Best Recipes
s jablkovým pyré

Kakaová bábovka

Kúpila som si novú formu na bábovku. Tento tvar mi ešte chýbal v mojej zbierke a samozrejme som ju musela hneď vyskúšať. Kakaová bábovka je vďaka jablkovému pyré úžasne vláčna aj na druhý, či tretí deň.

potrebujeme:

200 g masla

1/2 šálky prírodného trstinového cukru

2 vajíčka

2 šálky jablkového pyré

1 ČL vanilkového extraktu

1 a 1/2 šálky hladkej špaldovej múky

1 šálku celozrnnej špaldovej múky

1/2 šálky kakaa

1 ČL jedlej sódy

štipku soli


na dokončenie (nemusí byť):

cca 50 g nasekanej čokolády alebo čoko kvapiek

čokoláda na poliatie



Príprava
Kroky: 4

1.

Maslo a vajíčka vytiahnem z chladničky aspoň hodinu pred samotnou prípravou bábovky, aby mali izbovú teplotu.

2.

Zmäkknuté maslo vyšľahám spolu s cukrom. Postupne pridám vajíčka a vanilkový extrakt a opäť dobre vyšľahám.

3.

K maslovo-vajíčkovej zmesi pridám postupne (na striedačku) jablkové pyré a múku zmiešanú s kakaom,  sódou a štipkou soli.

4.

Takto vypracované cesto preložím do bábovkovej formy, uhladím a pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov cca 65 - 70 minút. 

V pôvodnom recepte, ktorým som sa nechala inšpirovať bolo skoro dvakrát viac cukru, ako som použila ja. Ak máte radi sladšie dezerty, tak pridajte cukru aj viac, podľa mňa však pol šálky úplne stačí. A ak pri príprave tejto kakaovej bábovky použijete či už prírodný trstinový cukor, cukor muscovado alebo kokosový cukor, získa príjemný skoro až karamelový podtón. Čím sa zvýraní aj samotná chuť kakaa a každý ochutnávač bude presvedčený o tom, že bábovka je z čokolády a nie z kakaa.

Čokoládové kúsky a / alebo čokoláda na poliatie bábovky je už len taká "parádička" na záver, pre lepší efekt. Bábovku môžete po upečení a vychladnutí podávať len tak bez ničoho. Alebo ju môžete posypať kakaovým práškom. Rovnako si viem k nej predstaviť aj kopček šľahačky, či zmrzliny... Ale to by som musela veeeeľmi poslúchať. 

Ja som piekla bábovku v silikónovej forme, takže som ju pred pečením len veľmi jemnučko potrela troškou oleja (pre istotu). Ak však použijete klasickú bábovkovú formu, odporúčam ju dobre vymazať maslom a vyspypať múkou, aby sa ľahko vyklopila. 
Keďže sa bábovka pečie pri nižšej teplote, trvá jej to dlhšie. Či je už upečená skontrolujete klasickým špáradlovým testom. Po upečení nechávam bábovku prvú približne pol hodinku chladnúť vo forme, v ktorej sa piekla a až potom ju vyklopím na mriežku a nechám vychladnúť úplne.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Kakaovo-banánový chlebík

Tento recept vznikol ako záchranná akcia. Zachraňovala som totiž dva prezreté banány. Prišlo mi rozumnejšie použiť ich do koláča, ako vyhodiť do koša.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Rebarborovo-jahodový koláč

S prichádzajúcim teplým počasím si neviem doma predstaviť lepšiu maškrtu, ako ovocný koláč z práve zrejúceho ovocia. Tento raz som stavila na moju obľúbenú kombináciu kyslastej rebarbory a sladkých jahôd.

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Polentový koláč s tvarohom

I keď v našich končinách nie je ešte používanie polenty také bežné, tento ovocný koláč máte hotový raz-dva a určite ho nebudete robiť len raz. Výborný je dobre vychladený počas horúcich letných dní.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

s kešu krémom

Power koláčiky

z chlebového cesta

Cesnakové slimáky

s medovou glazúrou

Veľkonočné judáše