Best Recipes
menej tradičná verzia

Vaječný likér trochu inak

Vaječný likér (alebo koňak) poznáme asi všetci. A predpokladám, že pre mnohých z nás predstavoval v detstve prvý "kontakt" s alkoholom... Tentoraz vám však prinášam jeho novšiu verziu, bez cukru a s kokosovým mliekom. Skvelý aj ako jedlý darček.

potrebujeme:

250 ml plnotučného mlieka

400 ml plechovku kokosového mlieka

4 žĺtka

1 ČL vanilkového extraktu

štipku muškátového oriešku a mletej škorice

med (nemusí byť)

rum (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 5

1.

Plnotučné mlieko spolu s kokosovým mliekom dám do hrnčeka a pomaličky zohrievam. Nesmie sa variť, inak sa pripáli.

2.

V miske si vymiešam metličkou žĺtka a najskôr naozaj pomaličky, po lyžičkách do nich vmiešavam zohriate mlieko. Ak by ste ho pridávali rýchlo, žĺtka sa vám môžu zraziť a nebudú krémové. Takže tá trpezlivosť je v tomto prípade na mieste.

3.

Vymiešané žĺtka s mliekom opäť prelejem do hrnčeka a pomaličky, na nízkej teplote zohrievam, kým všetko trochu nezhustne a žĺtka sa tepelne neupravia. Môže to trvať aj 15 - 20 minút. Počas tejto doby odporúčam veľmi často miešať metličkou.

4.

Ochutím muškátovým orieškom a škoricou. Podľa chuti dosladím medom.

5.

No a ak nerobíte likér aj pre deti, tak záverečnou, neodmysliteľnou bodkou je vmiešanie nejakého dobrého rumu, koňaku alebo pokojne aj whiskey. Množstvo nechám na vás. 😊

Pre bohatšiu smotanovú chuť môžete nahradiť plnotučné mlieko šľahačkovou smotanou, prípadne bezlaktózový aj mandľovým mliekom. Ja sa snažím používať kokosové mlieko s čo najvyšším podielom kokosovej dužiny (60 - 70%). Muškátovým orieškom a mletou škoricou nešetrite. Ich vôňa k Vianociam proste patrí a k likéru zvlášť. 

Skúšala som už aj verziu úplne bez cukru, musím však priznať, že to nebolo ono (aj keď netvrdím, že to bolo zlé, pri tom likéri nejakú sladkú chuť predsa len očakávate). 

Ak by ste chceli likér o niečo hustejší, použite z kokosového mlieka len jeho tuhú časť, nie vodu. Hustý ale neznamená tuhý, bude proste taký krémovejší, ale stále dosť tekutý na to, aby ste ho vedeli nalievať a prelievať. 

Med odporúčam pridávať až po odstavení likéru zo sporáku, aby si zachoval čo najviac zdraviu prospešných látok. Ak použijete nejaký sladší rum, medu zrejme nebudete musieť pridávať veľa.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pikantné tekvicové semienka

k raz ochutnáte tieto pikantné tekvicové semienka, na nejaké čipsy, či krekry zabudnete! V rúre ich máte za pár sekúnd a chrumkať ich môžete pokojne aj celý večer.

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

Majonézový dresing

Žiadny dobrý šalát sa nezaobíde bez dobrej zálievky, či dresingu. Tento jednoduchý, majonézový dokáže pozdvihnúť aj tú najobyčajnejšiu zeleninu na vyššiu úroveň. A nielen tú...

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

Cesnakové slimáky

Pôvodne to mali byť žemličky alebo bagetky. V chladničke som však našla ešte medvedí cesnak, tak z toho nakoniec boli takéto slimáčiky.

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

Kukuričné placky

Jednoduchý a rýchly bezmäsitý obed, či olovrant. Ale môže to byť pokojne aj desiata do školy.. A navyše aj chutná! Čo potvrdzujú obe naše deti.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.