Best Recipes
jemne pikantná

Korenená jablková torta

Jablkové buchty, torty, či koláče pečieme u nás doma od jesene do jari asi najčastejšie. Väčšinou sú to jednoduché a rýchle koláčiky, ktoré máte v rúre raz dva. Tak ako tento, ktorý je ovoňaný škoricou, zmesou korenia Mixed spice a mletým zázvorom.

potrebujeme:

5 vajec

1/2 šálky prírodného trstinového cukru

100 ml oleja neutrálnej chuti

200 g hladkej špaldovej múky

1 PL prášku do pečiva

2 PL kakaového prášku

1/2 ČL mletej škorice

1/2 ČL korenia Mixed spice (alebo perníkového)

1/4 - 1/2 ČL mletého zázvoru

4 menšie jablká



Príprava
Kroky: 7

Ak by ste na prípravu tohto koláča išli použiť kyslejšie jablká, pridajte radšej o niečo viac cukru. Aj keď, podľa mňa, ovocné koláče ho vo všeobecnosti veľa nepotrebujú. 

1.

Celé vajíčka vyšľahám spolu s cukrom do svetlej, nadýchanej peny. Buďťe trpezlivý a dajte svojmu kuchynskému pomocníkovi šancu (a dostatok času), aby vajíčka dobre vyšľahal. Môže to trvať pokojne aj tri - štyri minúty.

2.

Do vyšľahanej vajíčkovej peny pridám olej a opäť dobre premiešam.

3.

Nakoniec pridám suché prísady, čiže múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakaom a korením.

4.

3 jablká dobre umyjem, vykrojím jadrovník, nakrájam na kocky (nešúpem) a vmiešam do pripraveného cesta.

5.

Cesto vylejem do okrúhlej tortovej formy (priemer cca 23 cm), ktorej dno som vystlala papierom na pečenie.

6.

Zostávajúce jablko nakrájam na kolieska a ozdobím nimi povrch koláča.

7.

Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov aspoň 30 minút. 

Tento jablkový koláč môžete upiecť aj ako klasickú "buchtu" na plech. V takom prípade bude koláč nižší, čomu nezabudnite prispôsobiť aj čas pečenia. Určite bude potrebovať menej času v rúre.

Aj keď vás to bude možno lákať, nepridávajte do cesta viac jabĺk. Ak by ste mali jablká väčšie, tak radšej dajte o jedno menej. Mám otestované, že keď to s jablkami preženiem, koláč sa o dosť dlhšie pečie, je vlhkejší, čiže nemusí dobre držať po kope.

Množstvo mletého zázvoru nechávam na vás. Ak chcete mať koláčik o niečo pikantnejší, výraznejší, pridajte ho viac. Ak nemáte zmes korenia Mixed spice, nahraďte ho buď perníkovým korením alebo pridajte ku škorici a mletému zázvoru aj mletý klinček, či kardamón. Proste niečo príjemné, voňavé.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

Ako zaručene vyklopiť bábovku z formy

z ražnej, špaldovej a ovsenej múky

Celozrnné tortilly

kvásková nádhera

Škoricová vločka

Moje kváskovanie

Moje inšpirácie - knihy

s mandľovým maslom

Nepečené mandľové košíčky

nielen pre vegetariánov

Falošná treska

s droždím a medom

Mazanec