Best Recipes
výdatná polievka

Minestrone s quinoou

Minestrone je pestrá talianska zeleninová polievka, ktorá má neskutočné množstvo verzií. Nikdy do nej nemusíte použiť tú istú kombináciu zeleniny, takže každý raz to bude polievka s inou chuťou. Ja som do tej mojej pridala aj quinou, pre bohatšiu chuť a razom tak vie zastúpiť aj hlavné jedlo.

potrebujeme:

1 cibuľu

1 mrkvu

1 cuketu

2 strúčiky cesnaku

hrsť červenej šošovice

1/4 šálky quinoi

1 plechovku červenej fazule

hrsť mrazenej kukurice

cca 2 ČL soli

1/4 ČL mletého čierneho korenia

1/4 ČL mletej rasce

1/4 ČL kurkumy

1/4 ČL údenej mletej papriky

1/4 ČL zmesi piatich čínskych korení

štipku sušeného zázvoru

1 konzervu paradajok



Príprava
Kroky: 7

1.

Cibuľu, mrkvu a cuketu očistím a nakrájam na kocky. Asi tri minúty opekám na lyžici oleja. 

2.

Pridám na drobno nakrájaný cesnak a keď sa po chviľke rozvonia, zalejem všetko konzervou paradajok. Pridám približne liter vody a privediem k varu. Množstvo vody pridávam podľa toho koľko polievky chcem uvariť a akú ju chcem hustú.

3.

Ochutím soľou, korením, mletou rascou, kurkumou, zmesou čínskych korení, údenou paprikou a mletým zázvorom.

4.

Keď polievka vrie, pridám do nej za hrsť červenej šošovice a varím približne 20 minút.

5.

Po uvarení šošovice prichádza na rad quinoa. Dobre ju opláchnem pod tečúcou vodou a pridám k polievke.

6.

Keď je uvarená (cca po ďalších 20 minútach), vmiešam fazuľu z konzervy a mrazenú kukuricu. (Fazuľu a aj kukuricu najskôr poriadne opláchnem pod tečúcou vodou.)

7.

Podľa potreby ešte dochutím.

Podstatou tejto talianskej polievky je zmiešať rôzne druhy zeleniny a uvariť ich. Množstvo surovín a korenín uvedených v recepte berte len orientačne. Nie je to nič čoho by ste sa mali fixne držať. Ak máte doma petržlen, či kaleráb, pridajte ich. Alebo máte radšej hrášok ako cuketu? Nech sa páči, pridajte do polievky ten. A presne toto je na tejto polievke úžasné. Jarná verzia polievky bude chutiť inak ako tá, ktorú pripravíte v zimnom období. Nebojte sa pridať ani špargľu, keď je v sezóne, či fazuľkové a hráškové lusky.
A rovnako to je aj s korením. Prispôsobte jeho výber zelenine, ktorú použijete. Niekedy sa do nej hodí aj tymián, majorán, či iné bylinky.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Hŕstková polievka

Hŕstková polievka patrí k tým jedlám, ktoré bez problémov zastúpia aj hlavný chod. Stačí k nej pridať kúsok čerstvého pečiva a na obed či večeru už nič viac nepotrebujete.

Brokolicová polievka

Predovšetkým počas chladnejších dní sú husté krémové polievky našou obľúbenou večerou. Nielenže zahrejú, ale ak k nim pridáte napríklad dobrý kváskový chlebík zastúpia aj hlavný chod. Také dobré a pritom také jednoduché!

Krémová lososová polievka

I keď ja ryby veľmi nemusím, lososom nepohrdnem. V prípade tejto trochu exotickej krémovej polievky to platí dvojnásobne! Losos sa tu skvelo dopĺňa so sladkým zemiakom, topinamburom, mrkvou a kokosovým krémom.

Studená uhorková polievka

Počas horúcich letných dní nepoznám lepšie osvieženie ako studené polievky. Túto uhorkovú máte hotovú raz dva a zo surovín, ktoré máte určite doma. Najlepšia je samozrejme poriadne vychladená.

Polievka z pečených paradajok

Polievka z pečených paradajok sa u nás nikdy dlho nezohreje. Je to ideálny spôsob ako spotrebovať väčšiu úrodu tejto sladkej zeleniny (alebo ovocia?). Na jej prípravu potrebujete len pár základných surovín, ktoré máte určite doma.

Studená zeleninová polievka

Väčšina z nás varí v lete asi oveľa menej. Ja sa snažím pripravovať predovšetkým ľahké jedlá s množstvom čerstvej zeleniny, ktoré príjemne osviežia. Naším favoritom sú studené polievky, ako napríklad táto nevarená zeleninová.

Krémová cesnačka

Obľúbená jemne štipľavá polievka, ktorá pridaním krutónov nahradí aj hlavné jedlo. V čase rôznych prechladnutí a viróz ideálna na posilnenie imunity.

Zeleninová polievka s quinoou

Takéto polievky mám veľmi rada. Jemný zeleninový krém s kúskami chrumkavej zeleniny a množstvo vitamínov k tomu.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

základný recept

Tortový korpus

lievito madre v akcii

Kvásková vianočka

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

s kešu krémom

Power koláčiky