Best Recipes
s vločkami a tvarohom

Šťavnatý ríbezľový koláč

Toto je jeden z koláčov, ktorý si upečiem vždy, keď mám chuť maškrtiť. Vďaka použitým ingredienciám mám výčitky svedomia o niečo menšie.

na cesto:

1 šálku hladkej špaldovej múky

1/2 šálky celozrnnej špaldovej múky

1 a 1/2 šálky špaldových vločiek

1 šálku prírodného trstinového cukru

200 g masla

1/2 ČL prášku do pečiva


na náplň:

250 g jemného tvarohu

150 g bieleho jogurtu

2 vajíčka

cca 4 PL medu alebo cukru

1 ČL vanilkového extraktu

ríbezle



Príprava
Kroky: 7

1.

Najskôr pripravím tvarohovú náplň. Všetky suroviny na náplň vymiešam v miske a nechám odstáť, kým pripravím cesto.

2.

Do kuchynského robota so sekacími nožmi vložím múku, vločky, prášok do pečiva, cukor a maslo. Spracujem do konzistentnej hmoty, čo trvá asi 30 sekúnd. Ak robot nemáte, môžete pripraviť cesto aj ručne. Treba však pracovať rýchlo, lebo maslo začne pod rukami mäkknúť a cesto sa môže lepiť.

3.

Cesto utľapkám do okrúhlej formy s nízkym okrajom a vložím na pár minút do chladničky.

4.

Kým sa cesto chladí, odstopkujem a umyjem ríbezle.

5.

Cesto vyberiem z chladničky, vylejem naň už vymiešanú tvarohovú náplň a posypem ríbezľami.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 175 stupňov približne 50 minút až hodinu. Kým nie je tvarohová náplň stuhnutá a cesto na povrchu zlatohnedé.

7.

Tento úžasný šťavnatý koláč podávam dobre vychladnutý.

Vďaka ríbezliam nie je tento koláč veľmi sladký, skôr kyslejší a to mám veľmi rada. Ak si ho však chcete pripraviť v sladšej verzii, stačí zmeniť ovocie. Prípadne si k nemu dopriať aj kopček zmrzliny.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

Kakaovo-banánový chlebík

Tento recept vznikol ako záchranná akcia. Zachraňovala som totiž dva prezreté banány. Prišlo mi rozumnejšie použiť ich do koláča, ako vyhodiť do koša.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Rebarborovo-jahodový koláč

S prichádzajúcim teplým počasím si neviem doma predstaviť lepšiu maškrtu, ako ovocný koláč z práve zrejúceho ovocia. Tento raz som stavila na moju obľúbenú kombináciu kyslastej rebarbory a sladkých jahôd.

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

so slivkovým lekvárom

Parené buchty