Best Recipes
s mletými mandľami

Tekvicová bábovka

Priznám sa, že tekvicu som do koláča použila len druhýkrát.. ale určite nie naposledy! Tekvicová bábovka zožala doma veľký úspech. I na druhý deň bola krásne jemná a vláčna. A to práve vďaka tekvici a cmaru.

potrebujeme:

2 šálky celozrennej špaldovej múky

1 šálku mletých madlí

3/4 - 1 šálku prírodného trstinového cukru

2 ČL korenia Mixed spice alebo perníkového

1 a 1/2 ČL jedlej sódy

400 g tekvicového pyré

1/3 šálky oleja neutrálnej chuti

3/4 šálky cmaru

4 vajíčka

cca 2 PL kakaového prášku (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 7

1.

Najskôr potrebujem tekvicové pyré. Menšiu Hokkaido tekvicu dobre umyjem, pokrájam na mesiačiky, vydlabem semienka a nakrájam na malé kúsky. Ja ich varím v pare približne 15 minút, kým nie je tekvica mäkká. Uvarenú tekvicu dám do kuchynského robota so sekacím nožom a rozmixujem na hladkú kašu.

2.

K tekvicovému pyré pridám olej (ja som použila kokosový), cmar a vajíčka a opäť všetko rozmixujem.

3.

Teraz nasleduje príprava suchej časti cesta. V miske zmiešam múku s mletými mandľami, korením, cukrom a sódou bikarbónou.

4.

K suchej časti vylejem tú tekutú, tekvicovú časť a vareškou jemne, ale dôkladne premiešam, aby sa všetko dobre spojilo.

5.

Bábovkovú formu som vymazala tiež kokosovým olejom a trošku vysypala múkou. Asi polovicu alebo aj 2/3 cesta do nej vylejem a zvyšnú časť cesta "prifarbím" kakaom. Kakaovú časť tiež nakoniec vylejem do formy.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 50 - 55 minút.

7.

Po upečení nechám bábovku ešte aspoň pol hodinu chladnúť vo forme v ktorej sa piekla a až potom ju vyklopím na mriežku, aby vychladla úplne.

Tekvicové pyré nemusíte variť v pare, môžete ho klasicky uvariť vo vode. Nijako však tekvicu neochucujte, len ju proste uvarte.

Tak ako aj pri ostatných mojich receptoch platí, že na pečenie bábovky použite múku, akú máte doma. Nemusí to byť striktne špaldová, či celozrnná, ale vďaka nej má bábovka o niečo väčšiu výživovú hodnotu a aj zasýti na dlhší čas.
To isté platí aj s cukrom. Výber a kvalita jednotlivých surovín je len a len na vás :-).

Rovnako môžete vynechať kakaovú časť cesta. Ja robím bábovku dvojfarebnú kvôli deťom, majú tak pocit, že to je čokoládový koláčik :-).
Kto z nejakého dôvodu nepoužíva v kuchyni kokosový olej, nič vám nebráni v tom, aby ste použili akýkoľvek iný olej neutrálnej chuti. A ak nemám doma cmar, tak použijem biely jogurt.

Ďalšou neodmysliteľnou súčasťou tejto bábovky je korenie. Ja som zvyknutá používať zmes korenia Mixed spice, čo je akási obdoba nášho perníkového korenia. Pridaním mletej škorice a napríklad trošky mletého klinčeka, či kardamónu bude bábovka zase iná, inak voňavá.

Vidíte, že pri pečení sa nie je čoho báť. Obyčajne je nutné dodržať len presný pomer surovín, ale tie môžete obmieňať podľa vašej chuti, resp. zásob, ktoré máte doma.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

Ako zaručene vyklopiť bábovku z formy

z ražnej, špaldovej a ovsenej múky

Celozrnné tortilly

kvásková nádhera

Škoricová vločka

Moje kváskovanie

Moje inšpirácie - knihy

s mandľovým maslom

Nepečené mandľové košíčky

nielen pre vegetariánov

Falošná treska

s droždím a medom

Mazanec