Best Recipes
s droždím a medom

Mazanec

Tak ako je u nás zvykom piecť na Vianoce vianočku, pečieme na Veľkú noc mazanec. Je to veľmi podobné pečivo, akurát že jeho príprava je jednoduchšia. Nemusíte sa trápiť so zapletaním copov. Z cesta proste vytvarujete bochník a hotovo.

potrebujeme:

200 g hladkej špaldovej múky

200.g celozrnnej špaldovej múky

1/2 ČL soli

150 ml plnotučného mlieka

1/2 kocky droždia

1 PL cukru

3 žĺtka

2 ČL vanilkového extraktu

100 g masla

70 g tekutého medu

hrsť hrozienok

1 žĺtok na potretie

mandľové plátky na posypanie



Príprava
Kroky: 9

Mazanec si vychutnávame predovšetkým na raňajky. Buď potretý maslom alebo s trochou dobrého džemu. Ale mne chutí aj len tak, bez ničoho.

1.

Mlieko zohrejem (ale len aby bolo teplé, nie horúce!), pridám lyžicuu cukru a rozdrobené droždie. Premiešam, prikryjem a nechám 10 - 15 minút postáť, kým nevznikne kvások.

2.

Medzitým zmiešam v kuchynskom robote s hnetacím hákom obe múky a soľ.

3.

Maslo rozpustím na miernom ohni a nechám ho trochu vychladnúť. Nesmie sa do cesta pridávať horúce, lebo by "zabilo" kvások a cesto by nevykyslo. 

4.

Keď je kvások hotový, pridám ho do cesta spolu so žĺtkami, medom a vanilkovým extraktom. Maslo pridám ako posledné. 

5.

Cesto miesim tak dlho, kým sa neprestane lepiť na steny misy. Keďže je v ňom aj maslo, nebude to trvať dlho. 

6.

Vymiesené cesto potriem troškou oleja, aby nevysychalo, prikryjem potravinovou fóliou a čistou utierkou a nechám aspoň hodinu a pol kysnúť.

7.

Po vykysnutí vmiesim do cesta hrozienka. Tie môžete vopred namočiť do rumu alebo teplej vody.

8.

Vytvarujem bochník, ktorý položím na plech vystlaný papierom na pečenie. Potriem ho rozmiešaným žĺtkom a posypem plátkami mandlí. Prikryjem veľkou misou a nechám ešte raz kysnúť približne 30 minút. 

9.

Medzitým vyhrejem rúru na 190 stupňov. Mazanec v nej pečiem 10 minút. Potom teplotu znížim na 150 stupňov a pečiem ďalších 30 - 40 minút. Aby nebol mazanec veľmi tmavý, prikryjem ho počas pečenia papierom na pečenie.

Pre zmenu môžete ešte k hrozienkam pridať aj zopár plátkov mandlí, nemusíte nimi mazanec len posypať. Cesto tak bude o niečo zaujímavejšie. Raz zahryznete do šťavnatého hrozienka a inokedy do chrumkavej mandle.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Vianočka

Vianočka je v našej rodine typické vianočné pečivo. V detstve to bol dokonca jeden z chodov Štedrej večere, V súčasnosti patrí predovšetkým k sviatočným raňajkovým stáliciam.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kvásková vianočka

Vianočka patrí na náš sviatočný stôl už od môjho detstva. Ja ju teraz síce zvyknem pripravovať deťom aj niekoľkokrát do roka, ale tá "Vianočná" je predsa len vždy špeciálna.

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Kakaovo-banánový chlebík

Tento recept vznikol ako záchranná akcia. Zachraňovala som totiž dva prezreté banány. Prišlo mi rozumnejšie použiť ich do koláča, ako vyhodiť do koša.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik