Best Recipes
z pomalého hrnca

Marhuľový džem s medom a mätou

Presne tak, pomalý hrniec nie je super iba na prípravu vývarov, či trhaného mäsa. Je to skvelý pomocník aj pri varení domáceho džemu.

potrebujeme:

1,5 kg marhúľ

100 g medu

mätu



Príprava
Kroky: 5

V pomalom hrnci nie je potrebné podlievať ovocie žiadnou tekutinou. Vystačí si s vlastnou šťavou, ktorá sa vďaka vareniu pri nízkej teplote nepripáli.

1.

Marhule umyjem, vykôstkujem a nakrájam na menšie kocky, ktoré dám do nádoby pomalého hrnca.

2.

Nakrájané marhule polejem medom, trochu premiešam a pridám aj mätu. Tú som previazala do malého zväzku, aby som ju po dovarení džemu jednoduchšie z hrnca vybrala.

3.

Prikryjem pokrievkou a pri nízkej teplote varím necelé dve hodiny. Závisí to od druhu a mäkkosti (zrelosti) ovocia, ktoré používate. Veľmi zrelé marhule budú hotové aj do 90tich minút.

4.

Po dovarení vyberiem z hrnca mätu a ovocie rozmixujem ponorným mixérom.

5.

Plním do menších, vysterilizovaných pohárikov, dobre uzavriem a otočím naopak (hore nohami). Nechám vychladnúť.

Keďže som džem pripravovala v pomalom hrnci, v ktorom sa ovocie varí pri nízkej a konštantnej teplote, použila som na dosladenie med. Samozrejme, že namiesto medu môžete použiť cukor a mätu môžete buď úplne vynechať alebo ju nahradiť napríklad vanilkovým luskom.

Ak pripravujete džem z väčšieho množstva ovocia, prípadne z ovocia, ktoré pustí viac šťavy, na zahustenie a zároveň aj na konzerváciu použite ešte buď citrónovú šťavu alebo prírodný pektín.

Ja radšej pripravujem menšie množstvo pohárikov, ktoré relatívne rýchlo spotrebujeme.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

Majonézový dresing

Žiadny dobrý šalát sa nezaobíde bez dobrej zálievky, či dresingu. Tento jednoduchý, majonézový dokáže pozdvihnúť aj tú najobyčajnejšiu zeleninu na vyššiu úroveň. A nielen tú...

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

Cesnakové slimáky

Pôvodne to mali byť žemličky alebo bagetky. V chladničke som však našla ešte medvedí cesnak, tak z toho nakoniec boli takéto slimáčiky.

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

Kukuričné placky

Jednoduchý a rýchly bezmäsitý obed, či olovrant. Ale môže to byť pokojne aj desiata do školy.. A navyše aj chutná! Čo potvrdzujú obe naše deti.

Rýchle nátierky

Mať v talóne niekoľko rýchlych nátierkových receptov sa vždy vyplatí. Najmä ak máte doma deti, ktorým pripravujete každý deň desiatu do školy. Lebo tie šunkové, či salámové rožky sa nedajú jesť večne...

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky