Best Recipes
s droždím a medom

Mazanec

Tak ako je u nás zvykom piecť na Vianoce vianočku, pečieme na Veľkú noc mazanec. Je to veľmi podobné pečivo, akurát že jeho príprava je jednoduchšia. Nemusíte sa trápiť so zapletaním copov. Z cesta proste vytvarujete bochník a hotovo.

potrebujeme:

200 g hladkej špaldovej múky

200.g celozrnnej špaldovej múky

1/2 ČL soli

150 ml plnotučného mlieka

1/2 kocky droždia

1 PL cukru

3 žĺtka

2 ČL vanilkového extraktu

100 g masla

70 g tekutého medu

hrsť hrozienok

1 žĺtok na potretie

mandľové plátky na posypanie



Príprava
Kroky: 9

Mazanec si vychutnávame predovšetkým na raňajky. Buď potretý maslom alebo s trochou dobrého džemu. Ale mne chutí aj len tak, bez ničoho.

1.

Mlieko zohrejem (ale len aby bolo teplé, nie horúce!), pridám lyžicuu cukru a rozdrobené droždie. Premiešam, prikryjem a nechám 10 - 15 minút postáť, kým nevznikne kvások.

2.

Medzitým zmiešam v kuchynskom robote s hnetacím hákom obe múky a soľ.

3.

Maslo rozpustím na miernom ohni a nechám ho trochu vychladnúť. Nesmie sa do cesta pridávať horúce, lebo by "zabilo" kvások a cesto by nevykyslo. 

4.

Keď je kvások hotový, pridám ho do cesta spolu so žĺtkami, medom a vanilkovým extraktom. Maslo pridám ako posledné. 

5.

Cesto miesim tak dlho, kým sa neprestane lepiť na steny misy. Keďže je v ňom aj maslo, nebude to trvať dlho. 

6.

Vymiesené cesto potriem troškou oleja, aby nevysychalo, prikryjem potravinovou fóliou a čistou utierkou a nechám aspoň hodinu a pol kysnúť.

7.

Po vykysnutí vmiesim do cesta hrozienka. Tie môžete vopred namočiť do rumu alebo teplej vody.

8.

Vytvarujem bochník, ktorý položím na plech vystlaný papierom na pečenie. Potriem ho rozmiešaným žĺtkom a posypem plátkami mandlí. Prikryjem veľkou misou a nechám ešte raz kysnúť približne 30 minút. 

9.

Medzitým vyhrejem rúru na 190 stupňov. Mazanec v nej pečiem 10 minút. Potom teplotu znížim na 150 stupňov a pečiem ďalších 30 - 40 minút. Aby nebol mazanec veľmi tmavý, prikryjem ho počas pečenia papierom na pečenie.

Pre zmenu môžete ešte k hrozienkam pridať aj zopár plátkov mandlí, nemusíte nimi mazanec len posypať. Cesto tak bude o niečo zaujímavejšie. Raz zahryznete do šťavnatého hrozienka a inokedy do chrumkavej mandle.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

plnené marcipánom

Opité medovníky

vydrží celú večnosť

Domáci vanilkový extrakt

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka