Best Recipes
plná chuti

Polievka z pečených paradajok

Polievka z pečených paradajok sa u nás nikdy dlho nezohreje. Je to ideálny spôsob ako spotrebovať väčšiu úrodu tejto sladkej zeleniny (alebo ovocia?). Na jej prípravu potrebujete len pár základných surovín, ktoré máte určite doma.

potrebujeme:

cca 1,5 kg zrelých paradajok

1 červenú cibuľu

1 hlavičku cesnaku

1 plechovku (400 g) bielej fazule

cca. 1 PL olivového oleja

1 - 2 PL balzamikového octu

soľ, mleté čierne korenie a čínsku zmes 5 korení

parmezán (nemusí byť)

cca. 1 PL cukru (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 6

Výsledná chuť polievky závisí od zrelosti (či sladkosti) paradajok. Pri záverečnom dochucovaní sa preto riaďte svojimi chuťovými pohárikmi. Ak máte radšej polievku sladšiu, pridajte cukru viac. Ak pikantnejšiu, pridajte pokojne aj kúsok chilli papričky, či čerstvé bylinky a citrónovú šťavu.

1.

Cibuľu ošúpem a nakrájam na mesiačiky. Spolu s neošúpaným cesnakom ju dám na plech. 

2.

K cibuli a cesnaku pridám na menšie kúsky nakrájané paradajky (ak sú malé, tak stačí len na polovičky).

3.

Zeleninu posolím a pokvapkám trochou olivového oleja. Dám do rúry vyhriatej na 160 stupňov na hodinu. 

4.

Upečenú zeleninu dám do mixéra a rozmixujem na hladké pyré. Pred mixovaním ale nezabudnite upečený cesnak ošúpať.

5.

Pridám dobre opláchnutú fazuľu a dochutím balzamikovým octom, soľou (ak ešte treba), mletým čiernym korením a čínskym korením. Ak to je potrebné, pridám aj za lyžičku cukru. Opäť rozmixujem. Ak by bola polievka veľmi hustá, rozriedim ju vodou do požadovanej konzistencie.

6.

Kto chce, pridá aj parmezán. Buď ho rozmixujem hneď do polievky alebo si ním každý posype svoju porciu.

Pomalším a dlhším pečením sa vám z paradajok podarí dostať ich maximálnu chuť. Ak by ste použili paradajok viac, resp. väčšie kúsky, pokojne ich pečte aj hodinu a pol.
Balzamikový ocot môžete nahradiť výraznejšou worchestrovou omáčkou. Polievka tak získa o niečo pikantnejšiu chuť. 

Ja pripravujem túto polievku skôr hustejšiu. Spolu s parmezánom a chrumkavými krutónmi zastúpi u nás aj hlavný chod. Moje mladšie dieťa ju naposledy jedlo tri dni po sebe a na štvrtý sa pýtalo, či nezostalo ešte aspoň trošku...

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s medovou glazúrou

Veľkonočné judáše

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

indická klasika

Kura Tikka Masala

so želé a broskyňami

Tvarohová torta

bez strúhanky

Pečená fašírka

v slanej verzii

Mrkvová roláda