Best Recipes
lievito madre v akcii

Kvásková vianočka

Vianočka patrí na náš sviatočný stôl už od môjho detstva. Ja ju teraz síce zvyknem pripravovať deťom aj niekoľkokrát do roka, ale tá "Vianočná" je predsa len vždy špeciálna.

potrebujeme:

300 g rozkvasu z tuhého kvásku lievito madre

cca 200 ml vlažného plnotučného mlieka

100 g masla

50 g medu

50 g cukru

450 - 500 g hladkej múky

2 vajíčka



Príprava
Kroky: 8

Ak si netrúfate na kváskovú verziu tohto sladkého pečiva, na stránkach nájdete aj recept na vianočku s droždím.

1.

V hrnčeku pomaličky zohrejem mlieko, v ktorom nechám rozpustiť maslo a med. Všetko dobre premiešam, ale pozor, mlieko nesmie byť horúce.

2.

Pripravený rozkvas rozmiešam v ochutenom mlieku (najrýchlejšie to ide ponorným mixérom).

3.

Nakoniec pridám múku, cukor a vajcia a vymiesim hladké a pružné cesto.

4.

Vymiesené cesto nechám aspoň hodinu podkysnúť, kedy ho aspoň 2x preložím. Dám kysnúť na noc do chladničky.

5.

Ráno misu s cestom vyberiem z chladničky a nechám ju aspoň hodinu pri izbovej teplote. Potom cesto premiesim a rozdelím na jednotlivé pramene.

6.

Počet prameňov závisí od toho, z koľkých chcete vianočku pliesť. Ja najčastejšie pletiem klasický cop z troch prameňov a na hornú vrstvu použijem pramene dva.

7.

Zapletenú vianočku preložím na plech, ktorý som si vystlala papierom na pečenie. Prikryjem čistou utierkou a nechám ešte aspoň hodinku podkysnúť.

Pred pečením ju potriem buď roztopeným maslom alebo rozšľahaným vajíčkom. Prípadne povrch posypem mandľovými lupienkami.

8.

Rúru vyhrejem na 180 stupňov a vianočku pečiem približne 30 minút (v závislosti od veľkosti).

Ja pečiem obyčajne vianočku "čistú" (kvôli synovi), vy ak chcete, pridajte do cesta napríklad vopred namočené hrozienka, či mandle.

Ak vianočku potriete pred pečením rozšľahaným vajíčkom, bude sa pekne lesknúť. Môžete ju však potrieť aj roztopeným maslom (tým vianočku potieram aj ihneď po upečení).

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s medovou glazúrou

Veľkonočné judáše

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

indická klasika

Kura Tikka Masala

so želé a broskyňami

Tvarohová torta

bez strúhanky

Pečená fašírka

v slanej verzii

Mrkvová roláda