Best Recipes
a lesným ovocím

Polentový koláč s tvarohom

I keď v našich končinách nie je ešte používanie polenty také bežné, tento ovocný koláč máte hotový raz-dva a určite ho nebudete robiť len raz. Výborný je dobre vychladený počas horúcich letných dní.

potrebujeme:

4 vajíčka

150 g prírodného trstinového cukru

150 g masla

100 g polenty

200 g polohrubej múky

1 balenie prášku do pečiva

cca 1 ČL vanilkového extraktu

500 g hrudkovitého tvarohu

cca 250 g drobného lesného ovocia



Príprava
Kroky: 5

Na prípravu tohto šťavnatého koláčika použite akékoľvek ovocie, ktoré máte doma alebo ktoré vám najviac chutí. Ja naň využívam napríklad aj mrazničkové zásoby, ak nemám po ruke žiadne čerstvé ovocie.

1.

V mixéri vyšľahám celé vajíčka s cukrom do svetlej nadýchanej peny.

2.

Postupne prilievam roztopené a už trochu vychladnuté maslo a vanilkový extrakt a opäť dobre zašľahám.

3.

Nakoniec vmiešam múku, polentu, prášok do pečiva a tvaroh. To už pokojne aj ručne, vareškou.

4.

Cesto vylejem do tortovej formy s priemerom cca 23 - 25 cm, ktorú som vopred vymazala maslom a vysypala polentou.

5.

Povrch cesta posypem ovocím a pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 50 - 60 minút.

Ja používam farmársky tvaroh, ktorý je plnú hrudiek. Väčšinu z nich ani nerozdrobím, páči sa mi, ako ho potom vidno po narezaní koláčika. 

Aj keď vás to bude lákať, s ovocím to veľmi nepreháňajte. Tých 250 - 300 g je na túto veľkosť formy tak akurát. Ak by ste pridali ovocia príliš, počas pečenia pustí veľa šťavy a stred koláča by sa nemusel dobre prepiecť. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky