Best Recipes
netradičný mix múk

Mrkvová torta s lieskovcami

Mrkvovú tortu mám vo zvyku piecť okolo Veľkej noci. Tento raz vám ponúkam svoju najnovšiu, vylepšenú verziu. Opäť som v nej výrazne znížila množstvo cukru, pridala lieskovce a nielen chuťovo, ale i nutrične veľmi zaujímavé múky: z hroznových semienok, amarantovú a mandľovú. Kto skúsi, určite nebude ľutovať!

na korpus:

4 vajcia

1/2 šálky (100 g) prírodného trstinového cukru

1 šálku tekutého kokosového oleja

1 šálku (125 g) hladkej špaldovej múky

1/2 šálky (60 g) celozrnnej špaldovej múky

1 PL (10 g) múky z hroznových semien

1 PL (10 g) amarantovej múky

40 g mandľovej múky

štipku soli

2 ČL prášku do pečiva

1 ČL jedlej sódy

2 ČL mletej škorice

2 šálky (cca 200 g) na jemno postrúhanej mrkvy

100 g lieskovcov


na krém:

500 g mascarpone

250 g kyslej smotany (16%)

3 plátky želatíny

1 - 2 PL medu (nemusí byť)

štipku mletej vanilky

marhuľový džem na potretie korpusu



Príprava
Kroky: 11

Nech vás neodradia niekomu možno neznáme druhy múk. Ak ich nemáte doma a nechcete experimentovať, tak namiesto múky z hroznových semien, amarantovej a mandľovej použite ďalšíu polovicu šálky napríklad celozrnnej špaldovej. Takže použijete hladkú a celozrnnú v pomere 1:1. Alebo pripravte celý korups len z hladkej múky. 

1.

Celé vajíčka vyšľahám v mixéri spolu s cukrom do svetlej peny.

2.

Postupne prilievam tekutý kokosový olej, ktorý tiež dobre zašľahám do vajíčkovej peny.

3.

Medzitým zmiešam v druhej miske všetky múky, prášok do pečiva, sódu, mletú škoricu a štipku soli.

4.

Suchú zmes vmiešam (ešte stále v mixéri) do vajíčkovej.

5.

Nakoniec do vymiešaného cesta pridám na jemno postrúhanú mrkvu a na hrubo nasekané lieskovce. Tento krok už robím len vareškou.

6.

Takto pripravené cesto vylejem do malej tortovej formy (priemer 18 cm), dno ktorej som vystlala papierom na pečenie. Formu nevymazávam.

7.

Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne 60 - 80 minút. Či je korpus dostatočne prepečený zistíte jednoduchým špajdľovým testom.

8.

Po vychladnutí vyberiem korpus z formy a rozrežem ho na tri časti.

9.

Spodnú a strednú časť potriem najskôr trochou marhuľového džemu a naplním krémom. Krémom potriem aj boky a vrch torty.

10.

Krém pripravujem nasledovne: mascarpone a kyslú smotanu (oboje izbovej teploty, nie priamo z chladničky) vymiešam a podľa chuti ešte pridám trošku mletej vanilky, prípadne aj med (ale ten podľa mňa vôbec nie je treba). 

11.

Tri plátky želatíny rozpustím v hrnčeku podľa návodu na obale a zmiešam so smotanovým krémom. Nechám v chladničke dobre vychladiť.

Ja mám tortový korpus trochu tmavší. Je to spôsobené práve tým, že som použila múku z hroznových semien, ktorá je tmavá. Neľakajte sa preto, ak by vám vyšiel korpus v inom odtieni. wink

Korpus môžete piecť aj pri vyššej teplote, 180 stupňov. Budete ho mať upečený skôr. Ja ho však radšej pečiem pri nižších teplotách, keďže používam rôzne múky a chcem, aby si zachovali čo najviac výživných látok.

Rovnako kreatívny nemusíte byť len pri múkach, ale aj pri kréme. Mne síce chutí tento najviac, ale použiť môžete akýkoľvek svoj obľúbený. Hodí sa aj tzv. pribináčikový, či klasický vanilkový, maslový. Keďže používam pre istotu aj želatínu, pripravujem krém deň vopred, aby v chladničke dobre stuhol.

Tortu podávam dobre vychladenú. A podľa môjho názoru je na druhý deň ešte lepšia. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Vanilkové tortičky

Malé, rozkvitnuté koláčiky, ktoré urobia radosť každému. Je len na vás akú formu zdobenia zvolíte.

Krtkova torta

Doslova kultová torta už niekoľkých generácií v mojej verzii so slaným karamelom.

Krehké ovocné košíčky

Jednoduchý a pritom oku lahodiaci osviežujúci letný dezert. Náplň, či zdobenie môžete obmieňať podľa vlastnej fantázie.

Piškótová roláda

Roláda môže byť pre niekoho výzvou (alebo strašiakom?), ale nemajte obavy. Ak budete postupovať podľa môjho receptu, určite sa vám podarí.

Parížske rožky

Parížke rožky patria k tým sviatočnejším dezertom. Ich príprava síce pozostáva s niekoľkých krokov, nie je však nijako náročná.

Fúkané orechové rožky

Krehké vianočné pečivo vo verzii s vlašskými orechami a čokoládou.

Jemná tvarohová torta

Lahodný tvarohový koláč zapečený so snehom je oviežujúcou maškrtou predovšetkým počas teplejších mesiacov. Musí byť však dobre vychladený!

Mandľovo-jahodový koláč

Stačí rozmixovať zopár surovín a výborný koláč máte pripravený doslova za pár minút. Ani rúru nemusíte zapínať.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

so slivkovým lekvárom

Perníková roláda

plnené marcipánom

Opité medovníky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky