Best Recipes
s malinovou omáčkou

Tvarohové šišky

U nás nemusia byť práve fašiangy, aby sme si pochutili na šiškách. Tieto tvarohové robievam len z celozrnnej múky, do cesta ide len lyžica cukru a deti sa vôbec nesťažujú, že by boli málo sladké.

na šišky:

500 g jemného tvarohu

500 g celozrnnej špaldovej múky

1 prášok do pečiva

1 PL prírodného trstinového cukru

2 vajcia

50 ml tmavého rumu

cca 50 ml vody

olej na vyprážanie

škorica s cukrom na obaľovanie


na omáčku:

150 g bieleho jogurtu

cca 3 PL malinového džemu



Príprava
Kroky: 6

Príprava týchto šišiek je veľmi rýchla a jednoduchá. Stačí len vymiešať všetky suroviny na cesto a doslova za minútku sa už prvé šišky môžu smažiť. A verte mi, rovnako rýchlo ako ich pripravíte, tak aj zmiznú zo stola...

1.

Tvaroh vymiešam s cukrom, soľou, vajíčkami a rumom. Postupne pridávam múku zmiešanú s práškom do pečiva. Ak by bolo cesto veľmi tuhé, pridám ešte vodu (závisí to od múky, koľko vlhkosti absorbuje). Vymiešané cesto bude trochu lepkavé.

2.

V hrnci si medzitým zohrejem olej. Ja používam menší hrniec a vyššiu vrstvu oleja, šišky v ňom budú pekne plávať a neprichytia sa o dno.

3.

Ako odmerku používam veľkosť polievkovej lyžice. Šišky sa počas smaženia trošku nafúknu, tak ich nie je potrebné robiť veľmi veľké. Takže odmerkou odoberiem cesto, prstami ho trošku vytvarujem do guličky a opatrne vložím do rozpáleného oleja.

4.

Šišky smažím asi 6 minút. Počas smaženia vyplávu na povrch, v prípade potreby ich priebežne pootáčam, aby boli pekne chrumkavé a zlatisté z každej strany. Ale oni sa budú točiť aj samé.

5.

Po usmažení ich vyberiem na kuchynskú papierovú utierku a ešte teplé obalím v zmesi cukru a mletej škorice. Ja používam prírodný trstinový cukor, ktorý si pomeliem v mlynčeku na kávu. 

6.

Príprava omáčky je ešte jednoduchšia. Biely jogurt vymiešam s malinovým džemom a hotovo.

Z tohto receptu pripravíte veľmi jednoducho aj polovičnú dávku. Z nej viem urobiť dostatočné množstvo šišiek, keď ich podávam len ako dezert. Keď si ich deti vypýtajú ako hlavné jedlo, polovičná dávka stačiť nebude.

Ak by ste z nejakého dôvodu nechceli použiť rum, nemusíte. Môžete ho nahradiť lyžičkou vanilkového extraktu. Vtedy ale bude možno potrebné pridať o niečo viac vody, aby bolo cesto vláčne a nie veľmi tuhé.

Ja používam vajíčka veľkosti L. Ak by ste mali menšie, použite radšej namiesto dvoch tri.

Rovnako nie je potrebné šišky obaľovať v cukre. Ak by ste ich podávali s nejakou sladšou ovocnou omáčkou. My máme na nich radi chuť škorice a omáčku nerobíme sladkú (používam džem bez cukru).

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

koláč lenivej gazdinky

Sypaný tvarohový koláč

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s džemom a čokoládou

Linecké kokosky

so slivkovým lekvárom

Perníková roláda

dezert nielen na nedeľu

Medový krémeš

s jablkovým pyré

Kakaová bábovka