Best Recipes
s čokoládovou polevou

Jablkový perník

Perník patrí u nás k obľúbeným koláčikom. Ja ho rada robievam hlavne uprostred týždňa, lebo jeho príprava nezaberie veľa času a nemusím ani špiniť mixér. Keď ho potriem džemom a tenkou vrstvou čokolády razom sa z "obyčajného" perníka stane zákusok.

potrebujeme:

300 g celozrnnej špaldovej múky

150 g prírodného trstinového cukru

2 PL kakaového prášku

1 ČL jedlej sódy

1 ČL prášku do pečiva

1 PL mletej škorice

1 PL perníkového korenia

2 menšie jablká

100 - 200 ml plnotučného mlieka

100 ml oleja

2 vajíčka

marhuľový džem na potretie (nemusí byť)

čokoláda na poliatie (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 7

Perník sa dá obohatiť množstvom ďalších surovín. Ak máte radi, pridajte hrozienka, či na hrubo nasekané vlašské orechy. Nájdete aj recepty, v ktorých sa džem primiešava priamo do cesta.

1.

Pri príprave perníka postupujem podobne ako pri príprave muffinov. Najskôr zmiešam všetky suché ingrediencie, čiže múku, cukor, sódu, prášok do pečiva, škoricu, kakao a perníkové korenie. 

2.

Do premiešanej suchej zmesi nastrúham jablká (na hrubo) a premiešam. Jablká sa tak obalia v múke a v ceste sa rovnomerne rozmiešajú, neklesnú počas pečenia na dno plechu.

3.

V druhej miske vymiešam mlieko spolu s olejom a vajíčkami.
Mlieka pridám najskôr 100 ml a ak by bolo cesto veľmi husté (čo závisí aj od šťavnatosti jabĺk), tak pridám ešte ďalšie. Cesto nemá byť tekuté, ale zase ani veľmi husté, aby sa dalo dobre rozotrieť na plech.

4.

Mokré suroviny pridám k tým suchým, premiešam a vylejem na plech, ktorý som si vopred vymazala maslom a vysypala múkou.

5.

Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov 15 - 20 minút. Ak použijete väčší plech, perník bude nižší a v takom prípade bude upečený skôr. Ja som použila plech s rozmermi cca 22 x 32 cm.

6.

Ešte hrúci perník potriem marhuľovým džemom a nechám vychladnúť.

7.

Medzitým rozpustím čokoládu vo vodnom kúpeli a vychladnutý perník ňou polejem.

Záverečné potretie džemom a čokoládou je dobrovoľné. Ak chcem perník zabaliť na výlet alebo deťom na desiatu, tento krok vynechám, jednoduchšie sa tak balí a prenáša.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Acidkový koláč

Jednoduchý a vláčny koláčik, ktorý pripravíte v jednej miske, obohatený o skvelú čokoládovú polevu.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Kakaovo-banánový chlebík

Tento recept vznikol ako záchranná akcia. Zachraňovala som totiž dva prezreté banány. Prišlo mi rozumnejšie použiť ich do koláča, ako vyhodiť do koša.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kakaové muffiny

Muffiny boli prvým koláčikom, ktorý zvládla naša dievka pripraviť úplne sama, keď nemala ešte ani 9 rokov. Nemusím spomínať, ako jej chutili, keďže to bol jej výtvor.

Lekvárové šatôčky

Mám rada recepty, na ktoré nepotrebujem veľa surovín. V tomto prípade vám postačia len štyri, ktoré má väčšina asi bežne doma. No a potom je už len na vás, či budete mať trpezlivosť tvarovať rožky alebo jednoduchšie šatôčky.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Sypaný tvarohový koláč

Na tento koláč som si spomenula doslova po niekoľkých rokoch. Možno ho poznáte pod názvom "Koláč lenivej gazdinky". Jeho čaro spočíva v tom, že nemusíte pripravovať žiadne cesto. O tom ako to celé funguje sa môžete presvedčiť práve teraz.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

so slivkovým lekvárom

Perníková roláda

s batátovým pyré

Marcipánové guľky

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

zjednodušená verzia

Parížske rožky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

vydrží celú večnosť

Domáci vanilkový extrakt

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom