500 g polohrubej múky
250 g masla
200 g tvrdého syra
200 g kyslej smotany
1 PL prášku do pečiva
2 - 4 ČL soli
1 vajíčko na potretie
Príprava
Kroky: 4
Syr nastrúham na jemnom strúhadle. Všetky suroviny (okrem vajíčka) dám do kuchynského robota so sekacím nožom a vypracujem cesto.
Cesto nemusíte dávať odpočívať do chladničky, ja som robila praclíky hneď a nelepilo sa. Takže cesto iba jemne podsýpam múkou a vyvaľkám na hrúbku cca 3 - 5 mm (podľa toho aké hrubé praclíky chcete).
Praclíkovou vykrajovačkou vykrojím jednotlivé tvary, ktoré ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Praclíky sa už nejako extra nenafúknu, tak ich môžete dávať aj bližšie k sebe.
Praclíky potriem rozšľahaným vajíčkom a pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 12 minút alebo do zlatista.
Tvrdý syr použite akýkoľvek.. ja som mala doma čedar, výborne sa však hodí aj klasický eidam, alebo niečo údené. Podľa druhu syra, ktorý použijete dochucujte cesto soľou. Ak bude syr viac slanší, stačia iba dve lyžičky soli.
Pohrať sa môžete aj s rôznou posýpkou (rasca, sezam, celý mak, hrubá soľ, ...).
Z tohto množstva som upiekla 5 plechov praclikov, spolu 90 kusov. Preto ide o recept, ktorý sa skvelo hodí, ak čakáte hostí. U nás sa zjedia vždy ako prvé. Výhodou týchto praclíkov je v porovnaní napríklad s kysnutými pagáčikmi aj to, že budú super chrumkavé aj na druhý, či tretí deň (ak vydržia).
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Mandľové biscotti
Kakaové makrónky
Perníková granola
Vaječný likér trochu inak
Jam drops
Expresné mandľové sušienky
Plnené medovníky
Vianočný koláč
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Mandľová torta
Slaný ricottový koláč
Vanilkové tortičky
Krtkova torta
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Tortový korpus
Hŕstková polievka
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Tiramisu torta
Sušienky so slaným karamelom
Gyoza taštičky
Kysnuté cesnakové pagáče
Tvarohové pampúšiky
Tartaletky s čerešňovým želé
Medová torta
Vyskúšajte moje