Best Recipes
s voňavým korením

Perníková granola

Moja vianočná edícia obľúbenej chrumkavej vločkovej pochúťky. Skvelý tip na jedlý darček pre tých, ktorí majú radi rôzne vločky, orechy, semienka, či mrazom sušené ovocie..

potrebujeme:

500 g mixu rôznych vločiek

hrsť mandľových plátkov

hrsť slnečnicových semienok

hrsť strúhaného kokosu

cca 2 PL konopných semienok

1/2 šálky kokosového oleja

1/2 šálky medu

1 ČL mletej škorice

1 ČL perníkového korenia

2 ČL sušenej pomarančovej kôry

mrazom sušené ovocie



Príprava
Kroky: 5

Vianocami ovoňaná granola sa výborne hodí ako jedlý darček. Spolu s pekným pohárikom, do ktorej ju nasypete určite poteší nejednu dušičku.

1.

Vločky, semienka, kokos a mandle zmiešam na plechu a dám zapiecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov na 20 minút. Počas pečenia ich aspoň dvakrát premiešam, aby sa opiekli rovnomerne.

2.

Kým sa vločky pečú, v malom hrnčeku roztopím na miernom ohni kokosový olej. Pridám k nemu med a jemne zahrejem, len aby sa olej s medom zmiešal.

3.

Tekutú zmes ochutím škoricou, perníkovým korením a sušenou pomarančovou kôrou.

4.

Vločkovú zmes dobre premiešam s tou medovou a opäť dám na 10 minút do rúry (aspoň raz premiešam). 

5.

Mrazom sušené ovocie pridám až po úplnom vychladnutí granoly.

Pri príprave granoly sa nemusíte riadiť presne mojim receptom. Odporúčam nechať sa viesť svojimi chuťami a domácimi zásobami. Do granoly sa hodí skoro všetko. Rôzne vločky, semienka, orechy, kokos nielen strúhaný, ale aj plátky, ... Kokosový olej môžete nahradiť maslom, či iným chuťovo neutrálnym olejom. Pri korenení nechajte rovnako prejaviť svoju kreativitu.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

Kakaové makrónky

Poviem vám, že upiecť makrónky bola pre mňa asi tá najväčšia kuchárska výzva. Vyžiadalo si to niekoľko nevydarených pokusov, ale nakoniec sa mi predsa len podarili!

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

Syrové praclíky

Rovnováha musí byť vo všetkom. Aj vo vianočnom pečení. Preto je dobré mať v zálohe recept napríklad na takúto chrumkavú syrovú chuťovku.

Vaječný likér trochu inak

Vaječný likér (alebo koňak) poznáme asi všetci. A predpokladám, že pre mnohých z nás predstavoval v detstve prvý "kontakt" s alkoholom... Tentoraz vám však prinášam jeho novšiu verziu, bez cukru a s kokosovým mliekom. Skvelý aj ako jedlý darček.

Marcipánové guľky

Ak máte radi marcipán tak ako my, tak teraz si prídete na svoje. Tieto guľky sú vďaka použitým surovinám možno trošku nezvyčajné, ale všetci ochutnávači sa zhodli na jednom: sú fantastické!

Mandľové sucháre

Mandľové sucháre patria k nášmu obľúbenému sviatočnému pečivu. Tieto úžasne chrumkavé kúsky sa hodia tak ku káve, ako i k horúcemu čaju.

Domáci vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt patrí v mojej kuchyni k často používaným ingredienciám. Už roky nepoužívam žiadne esencie, arómy, či vanilkový alebo vanilínový cukor, ale voňavý domáci extrakt z pravej vanilky.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

so slivkovým lekvárom

Perníková roláda

zjednodušená verzia

Parížske rožky

bez vajíčka

Kefírové langoše

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky