Best Recipes
môj základný recept

Paradajková omáčka

Stále nerozumiem tomu, prečo napríklad v školskej jedálni dávajú deťom na obed špagety s kečupom. Výroba paradajkovej omáčky je pritom taká jednoduchá a určite aj výživnejšia... Naše deti si doma pýtajú vždy aj dupľu.

potrebujeme:

1 menšiu cibuľu

2 strúčiky cesnaku

2 mrkvy

1 petržlen

hrsť červenej šošovice

1 konzervu cherry paradajok

cca 30 g parmezánu

soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, čínsku zmes korenia piatich vôní

bazalku



Príprava
Kroky: 5

Paradajková omáčka je výborná nielen na cestoviny. Použiť ju môžete napríklad aj na zapekanie, či ako omáčku "pod mäso". Alebo ju môžete (tak ako moje deti) jesť ako hustú, krémovú polievku. Stačí už len posypať parmezánom.

1.

Cibuľu, cesnak, mrkvu a petržlen očistím a nakrájam na kocky. Zeleninu orestujem na lyžici oleja.

2.

K zeleninovej zmesi pridám cherry paradajky z konzervy a vodu. Ja používam ako odmerku množstva vody konzervu z paradajok, čím ju zároveň aj vypláchnem.

3.

Omáčku ochutím čerstvou bazalkou, soľou, mletým čiernym korením, mletou rascou a voňavým čínskym korením. Privediem k varu.

4.

Keď sa omáčka začne variť, primiešam do nej aj za hrsť červenej šošovice a varím, kým všetko nezmäkkne. Môže tro trvať približe 20 - 30 minút (v závislosti od množstva a veľkosti zeleniny).

5.

Vmiešam postrúhaný parmezán a všetko dobre rozmixujem. Ak treba, ešte omáčku dochutím, prípadne dosladím troškou cukru.

 

Ja používam konzervované cherry paradajky, lebo mám skúsenosť, že bývajú o niečo sladšie ako klasické paradajky. Ak ich však nemám, pridám "obyčajné" paradajky z konzervy a dochutím troškou cukru. 
Nám veľmi chutí kombinácia paradajkovej omáčky, mletej rasce a čínskeho korenia piatich vôní. Vy si dochuťte omáčku podľa seba. Klasikou je bazalka, ale výborný bude aj tymián, či iné bylinky.
Ak chcete omáčku pikantnejšiu (a nevaríte ju pre deti), pridajte kúsok nakrájanej chilli papričky. 

Odporúčam pridať najskôr menej vody, aby ste nemali omáčku veľmi riedku. To by z nej bola skôr výborná polievka. Hustotu omáčky zistíte, až keď všetko rozmixujete, rozriediť ju môžete až potom.

 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

plnené marcipánom

Opité medovníky

vydrží celú večnosť

Domáci vanilkový extrakt

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka