Best Recipes
s tvarohom

Mramorový koláč

Tvaroh patrí k mojim najobľúbenejším surovinám. V kuchyni ho používam naozaj často. Tento mramorový koláč s tvarohom mi pomáhajú pripravovať predovšetkým moje deti. Páči sa im, že môžu pomocou špajdle "kresliť" po ceste.

na kakaové cesto:

250 g masla

3/4 šálky prírodného trstinového cukru

4 vajcia

1 šálku celozrnnej špaldovej múky

štipku soli

1/4 šálky kakaa

1 prášok do pečiva


na tvarohovú plnku:

500 g jemného tvarohu

3 PL medu alebo cukor podľa chuti

1 ČL vanilkového extraktu



Príprava
Kroky: 6

1.

Príprava je veľmi jednoduchá. Vymiešam maslo s cukrom do svetlej peny. 

2.

Postupne zašľahám do masla vajíčka. Aby sa vajíčka s maslom pekne spojili, mali by mať všetky suroviny izbovú teplotu, takže si ich vyberte z chladničky aspoň o hodinku skôr. 

3.

Múku zmiešam s kakaom, štipkou soli a práškom do pečiva a vmiešam (teraz už vareškou) do maslovo-vajíčkovej hmoty.

4.

Cesto dám na plech, ktorý som si vystlala papierom na pečenie a zarovnám.

5.

Teraz je na rade tvarohová plnka. Tvaroh ochutím medom a vanilkou a na kakaové cesto urobím kôpky. Tie potom pomocou spajdle alebo nožíka porozťahujem (alebo rozkreslím) po celom povrchu kakaového cesta.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 30-40 minút (podľa toho aký veľký plech ste použili).

Množstvo medu, či cukru na ochutenie tvarohu je na vás, ako ste zvyknutí sladiť, resp. aký tvaroh máte. Tvaroh priamo od farmára je taký jemný a smotanový, že ja ho ani nedosladzujem.
Ak by sa vám zdala byť tvarohová "plnka" veľmi hustá, tak aby sa vám ňou dobre "kreslilo", rozrieďte ju trochou mlieka alebo vmiešajte do nej jedno vajíčko.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Kakaovo-banánový chlebík

Tento recept vznikol ako záchranná akcia. Zachraňovala som totiž dva prezreté banány. Prišlo mi rozumnejšie použiť ich do koláča, ako vyhodiť do koša.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Rebarborovo-jahodový koláč

S prichádzajúcim teplým počasím si neviem doma predstaviť lepšiu maškrtu, ako ovocný koláč z práve zrejúceho ovocia. Tento raz som stavila na moju obľúbenú kombináciu kyslastej rebarbory a sladkých jahôd.

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Polentový koláč s tvarohom

I keď v našich končinách nie je ešte používanie polenty také bežné, tento ovocný koláč máte hotový raz-dva a určite ho nebudete robiť len raz. Výborný je dobre vychladený počas horúcich letných dní.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

s kešu krémom

Power koláčiky

z chlebového cesta

Cesnakové slimáky

s medovou glazúrou

Veľkonočné judáše