Best Recipes
plná chuti

Polievka z pečených paradajok

Polievka z pečených paradajok sa u nás nikdy dlho nezohreje. Je to ideálny spôsob ako spotrebovať väčšiu úrodu tejto sladkej zeleniny (alebo ovocia?). Na jej prípravu potrebujete len pár základných surovín, ktoré máte určite doma.

potrebujeme:

cca 1,5 kg zrelých paradajok

1 červenú cibuľu

1 hlavičku cesnaku

1 plechovku (400 g) bielej fazule

cca. 1 PL olivového oleja

1 - 2 PL balzamikového octu

soľ, mleté čierne korenie a čínsku zmes 5 korení

parmezán (nemusí byť)

cca. 1 PL cukru (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 6

Výsledná chuť polievky závisí od zrelosti (či sladkosti) paradajok. Pri záverečnom dochucovaní sa preto riaďte svojimi chuťovými pohárikmi. Ak máte radšej polievku sladšiu, pridajte cukru viac. Ak pikantnejšiu, pridajte pokojne aj kúsok chilli papričky, či čerstvé bylinky a citrónovú šťavu.

1.

Cibuľu ošúpem a nakrájam na mesiačiky. Spolu s neošúpaným cesnakom ju dám na plech. 

2.

K cibuli a cesnaku pridám na menšie kúsky nakrájané paradajky (ak sú malé, tak stačí len na polovičky).

3.

Zeleninu posolím a pokvapkám trochou olivového oleja. Dám do rúry vyhriatej na 160 stupňov na hodinu. 

4.

Upečenú zeleninu dám do mixéra a rozmixujem na hladké pyré. Pred mixovaním ale nezabudnite upečený cesnak ošúpať.

5.

Pridám dobre opláchnutú fazuľu a dochutím balzamikovým octom, soľou (ak ešte treba), mletým čiernym korením a čínskym korením. Ak to je potrebné, pridám aj za lyžičku cukru. Opäť rozmixujem. Ak by bola polievka veľmi hustá, rozriedim ju vodou do požadovanej konzistencie.

6.

Kto chce, pridá aj parmezán. Buď ho rozmixujem hneď do polievky alebo si ním každý posype svoju porciu.

Pomalším a dlhším pečením sa vám z paradajok podarí dostať ich maximálnu chuť. Ak by ste použili paradajok viac, resp. väčšie kúsky, pokojne ich pečte aj hodinu a pol.
Balzamikový ocot môžete nahradiť výraznejšou worchestrovou omáčkou. Polievka tak získa o niečo pikantnejšiu chuť. 

Ja pripravujem túto polievku skôr hustejšiu. Spolu s parmezánom a chrumkavými krutónmi zastúpi u nás aj hlavný chod. Moje mladšie dieťa ju naposledy jedlo tri dni po sebe a na štvrtý sa pýtalo, či nezostalo ešte aspoň trošku...

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Polievka Tom Yum

Túto pikantnú polievku som si zamilovala na prvé ochutnanie. I keď ju nikdy neuvarím ako v pravej ázijskej (resp. thajskej) reštaurácii, obľúbila som si aj svoju domácu verziu.

Hŕstková polievka

Hŕstková polievka patrí k tým jedlám, ktoré bez problémov zastúpia aj hlavný chod. Stačí k nej pridať kúsok čerstvého pečiva a na obed či večeru už nič viac nepotrebujete.

Brokolicová polievka

Predovšetkým počas chladnejších dní sú husté krémové polievky našou obľúbenou večerou. Nielenže zahrejú, ale ak k nim pridáte napríklad dobrý kváskový chlebík zastúpia aj hlavný chod. Také dobré a pritom také jednoduché!

Minestrone s quinoou

Minestrone je pestrá talianska zeleninová polievka, ktorá má neskutočné množstvo verzií. Nikdy do nej nemusíte použiť tú istú kombináciu zeleniny, takže každý raz to bude polievka s inou chuťou. Ja som do tej mojej pridala aj quinou, pre bohatšiu chuť a razom tak vie zastúpiť aj hlavné jedlo.

Krémová lososová polievka

I keď ja ryby veľmi nemusím, lososom nepohrdnem. V prípade tejto trochu exotickej krémovej polievky to platí dvojnásobne! Losos sa tu skvelo dopĺňa so sladkým zemiakom, topinamburom, mrkvou a kokosovým krémom.

Studená uhorková polievka

Počas horúcich letných dní nepoznám lepšie osvieženie ako studené polievky. Túto uhorkovú máte hotovú raz dva a zo surovín, ktoré máte určite doma. Najlepšia je samozrejme poriadne vychladená.

Studená zeleninová polievka

Väčšina z nás varí v lete asi oveľa menej. Ja sa snažím pripravovať predovšetkým ľahké jedlá s množstvom čerstvej zeleniny, ktoré príjemne osviežia. Naším favoritom sú studené polievky, ako napríklad táto nevarená zeleninová.

Krémová cesnačka

Obľúbená jemne štipľavá polievka, ktorá pridaním krutónov nahradí aj hlavné jedlo. V čase rôznych prechladnutí a viróz ideálna na posilnenie imunity.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s citrónovou polevou

Citrónovo-makový chlebíček

plnené marcipánom

Slivkové gule

základný recept

Tortový korpus

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta

s domácou žemľou

Domáci hamburger


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s granátovým jablkom

Brokolicový šalát

so škoricou

Jablkové muffiny

ovoňaná citrónom

Jogurtová bábovka

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem