Best Recipes
s čokoládovou polevou

Jablkový perník

Perník patrí u nás k obľúbeným koláčikom. Ja ho rada robievam hlavne uprostred týždňa, lebo jeho príprava nezaberie veľa času a nemusím ani špiniť mixér. Keď ho potriem džemom a tenkou vrstvou čokolády razom sa z "obyčajného" perníka stane zákusok.

potrebujeme:

300 g celozrnnej špaldovej múky

150 g prírodného trstinového cukru

2 PL kakaového prášku

1 ČL jedlej sódy

1 ČL prášku do pečiva

1 PL mletej škorice

1 PL perníkového korenia

2 menšie jablká

100 ml plnotučného mlieka

100 ml oleja

2 vajíčka

marhuľový džem na potretie (nemusí byť)

čokoláda na poliatie (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 7

Perník sa dá obohatiť množstvom ďalších surovín. Ak máte radi, pridajte hrozienka, či na hrubo nasekané vlašské orechy. Nájdete aj recepty, v ktorých sa džem primiešava priamo do cesta.

1.

Pri príprave perníka postupujem podobne ako pri príprave muffinov. Najskôr zmiešam všetky suché ingrediencie, čiže múku, cukor, sódu, prášok do pečiva, škoricu, kakao a perníkové korenie. 

2.

Do premiešanej suchej zmesi nastrúham jablká (na hrubo) a premiešam. Jablká sa tak obalia v múke a v ceste sa rovnomerne rozmiešajú, neklesnú počas pečenia na dno plechu.

3.

V druhej miske vymiešam mlieko spolu s olejom a vajíčkami.

4.

Mokré suroviny pridám k tým suchým, premiešam a vylejem na plech, ktorý som si vopred vymazala maslom a vysypala múkou.

5.

Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov 15 - 20 minút. Ak použijete väčší plech, perník bude nižší a v takom prípade bude upečený skôr. Ja som použila plech s rozmermi cca 22 x 32 cm.

6.

Ešte hrúci perník potriem marhuľovým džemom a nechám vychladnúť.

7.

Medzitým rozpustím čokoládu vo vodnom kúpeli a vychladnutý perník ňou polejem.

Záverečné potretie džemom a čokoládou je dobrovoľné. Ak chcem perník zabaliť na výlet alebo deťom na desiatu, tento krok vynechám, jednoduchšie sa tak balí a prenáša.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

zo sušeného droždia

Sendvičový chlieb

talianska klasika trochu inak

Tiramisu s jahodami

výživná zimná klasika

Domáca huspenina

s mandľovým maslom a malinami

Plnené čokoládové košíčky

so šľahačkovou smotanou

Kváskové makovky