Best Recipes
s jablkovým pyré

Kakaová bábovka

Kúpila som si novú formu na bábovku. Tento tvar mi ešte chýbal v mojej zbierke a samozrejme som ju musela hneď vyskúšať. Kakaová bábovka je vďaka jablkovému pyré úžasne vláčna aj na druhý, či tretí deň.

potrebujeme:

200 g masla

1/2 šálky prírodného trstinového cukru

2 vajíčka

2 šálky jablkového pyré

1 ČL vanilkového extraktu

1 a 1/2 šálky hladkej špaldovej múky

1 šálku celozrnnej špaldovej múky

1/2 šálky kakaa

1 ČL jedlej sódy

štipku soli


na dokončenie (nemusí byť):

cca 50 g nasekanej čokolády alebo čoko kvapiek

čokoláda na poliatie



Príprava
Kroky: 4

1.

Maslo a vajíčka vytiahnem z chladničky aspoň hodinu pred samotnou prípravou bábovky, aby mali izbovú teplotu.

2.

Zmäkknuté maslo vyšľahám spolu s cukrom. Postupne pridám vajíčka a vanilkový extrakt a opäť dobre vyšľahám.

3.

K maslovo-vajíčkovej zmesi pridám postupne (na striedačku) jablkové pyré a múku zmiešanú s kakaom,  sódou a štipkou soli.

4.

Takto vypracované cesto preložím do bábovkovej formy, uhladím a pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov cca 65 - 70 minút. 

V pôvodnom recepte, ktorým som sa nechala inšpirovať bolo skoro dvakrát viac cukru, ako som použila ja. Ak máte radi sladšie dezerty, tak pridajte cukru aj viac, podľa mňa však pol šálky úplne stačí. A ak pri príprave tejto kakaovej bábovky použijete či už prírodný trstinový cukor, cukor muscovado alebo kokosový cukor, získa príjemný skoro až karamelový podtón. Čím sa zvýraní aj samotná chuť kakaa a každý ochutnávač bude presvedčený o tom, že bábovka je z čokolády a nie z kakaa.

Čokoládové kúsky a / alebo čokoláda na poliatie bábovky je už len taká "parádička" na záver, pre lepší efekt. Bábovku môžete po upečení a vychladnutí podávať len tak bez ničoho. Alebo ju môžete posypať kakaovým práškom. Rovnako si viem k nej predstaviť aj kopček šľahačky, či zmrzliny... Ale to by som musela veeeeľmi poslúchať. 

Ja som piekla bábovku v silikónovej forme, takže som ju pred pečením len veľmi jemnučko potrela troškou oleja (pre istotu). Ak však použijete klasickú bábovkovú formu, odporúčam ju dobre vymazať maslom a vyspypať múkou, aby sa ľahko vyklopila. 
Keďže sa bábovka pečie pri nižšej teplote, trvá jej to dlhšie. Či je už upečená skontrolujete klasickým špáradlovým testom. Po upečení nechávam bábovku prvú približne pol hodinku chladnúť vo forme, v ktorej sa piekla a až potom ju vyklopím na mriežku a nechám vychladnúť úplne.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

koláč lenivej gazdinky

Sypaný tvarohový koláč

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s džemom a čokoládou

Linecké kokosky

so slivkovým lekvárom

Perníková roláda

dezert nielen na nedeľu

Medový krémeš

s malinovou omáčkou

Tvarohové šišky