Best Recipes
jemný a vláčny

Kakaovo-banánový chlebík

Tento recept vznikol ako záchranná akcia. Zachraňovala som totiž dva prezreté banány. Prišlo mi rozumnejšie použiť ich do koláča, ako vyhodiť do koša.

potrebujeme:

2 banány

2 vajíčka

125 g roztopeného masla

1/2 šálky mandľovej múky

1/2 šálky celozrnnej špaldovej múky

1/2 šálky hladkej múky

1/4 šálky kakaa

1/4 šálky tapiokového škrobu

1/2 šálky prírodného trstinového cukru

1 ČL prášku do pečiva

1/2 ČL jedlej sódy



Príprava
Kroky: 5

Chlebíky podobného druhu ako tento, banánový, sa u nás tešia veľkej obľube. Sú veľmi vláčne, jemné a hodia sa aj na raňajky, či ako desiata do školy.

1.

Na prípravu tohto chlebíka vám bude stačiť jedna miska a vidlička s vareškou.

Začnem banánmi. Mala som dva stredné (cca 250 g), ktoré som popučila vidličkou na kašu.

2.

K banánom som pridala vajíčka a roztopené maslo. Opäť som vidličkou všetko dobre vymiešala.

3.

Nakoniec prišli na rad všetky suché suroviny. Cukor, všetky múky a škrob, preosiate kakao, prášok do pečiva a jedlá sóda. Vareškou som všetko premiešala a spojila do hladkého cesta.

4.

Cesto som vyliala do menšej obdĺžnikovej formy, ktorej dno som vystlala papierom na pečenie a potrela som ho trochou roztopeného masla.

5.

Chlebík sa piekol v rúre vyhriatej na 175 stupňov približne 35 minút (alebo kým zapichnuté špáradlo nie je úplne suché).

 

Recept vznikol ako improvizácia, preto ten mix rôznych múk. Použila som proste tie, ktoré som už mala doma dlhšie a chcela som ich spotrebovať. Vy si pripravte pokojne svoj mix, len sa snažte cca dodržať celkové množstvo. Cesto nesmie byť ani veľmi suché, ani veľmi mokré.

Ak s vám žiada, vmiešajte do cesta ako posledný krok na kúsky nasekanú čokoládu. Viem si tam aj predstaviť malú hrsť orechov, či hrozienok. 

 

 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

Šťavnatý ríbezľový koláč

Toto je jeden z koláčov, ktorý si upečiem vždy, keď mám chuť maškrtiť. Vďaka použitým ingredienciám mám výčitky svedomia o niečo menšie.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Rebarborovo-jahodový koláč

S prichádzajúcim teplým počasím si neviem doma predstaviť lepšiu maškrtu, ako ovocný koláč z práve zrejúceho ovocia. Tento raz som stavila na moju obľúbenú kombináciu kyslastej rebarbory a sladkých jahôd.

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

so slivkovým lekvárom

Parené buchty