Best Recipes
z pomalého hrnca

Marhuľový džem s medom a mätou

Presne tak, pomalý hrniec nie je super iba na prípravu vývarov, či trhaného mäsa. Je to skvelý pomocník aj pri varení domáceho džemu.

potrebujeme:

1,5 kg marhúľ

100 g medu

mätu



Príprava
Kroky: 5

V pomalom hrnci nie je potrebné podlievať ovocie žiadnou tekutinou. Vystačí si s vlastnou šťavou, ktorá sa vďaka vareniu pri nízkej teplote nepripáli.

1.

Marhule umyjem, vykôstkujem a nakrájam na menšie kocky, ktoré dám do nádoby pomalého hrnca.

2.

Nakrájané marhule polejem medom, trochu premiešam a pridám aj mätu. Tú som previazala do malého zväzku, aby som ju po dovarení džemu jednoduchšie z hrnca vybrala.

3.

Prikryjem pokrievkou a pri nízkej teplote varím necelé dve hodiny. Závisí to od druhu a mäkkosti (zrelosti) ovocia, ktoré používate. Veľmi zrelé marhule budú hotové aj do 90tich minút.

4.

Po dovarení vyberiem z hrnca mätu a ovocie rozmixujem ponorným mixérom.

5.

Plním do menších, vysterilizovaných pohárikov, dobre uzavriem a otočím naopak (hore nohami). Nechám vychladnúť.

Keďže som džem pripravovala v pomalom hrnci, v ktorom sa ovocie varí pri nízkej a konštantnej teplote, použila som na dosladenie med. Samozrejme, že namiesto medu môžete použiť cukor a mätu môžete buď úplne vynechať alebo ju nahradiť napríklad vanilkovým luskom.

Ak pripravujete džem z väčšieho množstva ovocia, prípadne z ovocia, ktoré pustí viac šťavy, na zahustenie a zároveň aj na konzerváciu použite ešte buď citrónovú šťavu alebo prírodný pektín.

Ja radšej pripravujem menšie množstvo pohárikov, ktoré relatívne rýchlo spotrebujeme.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Bylinkové pesto

V čase, kedy máme k dispozícii množstvo čerstvých a voňavých byliniek, pripravujem bylinkové pesto do zásoby, do mrazničky.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

Majonézový dresing

Žiadny dobrý šalát sa nezaobíde bez dobrej zálievky, či dresingu. Tento jednoduchý, majonézový dokáže pozdvihnúť aj tú najobyčajnejšiu zeleninu na vyššiu úroveň. A nielen tú...

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s malinovou omáčkou

Tvarohové šišky

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

s domácou žemľou

Domáci hamburger

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

ako využiť zásobu bielkov

Bezé roláda

alebo džemové kvapky

Jam drops

chrumkavá chuťovka

Syrové praclíky

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

iba tri ingrediencie

Expresné mandľové sušienky

zjednodušená verzia

Parížske rožky

poliate čokoládou

Plnené medovníky

s voňavým korením

Perníková granola

s ovocím a pivom

Vianočný koláč

s celým makom

"Burgyňáky"

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

s tvarohom a ovocím

Filo košíčky

s farebnou posýpkou

Kakaové stromčeky

s karamelovým krémom

Kokosové laskonky