Best Recipes
a lesným ovocím

Polentový koláč s tvarohom

I keď v našich končinách nie je ešte používanie polenty také bežné, tento ovocný koláč máte hotový raz-dva a určite ho nebudete robiť len raz. Výborný je dobre vychladený počas horúcich letných dní.

potrebujeme:

4 vajíčka

150 g prírodného trstinového cukru

150 g masla

100 g polenty

200 g polohrubej múky

1 balenie prášku do pečiva

cca 1 ČL vanilkového extraktu

500 g hrudkovitého tvarohu

cca 250 g drobného lesného ovocia



Príprava
Kroky: 5

Na prípravu tohto šťavnatého koláčika použite akékoľvek ovocie, ktoré máte doma alebo ktoré vám najviac chutí. Ja naň využívam napríklad aj mrazničkové zásoby, ak nemám po ruke žiadne čerstvé ovocie.

1.

V mixéri vyšľahám celé vajíčka s cukrom do svetlej nadýchanej peny.

2.

Postupne prilievam roztopené a už trochu vychladnuté maslo a vanilkový extrakt a opäť dobre zašľahám.

3.

Nakoniec vmiešam múku, polentu, prášok do pečiva a tvaroh. To už pokojne aj ručne, vareškou.

4.

Cesto vylejem do tortovej formy s priemerom cca 23 - 25 cm, ktorú som vopred vymazala maslom a vysypala polentou.

5.

Povrch cesta posypem ovocím a pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 50 - 60 minút.

Ja používam farmársky tvaroh, ktorý je plnú hrudiek. Väčšinu z nich ani nerozdrobím, páči sa mi, ako ho potom vidno po narezaní koláčika. 

Aj keď vás to bude lákať, s ovocím to veľmi nepreháňajte. Tých 250 - 300 g je na túto veľkosť formy tak akurát. Ak by ste pridali ovocia príliš, počas pečenia pustí veľa šťavy a stred koláča by sa nemusel dobre prepiecť. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

Šťavnatý ríbezľový koláč

Toto je jeden z koláčov, ktorý si upečiem vždy, keď mám chuť maškrtiť. Vďaka použitým ingredienciám mám výčitky svedomia o niečo menšie.

Kakaovo-banánový chlebík

Tento recept vznikol ako záchranná akcia. Zachraňovala som totiž dva prezreté banány. Prišlo mi rozumnejšie použiť ich do koláča, ako vyhodiť do koša.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Rebarborovo-jahodový koláč

S prichádzajúcim teplým počasím si neviem doma predstaviť lepšiu maškrtu, ako ovocný koláč z práve zrejúceho ovocia. Tento raz som stavila na moju obľúbenú kombináciu kyslastej rebarbory a sladkých jahôd.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty