Best Recipes
alebo rožky

Lekvárové šatôčky

Mám rada recepty, na ktoré nepotrebujem veľa surovín. V tomto prípade vám postačia len štyri, ktoré má väčšina asi bežne doma. No a potom je už len na vás, či budete mať trpezlivosť tvarovať rožky alebo jednoduchšie šatôčky.

potrebujeme:

450 g hladkej múky

250 g masla

250 ml kyslej smotany

slivkový lekvár

práškový cukor na posypanie (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 6

Práškový cukor týmto koláčikom naozaj chýbať nebude. Ja som ho použila iba na ozdobu, kvôli foteniu. 

1.

V kuchynskom robote so sekacím nožom "rozsekám" maslo do hladkej múky. Vznikne tak sypká zmes, do ktorej nakoniec zapracujem kyslú smotanu. Ja som robila všetko v tom robote, cesto je tak hotové za pár sekúnd.

2.

Vypracované cesto zabalím do potravinovej fólie a dám aspoň na hodinu do chladničky.

3.

Po vychladení rozdelím cesto na dve časti a každú postupne vyvaľkám do tvaru obdĺžnika. Hrúbka cesta závisí od toho, aké veľké šatôčky, či rožky idete robiť (ale čím tenšie, tým chrumkavejšie).

4.

Vyvaľkané cesto radielkom alebo nožíkom rozdelím buď na trojuholníčky (ak idete robiť rožky) alebo na štvorce (ak chcete piecť šatôčky).

5.

Na každý dielik dám menšiu lyžičku slivkového lekváru a zaviniem.

6.

Šatôčky, či rožky poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 minút alebo do ružova.

Odporúčam použiť hustý lekvár alebo džem, redšie sa pri pečení ľahko roztečú. Keďže ja používam slivkový lekvár bez cukru, tak naše koláčiky sú naozaj "sugarfree". :-)

Lekvár však môžete nahradiť aj klasickou makovou, či orechovou plnkou. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

so želé a broskyňami

Tvarohová torta

chlebová placka

Extra rýchly Naan

bez strúhanky

Pečená fašírka

indická klasika

Kura Tikka Masala

v slanej verzii

Mrkvová roláda

s červenými pomarančami

Citrusová bábovka

s čokoládovým krémom

Kakaové makrónky