Best Recipes
z lievito madre

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

potrebujeme:

200 g rozkvasu z Lievito madre

200 ml plnotučného mlieka

80 g masla

300 g hladkej múky

200 g polohrubej múky

70 g kryštáľového cukru

1 vajíčko

náplň podľa výberu (lekvár, tvaroh, ...)



Príprava
Kroky: 10

1.

Rozkvas pripravte ako ste zvyknutí. Ja sa musím príznať, že ho robím už len tak "od oka". Ale podľa správnosti by to mal byť materský kvások vymiešaný s vodou a múkou v pomere 1:2. Ja svoje lievito kŕmim manitoba múkou.

2.

V malom hrnčeku roztopím maslo a spolu s ním zohrejem aj mlieko. Dávajte však pozor, mlieko nesmie byť horúce, iba vlažné.

3.

Pripravený rozkvas rozmiešam v mlieku a roztopenom masle (ja používam ponorný mixér, aby bol základ cesta naozaj hladký, bez hrudiek).

4.

Pridám múku, cukor a vajíčko a vymiesim pružné a hladké cesto.

5.

Prikryjem a nechám kysnúť. Ja využívam nočné chladničkové kysnutie.

6.

Ráno cesto vyberiem z chladničky a nechám ho asi tak hodinku - hodinku a pol postáť pri izbovej teplote.

7.

Cesto rozvaľkám podľa toho, aké veľké buchty idem robiť (keď ich chcem menšie, tak cesto vyvaľkám na tenšie).

8.

Radielkom na pizzu alebo nožíkom rozdelím vyvaľkané cesto na pravidelné štvorce. Do stredu každého štvorca dám za lyžičku náplne (u nás najčastejšie slivkový lekvár bez cukru). Všetky štyri rohy spojím a vytvarujem guličku - buchtičku.

9.

Vytvarované buchty kladiem na plech, ktorý som si vymazala roztopeným maslom. Keď mám všetky buchty hotové, potriem ich aj na povrchu roztopeným maslom, prikryjem potravinovou fóliou a utierkou a nechám aspoň dve hodiny kysnúť.

10.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov, približne 20 - 30 min., v závislosti od veľkosti buchiet. Po upečení ich opäť potriem roztopeným maslom.

My používame slivkový lekvár bez cukru. Ak by vám ale prišli buchty málo sladké, pokojne si ich pocukrujte.

Tento raz som použila mix hladkej a polohrubej múky, lebo som ich mala doma a chcela som ich minúť. Cesto však môžete vymiesiť pokojne iba z hladkej múky (či už pšeničnej alebo špaldovej).
A keďže každá múka saje tekutinu inak, ak by sa vám zdalo byť cesto suché, pridajte trochu mlieka naviac. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová vločka

Hlasovanie na facebooku rozhodlo, že to bude škoricová vločka. V mimo zimnom období to však môže byť aj kvet, či hviezda... :-) Nech je názov tohto úžasného kváskového pečiva akýkoľvek, stojí za to, vyskúšať ho.

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Kváskové makovky

Tento recept nemusíte použiť iba na makovky. Pripravíte z neho aj super vianočku, či sladký sendvičový chlebík. S cestom sa naozaj super pracuje.

Kváskový mazanec

Keď raz prepadnete kváskovaniu, tak je to láska na celý život. Aspoň v mojom prípade to tak je. :-) I keď sa aj mne zdalo byť kváskovanie zo začiatku hotová veda, je to vlastne veľmi jednoduché. Treba si len nájsť svoj systém a s láskou sa o svoj kvások statať. Potom už úplne hravo zvládnete aj taký

Kakaovo-banánový chlebík

Tento recept vznikol ako záchranná akcia. Zachraňovala som totiž dva prezreté banány. Prišlo mi rozumnejšie použiť ich do koláča, ako vyhodiť do koša.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Rebarborovo-jahodový koláč

S prichádzajúcim teplým počasím si neviem doma predstaviť lepšiu maškrtu, ako ovocný koláč z práve zrejúceho ovocia. Tento raz som stavila na moju obľúbenú kombináciu kyslastej rebarbory a sladkých jahôd.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

s kešu krémom

Power koláčiky