200 g rozkvasu z Lievito madre
200 ml plnotučného mlieka
80 g masla
300 g hladkej múky
200 g polohrubej múky
70 g kryštáľového cukru
1 vajíčko
náplň podľa výberu (lekvár, tvaroh, ...)
Príprava
Kroky: 10
Rozkvas pripravte ako ste zvyknutí. Ja sa musím príznať, že ho robím už len tak "od oka". Ale podľa správnosti by to mal byť materský kvások vymiešaný s vodou a múkou v pomere 1:2. Ja svoje lievito kŕmim manitoba múkou.
V malom hrnčeku roztopím maslo a spolu s ním zohrejem aj mlieko. Dávajte však pozor, mlieko nesmie byť horúce, iba vlažné.
Pripravený rozkvas rozmiešam v mlieku a roztopenom masle (ja používam ponorný mixér, aby bol základ cesta naozaj hladký, bez hrudiek).
Pridám múku, cukor a vajíčko a vymiesim pružné a hladké cesto.
Prikryjem a nechám kysnúť. Ja využívam nočné chladničkové kysnutie.
Ráno cesto vyberiem z chladničky a nechám ho asi tak hodinku - hodinku a pol postáť pri izbovej teplote.
Cesto rozvaľkám podľa toho, aké veľké buchty idem robiť (keď ich chcem menšie, tak cesto vyvaľkám na tenšie).
Radielkom na pizzu alebo nožíkom rozdelím vyvaľkané cesto na pravidelné štvorce. Do stredu každého štvorca dám za lyžičku náplne (u nás najčastejšie slivkový lekvár bez cukru). Všetky štyri rohy spojím a vytvarujem guličku - buchtičku.
Vytvarované buchty kladiem na plech, ktorý som si vymazala roztopeným maslom. Keď mám všetky buchty hotové, potriem ich aj na povrchu roztopeným maslom, prikryjem potravinovou fóliou a utierkou a nechám aspoň dve hodiny kysnúť.
Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov, približne 20 - 30 min., v závislosti od veľkosti buchiet. Po upečení ich opäť potriem roztopeným maslom.
My používame slivkový lekvár bez cukru. Ak by vám ale prišli buchty málo sladké, pokojne si ich pocukrujte.
Tento raz som použila mix hladkej a polohrubej múky, lebo som ich mala doma a chcela som ich minúť. Cesto však môžete vymiesiť pokojne iba z hladkej múky (či už pšeničnej alebo špaldovej).
A keďže každá múka saje tekutinu inak, ak by sa vám zdalo byť cesto suché, pridajte trochu mlieka naviac.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Kváskové panettone
Škoricová vločka
Škoricová babka
Tvarohové fánky
Makové kvety so slivkovým lekvárom
Kváskové makovky
Kysnuté šišky
Kváskový mazanec
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Kysnutá kakaová bábovka
Slivkové gule
Kysnuté jablkové lievance
Krtkova torta
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Makový slimák
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Fúkané orechové rožky
Striekané linecké pečivo
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje