Best Recipes
s malinovou omáčkou

Tvarohové šišky

U nás nemusia byť práve fašiangy, aby sme si pochutili na šiškách. Tieto tvarohové robievam len z celozrnnej múky, do cesta ide len lyžica cukru a deti sa vôbec nesťažujú, že by boli málo sladké.

na šišky:

500 g jemného tvarohu

500 g celozrnnej špaldovej múky

1 prášok do pečiva

1 PL prírodného trstinového cukru

2 vajcia

50 ml tmavého rumu

cca 50 ml vody

olej na vyprážanie

škorica s cukrom na obaľovanie


na omáčku:

150 g bieleho jogurtu

cca 3 PL malinového džemu



Príprava
Kroky: 6

Príprava týchto šišiek je veľmi rýchla a jednoduchá. Stačí len vymiešať všetky suroviny na cesto a doslova za minútku sa už prvé šišky môžu smažiť. A verte mi, rovnako rýchlo ako ich pripravíte, tak aj zmiznú zo stola...

1.

Tvaroh vymiešam s cukrom, soľou, vajíčkami a rumom. Postupne pridávam múku zmiešanú s práškom do pečiva. Ak by bolo cesto veľmi tuhé, pridám ešte vodu (závisí to od múky, koľko vlhkosti absorbuje). Vymiešané cesto bude trochu lepkavé.

2.

V hrnci si medzitým zohrejem olej. Ja používam menší hrniec a vyššiu vrstvu oleja, šišky v ňom budú pekne plávať a neprichytia sa o dno.

3.

Ako odmerku používam veľkosť polievkovej lyžice. Šišky sa počas smaženia trošku nafúknu, tak ich nie je potrebné robiť veľmi veľké. Takže odmerkou odoberiem cesto, prstami ho trošku vytvarujem do guličky a opatrne vložím do rozpáleného oleja.

4.

Šišky smažím asi 6 minút. Počas smaženia vyplávu na povrch, v prípade potreby ich priebežne pootáčam, aby boli pekne chrumkavé a zlatisté z každej strany. Ale oni sa budú točiť aj samé.

5.

Po usmažení ich vyberiem na kuchynskú papierovú utierku a ešte teplé obalím v zmesi cukru a mletej škorice. Ja používam prírodný trstinový cukor, ktorý si pomeliem v mlynčeku na kávu. 

6.

Príprava omáčky je ešte jednoduchšia. Biely jogurt vymiešam s malinovým džemom a hotovo.

Z tohto receptu pripravíte veľmi jednoducho aj polovičnú dávku. Z nej viem urobiť dostatočné množstvo šišiek, keď ich podávam len ako dezert. Keď si ich deti vypýtajú ako hlavné jedlo, polovičná dávka stačiť nebude.

Ak by ste z nejakého dôvodu nechceli použiť rum, nemusíte. Môžete ho nahradiť lyžičkou vanilkového extraktu. Vtedy ale bude možno potrebné pridať o niečo viac vody, aby bolo cesto vláčne a nie veľmi tuhé.

Ja používam vajíčka veľkosti L. Ak by ste mali menšie, použite radšej namiesto dvoch tri.

Rovnako nie je potrebné šišky obaľovať v cukre. Ak by ste ich podávali s nejakou sladšou ovocnou omáčkou. My máme na nich radi chuť škorice a omáčku nerobíme sladkú (používam džem bez cukru).

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Ovsené lievance s jablkom

Raz do týždňa si naše deti vypýtajú sladký obed. A obyčajne by to mali byť palacinky. Tento raz som im ale pripravila tieto skvelé ovsené lievance. Jablko im dodá sladkosť, preto pridávať do nich cukor je úplne zbytočné.

Pišingerove rezy

Predstavujem vám moju "modernejšiu" a veľmi nenáročnú verziu slávnej Pischingerovej torty.

Šľahačková torta

Veľmi jednoduchá, ale o to efektnejšia torta, ktorá je ako stvorená na letnú párty, či oslavu. Kombinácii čerstvého ovocia a šľahačky neodolá nikto. :-)

Piškótová roláda

Roláda môže byť pre niekoho výzvou (alebo strašiakom?), ale nemajte obavy. Ak budete postupovať podľa môjho receptu, určite sa vám podarí.

Parené buchty

Parené buchty sú u nás sladkou "klasikou" už od môjho detstva. I keď ich príprava chvíľu trvá, nie je to nič zložité. Každá gazdinka má zrejme svoj overený recept... a toto je ten môj :-).

Power koláčiky

Tieto power koláčiky patria k sladkostiam, ktoré ma nabijú energiou a vyčaria úsmev na tvári, lebo mi veeeľmi chutia. Ich názov bol však inšpirovaný aj tým, že na ich výrobu som použila samé dobré power "vecičky", ako kešu krém, kokosový olej a kolagén.

Kokosovo-čokoládová tortička

Táto tortička vznikla vlastne úplne náhodou... v chladničke som mala parížsku šľahačku a mascarpone. No a keď som sa zamýšľala nad nedeľným dezertom, hneď som dostala chuť na niečo kokosové s čokoládou.

Tvarohová torta

Ďalšia z mnohých variácií na nepečené tvarohové dezerty. I keď v tomto prípade som nahradila klasické piškóty pečeným korpusom.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.