Best Recipes
s kvapkou whiskey

Pečeňová paštéta

Pečienku (alebo pečeň) nejem a ani nevarím. Nechutí mi. Pečeňová paštéta je však výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo. Dokonca i zbytok rodiny sa na ňu doslova vrhol a mala som čo robiť, aby som ju stihla nafotiť.

potrebujeme:

cca 650 g morčacích pečienok

1 menšiu cibuľu

1 strúčik cesnaku

20 ml whiskey

2 PL šľahačkovej smotany

2 - 3 ČL soli

1/4 - 1/5 ČL mletého čierneho korenia

250 g masla

a ďalšie maslo na zaliatie



Príprava
Kroky: 7

Táto jednoduchá paštéta mala na rodinnom posedení taký úspech, že som musela sľúbiť, že si ju rodinný príslušníci nájdu pod vianočným stromčekom.

1.

Morčacie pečienky podľa potreby očistím a nakrájam na malé kúsky.

2.

Na lyžici roztopeného masla orestujem na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak.

3.

Pridám pokrájané pečienky a restujem aspoň 5 minút, kým nebudú pečienky z vnútra hotové. Skontrolujem to tak, že kúsok rozkrojím a ak už nie je v strede surový, pečienky sú hotové. Môže to trvať aj dlhšie, podľa veľkosti nakrájaných kúskov.

4.

Približne minútku pred odstavením pečienok zo sporáka k nim pridám whiskey a šľahačkovú smotanu a nechám prejsť varom, aby sa alkohol odparil.

5.

Ešte horúce pečienky presuniem do kuchynského robota so sekacím nožom a ochutím soľou a korením. Rozmixujem.

6.

Počas mixovania pridávam na malé kúsky pokrájané maslo a nechám ho v horúcich pečienkach rozpustiť.

7.

Aby bola paštéta naozaj jemná, prepasírujem ju ešte cez jemné sitko. Rozdelím do jednotlivých pohárikov alebo mištičiek a zalejem roztopeným maslom. 

Povrch paštéty môžete ozdobiť rôznymi bylinkami. Výborne sa hodí napríklad tymián, či šalvia. Soľ a korenie pridajte podľa svojej chuti. Paštéta by však mala byť trošku viac slanšia ako ste zvyknutí. Po vychladnutí a odstátí sa soľ do paštéty vstrebe, tak sa vám ľahko môže stať, že pri podávaní sa vám bude zdať paštéta málo slaná.
Ak nemáte po ruke nejakú dobrú whiskey, použite napríklad rum, či iný kvalitný tvrdý alkohol. Môžete ho aj vynechať, ale podľa mňa tam aj tá troška, ktorú tam pridávam, zanechá zaujímavú chuťovú stopu, o ktorú by bola škoda prísť.
Namiesto "obyčajného" masla zalievam paštétu roztopeným ghee. 
Paštétu uchovávam v chladničke. Pred podávaním je však lepšie vybrať ju skôr, aby maslo na povrchu trochu zmäkklo, bude sa tak ľahšie rozotierať.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky