Best Recipes
gazpacho v mojej verzii

Studená zeleninová polievka

Väčšina z nás varí v lete asi oveľa menej. Ja sa snažím pripravovať predovšetkým ľahké jedlá s množstvom čerstvej zeleniny, ktoré príjemne osviežia. Naším favoritom sú studené polievky, ako napríklad táto nevarená zeleninová.

potrebujeme:

1 malú červenú cibuľu

2 strúčiky cesnaku

1/2 šalátovej uhorky

5 paradajok

hrsť baby špenátu

cca 2 dcl paradajkovej šťavy

1 PL olivového oleja

pár kvapiek balsamika

soľ, mleté čierne korenie

parmezán (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 3

Ako chrumkavú vložku do polievky používam na malé kúsky nakrájanú zeleninu, ktorú som použila pri príprave, či slnečnicové semienka. Ak však chcete polievku výdatnejšiu, pridajte si k nej chrumkavé krutóny alebo uvarené drobné druhy cestovín.

1.

Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na menšie kúsky. Uhorku a paradajky používam aj so šupkou a semienkami, nevykrajujem ich.

2.

Vložím do mixéra spolu so zostávajúcimi surovinami, čiže s paradajkovou šťavou, špenátovými listami, olivovým olejom, balzamikom a korením.

3.

Všetko dobre rozmixujem a dochutím postrúhaným parmezánom.

Pri príprave tejto polievky používam domácu paradajkovú šťavu, ktorú nám každý rok pripravuje moja mamina. Použiť však môžete aj známu passatu (vtedy by som pridala aj trochu vody) alebo kvalitný paradajkový džús. A keď si pripravujem polievku len pre seba, kvapnem do nej pár kvapiek chilli omáčky, alebo nakrájam kúsok chilli papričky.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Polievka Tom Yum

Túto pikantnú polievku som si zamilovala na prvé ochutnanie. I keď ju nikdy neuvarím ako v pravej ázijskej (resp. thajskej) reštaurácii, obľúbila som si aj svoju domácu verziu.

Hŕstková polievka

Hŕstková polievka patrí k tým jedlám, ktoré bez problémov zastúpia aj hlavný chod. Stačí k nej pridať kúsok čerstvého pečiva a na obed či večeru už nič viac nepotrebujete.

Brokolicová polievka

Predovšetkým počas chladnejších dní sú husté krémové polievky našou obľúbenou večerou. Nielenže zahrejú, ale ak k nim pridáte napríklad dobrý kváskový chlebík zastúpia aj hlavný chod. Také dobré a pritom také jednoduché!

Minestrone s quinoou

Minestrone je pestrá talianska zeleninová polievka, ktorá má neskutočné množstvo verzií. Nikdy do nej nemusíte použiť tú istú kombináciu zeleniny, takže každý raz to bude polievka s inou chuťou. Ja som do tej mojej pridala aj quinou, pre bohatšiu chuť a razom tak vie zastúpiť aj hlavné jedlo.

Krémová lososová polievka

I keď ja ryby veľmi nemusím, lososom nepohrdnem. V prípade tejto trochu exotickej krémovej polievky to platí dvojnásobne! Losos sa tu skvelo dopĺňa so sladkým zemiakom, topinamburom, mrkvou a kokosovým krémom.

Studená uhorková polievka

Počas horúcich letných dní nepoznám lepšie osvieženie ako studené polievky. Túto uhorkovú máte hotovú raz dva a zo surovín, ktoré máte určite doma. Najlepšia je samozrejme poriadne vychladená.

Polievka z pečených paradajok

Polievka z pečených paradajok sa u nás nikdy dlho nezohreje. Je to ideálny spôsob ako spotrebovať väčšiu úrodu tejto sladkej zeleniny (alebo ovocia?). Na jej prípravu potrebujete len pár základných surovín, ktoré máte určite doma.

Krémová cesnačka

Obľúbená jemne štipľavá polievka, ktorá pridaním krutónov nahradí aj hlavné jedlo. V čase rôznych prechladnutí a viróz ideálna na posilnenie imunity.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s citrónovou polevou

Citrónovo-makový chlebíček

plnené marcipánom

Slivkové gule

základný recept

Tortový korpus

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta

s domácou žemľou

Domáci hamburger


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s granátovým jablkom

Brokolicový šalát

so škoricou

Jablkové muffiny

ovoňaná citrónom

Jogurtová bábovka

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem