Best Recipes
chrumkavá chuťovka

Syrové praclíky

Rovnováha musí byť vo všetkom. Aj vo vianočnom pečení. Preto je dobré mať v zálohe recept napríklad na takúto chrumkavú syrovú chuťovku.

potrebujeme:

500 g polohrubej múky

250 g masla

200 g tvrdého syra

200 g kyslej smotany

1 PL prášku do pečiva

2 - 4 ČL soli

1 vajíčko na potretie



Príprava
Kroky: 4

1.

Syr nastrúham na jemnom strúhadle. Všetky suroviny (okrem vajíčka) dám do kuchynského robota so sekacím nožom a vypracujem cesto.

2.

Cesto nemusíte dávať odpočívať do chladničky, ja som robila praclíky hneď a nelepilo sa. Takže cesto iba jemne podsýpam múkou a vyvaľkám na hrúbku cca 3 - 5 mm (podľa toho aké hrubé praclíky chcete). 

3.

Praclíkovou vykrajovačkou vykrojím jednotlivé tvary, ktoré ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Praclíky sa už nejako extra nenafúknu, tak ich môžete dávať aj bližšie k sebe.

4.

Praclíky potriem rozšľahaným vajíčkom a pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 12 minút alebo do zlatista.

Tvrdý syr použite akýkoľvek.. ja som mala doma čedar, výborne sa však hodí aj klasický eidam, alebo niečo údené. Podľa druhu syra, ktorý použijete dochucujte cesto soľou. Ak bude syr viac slanší, stačia iba dve lyžičky soli. 
Pohrať sa môžete aj s rôznou posýpkou (rasca, sezam, celý mak, hrubá soľ, ...). 

Z tohto množstva som upiekla 5 plechov praclikov, spolu 90 kusov. Preto ide o recept, ktorý sa skvelo hodí, ak čakáte hostí. U nás sa zjedia vždy ako prvé. Výhodou týchto praclíkov je v porovnaní napríklad s kysnutými pagáčikmi aj to, že budú super chrumkavé aj na druhý, či tretí deň (ak vydržia).

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

Kakaové makrónky

Poviem vám, že upiecť makrónky bola pre mňa asi tá najväčšia kuchárska výzva. Vyžiadalo si to niekoľko nevydarených pokusov, ale nakoniec sa mi predsa len podarili!

Perníková granola

Moja vianočná edícia obľúbenej chrumkavej vločkovej pochúťky. Skvelý tip na jedlý darček pre tých, ktorí majú radi rôzne vločky, orechy, semienka, či mrazom sušené ovocie..

Pikantné tekvicové semienka

Ak raz ochutnáte tieto pikantné tekvicové semienka, na nejaké čipsy, či krekry zabudnete! V rúre ich máte za pár sekúnd a chrumkať ich môžete pokojne aj celý večer.

Vaječný likér trochu inak

Vaječný likér (alebo koňak) poznáme asi všetci. A predpokladám, že pre mnohých z nás predstavoval v detstve prvý "kontakt" s alkoholom... Tentoraz vám však prinášam jeho novšiu verziu, bez cukru a s kokosovým mliekom. Skvelý aj ako jedlý darček.

Bezé roláda

Recept pre prípad, kedy máte či už v chladničke alebo v mrazáku väčšiu zásobu bielkov a neviete čo s nimi.

Jam drops

Ďalší recept z množstva variácií lineckého cesta. Tento raz sa džem doslova kvapne do jamky koláčika, preto ten názov.

Metrový koláč

Metrový koláč sa už asi aj dá považovať za retro zákusok. Zistila som však, že niektorí ste o ňom ešte nepočuli, tak nech sa páči....

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

s domácou žemľou

Domáci hamburger

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

iba tri ingrediencie

Expresné mandľové sušienky

zjednodušená verzia

Parížske rožky

poliate čokoládou

Plnené medovníky

s ovocím a pivom

Vianočný koláč

s celým makom

"Burgyňáky"

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

s tvarohom a ovocím

Filo košíčky

s farebnou posýpkou

Kakaové stromčeky

jednoducho a rýchlo

Domáce tortilly

s karamelovým krémom

Kokosové laskonky

zdravá chuťovka

Pečený cícer

bábovka trochu inak

Zebrový koláč