Best Recipes
a lesným ovocím

Polentový koláč s tvarohom

I keď v našich končinách nie je ešte používanie polenty také bežné, tento ovocný koláč máte hotový raz-dva a určite ho nebudete robiť len raz. Výborný je dobre vychladený počas horúcich letných dní.

potrebujeme:

4 vajíčka

150 g prírodného trstinového cukru

150 g masla

100 g polenty

200 g polohrubej múky

1 balenie prášku do pečiva

cca 1 ČL vanilkového extraktu

500 g hrudkovitého tvarohu

cca 250 g drobného lesného ovocia



Príprava
Kroky: 5

Na prípravu tohto šťavnatého koláčika použite akékoľvek ovocie, ktoré máte doma alebo ktoré vám najviac chutí. Ja naň využívam napríklad aj mrazničkové zásoby, ak nemám po ruke žiadne čerstvé ovocie.

1.

V mixéri vyšľahám celé vajíčka s cukrom do svetlej nadýchanej peny.

2.

Postupne prilievam roztopené a už trochu vychladnuté maslo a vanilkový extrakt a opäť dobre zašľahám.

3.

Nakoniec vmiešam múku, polentu, prášok do pečiva a tvaroh. To už pokojne aj ručne, vareškou.

4.

Cesto vylejem do tortovej formy s priemerom cca 23 - 25 cm, ktorú som vopred vymazala maslom a vysypala polentou.

5.

Povrch cesta posypem ovocím a pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 50 - 60 minút.

Ja používam farmársky tvaroh, ktorý je plnú hrudiek. Väčšinu z nich ani nerozdrobím, páči sa mi, ako ho potom vidno po narezaní koláčika. 

Aj keď vás to bude lákať, s ovocím to veľmi nepreháňajte. Tých 250 - 300 g je na túto veľkosť formy tak akurát. Ak by ste pridali ovocia príliš, počas pečenia pustí veľa šťavy a stred koláča by sa nemusel dobre prepiecť. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Kysnuté šišky

U nás sa robia šišky naozaj len na fašiangy. Tento raz som pre vás pripravila ich klasickú, kysnutú verziu. Tak nech sa podaria!

Vianočný koláč

Vo Veľkej Británii majú svoj Christmas Pudding, my doma máme svoj "pivový koláč".

Zebrový koláč

Zebrový koláč je vlastne takou zaujímavejšou verziou bábovky. Na základe tohto malého triku sa stane obyčajná "buchta" neobyčajnou.

Jablkové muffiny z mandľového masla

Mandľové maslo a ja... to bola láska na prvé ochutnanie! Hodí sa naozaj všade, nielen do koláčov, ale aj na slané varenie...

Citrónovo-makový chlebíček

Zbožňujem kombináciu citrónovej šťavy a maku. Tento jednoduchý koláčik je práve vďaka citrónom veľmi vláčny a poteší tak návštevu, ako aj deti, keď si ho nájdu v škole v desiatovom boxe.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s malinovou omáčkou

Tvarohové šišky

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

s domácou žemľou

Domáci hamburger

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

ako využiť zásobu bielkov

Bezé roláda

alebo džemové kvapky

Jam drops

chrumkavá chuťovka

Syrové praclíky

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

iba tri ingrediencie

Expresné mandľové sušienky

zjednodušená verzia

Parížske rožky

poliate čokoládou

Plnené medovníky

s voňavým korením

Perníková granola

s celým makom

"Burgyňáky"

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

s tvarohom a ovocím

Filo košíčky

s gaštanovou múkou

Mandľové biscotti

s farebnou posýpkou

Kakaové stromčeky

jednoducho a rýchlo

Domáce tortilly