Best Recipes
z lievito madre

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

potrebujeme:

200 g rozkvasu z Lievito madre

200 ml plnotučného mlieka

80 g masla

300 g hladkej múky

200 g polohrubej múky

70 g kryštáľového cukru

1 vajíčko

náplň podľa výberu (lekvár, tvaroh, ...)



Príprava
Kroky: 10

1.

Rozkvas pripravte ako ste zvyknutí. Ja sa musím príznať, že ho robím už len tak "od oka". Ale podľa správnosti by to mal byť materský kvások vymiešaný s vodou a múkou v pomere 1:2. Ja svoje lievito kŕmim manitoba múkou.

2.

V malom hrnčeku roztopím maslo a spolu s ním zohrejem aj mlieko. Dávajte však pozor, mlieko nesmie byť horúce, iba vlažné.

3.

Pripravený rozkvas rozmiešam v mlieku a roztopenom masle (ja používam ponorný mixér, aby bol základ cesta naozaj hladký, bez hrudiek).

4.

Pridám múku, cukor a vajíčko a vymiesim pružné a hladké cesto.

5.

Prikryjem a nechám kysnúť. Ja využívam nočné chladničkové kysnutie.

6.

Ráno cesto vyberiem z chladničky a nechám ho asi tak hodinku - hodinku a pol postáť pri izbovej teplote.

7.

Cesto rozvaľkám podľa toho, aké veľké buchty idem robiť (keď ich chcem menšie, tak cesto vyvaľkám na tenšie).

8.

Radielkom na pizzu alebo nožíkom rozdelím vyvaľkané cesto na pravidelné štvorce. Do stredu každého štvorca dám za lyžičku náplne (u nás najčastejšie slivkový lekvár bez cukru). Všetky štyri rohy spojím a vytvarujem guličku - buchtičku.

9.

Vytvarované buchty kladiem na plech, ktorý som si vymazala roztopeným maslom. Keď mám všetky buchty hotové, potriem ich aj na povrchu roztopeným maslom, prikryjem potravinovou fóliou a utierkou a nechám aspoň dve hodiny kysnúť.

10.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov, približne 20 - 30 min., v závislosti od veľkosti buchiet. Po upečení ich opäť potriem roztopeným maslom.

My používame slivkový lekvár bez cukru. Ak by vám ale prišli buchty málo sladké, pokojne si ich pocukrujte.

Tento raz som použila mix hladkej a polohrubej múky, lebo som ich mala doma a chcela som ich minúť. Cesto však môžete vymiesiť pokojne iba z hladkej múky (či už pšeničnej alebo špaldovej).
A keďže každá múka saje tekutinu inak, ak by sa vám zdalo byť cesto suché, pridajte trochu mlieka naviac. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

so želé a broskyňami

Tvarohová torta

indická klasika

Kura Tikka Masala

bez strúhanky

Pečená fašírka

s červenými pomarančami

Citrusová bábovka

v slanej verzii

Mrkvová roláda

chlebová placka

Extra rýchly Naan

s čokoládovým krémom

Kakaové makrónky