Best Recipes
koláč lenivej gazdinky

Sypaný tvarohový koláč

Na tento koláč som si spomenula doslova po niekoľkých rokoch. Možno ho poznáte pod názvom "Koláč lenivej gazdinky". Jeho čaro spočíva v tom, že nemusíte pripravovať žiadne cesto. O tom ako to celé funguje sa môžete presvedčiť práve teraz.

na "cesto":

2 šálky hladkej špaldovej múky

2 šálky celozrnnej špaldovej krupice

1 - 1 1/2 šálky prírodného trstinového cukru

2 PL prášku do pečiva

250 g masla


na tvarohovú náplň:

1 kg jemného tvarohu

3 vajíčka

4 PL medu alebo cukru

kôra z 1 citrónu



Príprava
Kroky: 6

Rovnakým spôsobom pripravíte aj jablkový sypaný koláč. Cca 2 kg jabĺk nastrúhame, podľa chuti dosladíme, ochutíme mletou škoricou a hrozienkami. Jablká kladieme na sypkú zmes spolu so všetkou šťavou! Tá je v tomto prípade veľmi dôležitá, aby nezostala sypká zmes koláča suchá.

1.

V mise spolu zmiešam múku, krupicu, cukor a prášok do pečiva. "Cesto" tak máme pripravené.

2.

V druhej miske pripravím náplň a to vymiešaním tvarohu s medom, vajíčkami a citrónovou kôrou.

3.

Plech s vyšším okrajom vymažem maslom. Masla môžeme dať pokojne aj hrubšiu vrstvu, aby sa koláč dobre prepiekol aj zo spodnej strany.

4.

Do maslom vymazaného plechu najskôr rovnomerne rozprestriem polovicu sypkej zmesi. Na ňu vylejem tvarohovú náplň a opäť rozsypem zbytok sypkej zmesi.

5.

Povrch koláča pokryjem maslom, ktoré krájam na tenké plátky. Ak chcete, môžete maslo aj nastrúhať.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 200 stupňov prvých 10 minút. Potom teplotu znížim na 170 stupňov a pečiem ďalších 35 - 40 minút do zlatista.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

zo sušeného droždia

Sendvičový chlieb

talianska klasika trochu inak

Tiramisu s jahodami

výživná zimná klasika

Domáca huspenina

s mandľovým maslom a malinami

Plnené čokoládové košíčky

so šľahačkovou smotanou

Kváskové makovky