Best Recipes
s tvarohom

Mramorový koláč

Tvaroh patrí k mojim najobľúbenejším surovinám. V kuchyni ho používam naozaj často. Tento mramorový koláč s tvarohom mi pomáhajú pripravovať predovšetkým moje deti. Páči sa im, že môžu pomocou špajdle "kresliť" po ceste.

na kakaové cesto:

250 g masla

3/4 šálky prírodného trstinového cukru

4 vajcia

1 šálku celozrnnej špaldovej múky

štipku soli

1/4 šálky kakaa

1 prášok do pečiva


na tvarohovú plnku:

500 g jemného tvarohu

3 PL medu alebo cukor podľa chuti

1 ČL vanilkového extraktu



Príprava
Kroky: 6

1.

Príprava je veľmi jednoduchá. Vymiešam maslo s cukrom do svetlej peny. 

2.

Postupne zašľahám do masla vajíčka. Aby sa vajíčka s maslom pekne spojili, mali by mať všetky suroviny izbovú teplotu, takže si ich vyberte z chladničky aspoň o hodinku skôr. 

3.

Múku zmiešam s kakaom, štipkou soli a práškom do pečiva a vmiešam (teraz už vareškou) do maslovo-vajíčkovej hmoty.

4.

Cesto dám na plech, ktorý som si vystlala papierom na pečenie a zarovnám.

5.

Teraz je na rade tvarohová plnka. Tvaroh ochutím medom a vanilkou a na kakaové cesto urobím kôpky. Tie potom pomocou spajdle alebo nožíka porozťahujem (alebo rozkreslím) po celom povrchu kakaového cesta.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 30-40 minút (podľa toho aký veľký plech ste použili).

Množstvo medu, či cukru na ochutenie tvarohu je na vás, ako ste zvyknutí sladiť, resp. aký tvaroh máte. Tvaroh priamo od farmára je taký jemný a smotanový, že ja ho ani nedosladzujem.
Ak by sa vám zdala byť tvarohová "plnka" veľmi hustá, tak aby sa vám ňou dobre "kreslilo", rozrieďte ju trochou mlieka alebo vmiešajte do nej jedno vajíčko.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Tvarohové fánky

Tradičná fašiangová dobrota v nekysnutej verzii, s tvarohom.

Kysnuté šišky

U nás sa robia šišky naozaj len na fašiangy. Tento raz som pre vás pripravila ich klasickú, kysnutú verziu. Tak nech sa podaria!

Striekané linecké pečivo

Linecké pečivo môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Tento raz som ho ochutila citrónom a pripravila z neho takéto milé keksíky.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta