Best Recipes
plnené marhuľovým džemom

Mrkvové taštičky

Mrkvové taštičky sú chutné koláčiky plnené džemom. Jediný cukor, ktorý obsahujú je ten, ktorý je v džeme. Na prípravu cesta potrebujete len zopár surovín, ktoré máte určite doma. U nás sú obľúbené aj ako sladká desiata do školy.

potrebujeme:

300 g mrkvy

300 g celozrnnej špaldovej múky

200 g masla

1 ČL prášku do pečiva

štipku soli

džem na plnenie (napr. marhuľový)



Príprava
Kroky: 7

1.

Mrkvu očistím a nakrájam na menšie kocky (kolieska). Dám do kuchynského robota so sekacím nožom a mrkvu tak doslova rozmrvím na maličké kúsky. Mrkvu môžete aj klasicky postrúhať na jemnom strúhadle. Ja sa priznávam dobrovoľne, že táto činnosť nepatrí k mojim obľúbeným, preto som si to uľahčila takýmto sekaním. A použitím kuchynského pomocníka si ani ruky nestihnem ušpiniť.

2.

K postrúhanej mrkve pridám múku, prášok do pečiva a štipku soli. Premiešam, aby sa suroviny rovnomerne spojili. Vznikne mi akási oranžová múka, čo sa deťom veľmi páči :-).  Ale ako som už spomínala, pokojne mrkvu nastrúhajte na jemnom strúhadle a tak zapracujte do múky.

3.

Nakoniec pridám na menšie kocky nakrájané vychladené maslo a pár stlačeniami pulzného tlačidla vypracujem cesto.

4.

Pripravené cesto zabalím do potravinovej fólie a dám aspoň na hodinu do chladničky.

5.

Vychladnuté cesto vyvaľkám do tvaru obdĺžnika. Podľa potreby cesto podsýpam ďalšou múkou, aby sa mi nelepilo na podložku. Nožíkom alebo radielkom vykrojím menšie obdĺžničky.

6.

Každú kúsok cesta naplním džemom (my dávame cca 1/2 ČL, podľa veľkosti koláčikov) a okraje spojím vidličkou.

7.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 25 - 30 minút (v závislosti od veľkosti taštičiek) alebo kým okraje nezačnú jemne hnednúť. Taštičky pred pečením ničím nepotieram.

Ak nie ste zvyknutí používať vo svojej kuchyni celozrnnú múku, pokojne použite aj "obyčajnú" hladkú.
Dcéra má radšej taštičky plnené slivkovým lekvárom, syn zase marhuľovým džemom. Tak ich robievame aj slivkové, aj marhuľové. Použiť môžete akýkoľvek džem, odporúčam však, aby bol hustý, inak vám môže z taštičiek počas pečenia povytekať.

Kto chce, môže si taštičky pred podávaním posypať cukrom, my to však nerobíme. Podľa mňa sladkosť mrkvy a použitého džemu úplne stačia.
Po upečení sú taštičky chrumkavé, na druhý deň viac zvláčnejú, ale aj tak sú rovnako dobré.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Veľkonočné judáše

Judáše patria k tradičnému veľkonočnému pečivu, ktoré má symbolizovať povraz, na ktorom sa Judáš obesil. Podávať by sa vraj mali na Zelený štvrtok, kedy Judáš zradil Ježiša.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Mazanec

Tak ako je u nás zvykom piecť na Vianoce vianočku, pečieme na Veľkú noc mazanec. Je to veľmi podobné pečivo, akurát že jeho príprava je jednoduchšia. Nemusíte sa trápiť so zapletaním copov. Z cesta proste vytvarujete bochník a hotovo.

Mrkvové muffiny

Chcela som piecť niečo sladké a v chladničke som našla iba jedno vajíčko. Na tieto mrkvové muffiny s domácim jablkovým pyré to však úplne stačí. I keď je v nich len celozrnná múka, sú nádherne nadýchané a šťavnaté.

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Jablkový perník

Perník patrí u nás k obľúbeným koláčikom. Ja ho rada robievam hlavne uprostred týždňa, lebo jeho príprava nezaberie veľa času a nemusím ani špiniť mixér. Keď ho potriem džemom a tenkou vrstvou čokolády razom sa z "obyčajného" perníka stane zákusok.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

s tvarohovým krémom

Medová torta

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky