Best Recipes
ovoňaná citrónom

Jogurtová bábovka

Niekedy sa aj dobre stane, že nájdete v chladničke biele jogurty po dátume spotreby. Vznikne tak neplánovane napríklad takáto skvelá, vláčna a voňavá bábovka.

potrebujeme:

4 vajíčka

200 g kryšťáľového cukru

120 ml oleja

3 ks bieleho jogurtu (á 150 g)

šťava z 1/2 citróna

400 g polohrubej múky

1 balenie prášku do pečiva



Príprava
Kroky: 4

Vďaka domácim vajíčkam bola bábovka krásne žltá. Z cesta nemusíte piecť iba bábovku, môžete z neho urobiť napríklad muffiny alebo "buchtu" na plech, ktorú po vychladnutí polejte citrónovou polevou. Vtedy je, samozrejme, potrebné prispôsobiť aj dobu pečenia. 

1.

Celé vajíčka vyšľahám spolu s cukrom do hustej a svetlej peny.

2.

Postupne všľahám olej neutrálnej chuti, šťavu z citróna a jogurty.

3.

Nakoniec vareškou vmiešam múku s práškom do pečiva.

4.

Cesto vylejem do bábovkovej formy, ktorú som si jemne vymazala maslom a vysypala múkou. Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 40 minút. 

 

Ja som mala v chladničke tri jogurty, tak som ich použila všetky. Ale recept bude určite fungovať, ak použijete jogurty iba dva, resp. keď ich nahradíte napr. kefírom.
Ak máte naozaj radi citrónové koláčiky, použite do bábovky rovno celý citrón a to nielen šťavu, ale i kôru. Namiesto záverečného pocukrovania môžete bábovku poliať napríklad aj citrónovou polevou (práškový cukor vymiešate s citrónovou šťavou). Alebo nahraďťe citrón pomarančom, či grepom.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Citrónovo-makový chlebíček

Zbožňujem kombináciu citrónovej šťavy a maku. Tento jednoduchý koláčik je práve vďaka citrónom veľmi vláčny a poteší tak návštevu, ako aj deti, keď si ho nájdu v škole v desiatovom boxe.

Slivkový koláč s vločkami

Jednoduchý, rýchly koláč plný čerstvého ovocia, do ktorého som pridala celozrnné špaldové vločky a otruby. Pre niektorých ochutnávačov to bola prekvapivá, ale veľmi chutná kombinácia chutí.

Jablkové muffiny

Jablko a škorica - neprekonateľná kombinácia, ktorá spolu náramne ladí. Platí to aj v prípade týchto voňavých muffinov.

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

Kakaovo-banánový chlebík

Tento recept vznikol ako záchranná akcia. Zachraňovala som totiž dva prezreté banány. Prišlo mi rozumnejšie použiť ich do koláča, ako vyhodiť do koša.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s krevetami

Polievka Tom Yum

plnené marcipánom

Slivkové gule

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing