Best Recipes
menej tradičná verzia

Vaječný likér trochu inak

Vaječný likér (alebo koňak) poznáme asi všetci. A predpokladám, že pre mnohých z nás predstavoval v detstve prvý "kontakt" s alkoholom... Tentoraz vám však prinášam jeho novšiu verziu, bez cukru a s kokosovým mliekom. Skvelý aj ako jedlý darček.

potrebujeme:

250 ml plnotučného mlieka

400 ml plechovku kokosového mlieka

4 žĺtka

1 ČL vanilkového extraktu

štipku muškátového oriešku a mletej škorice

med (nemusí byť)

rum (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 5

1.

Plnotučné mlieko spolu s kokosovým mliekom dám do hrnčeka a pomaličky zohrievam. Nesmie sa variť, inak sa pripáli.

2.

V miske si vymiešam metličkou žĺtka a najskôr naozaj pomaličky, po lyžičkách do nich vmiešavam zohriate mlieko. Ak by ste ho pridávali rýchlo, žĺtka sa vám môžu zraziť a nebudú krémové. Takže tá trpezlivosť je v tomto prípade na mieste.

3.

Vymiešané žĺtka s mliekom opäť prelejem do hrnčeka a pomaličky, na nízkej teplote zohrievam, kým všetko trochu nezhustne a žĺtka sa tepelne neupravia. Môže to trvať aj 15 - 20 minút. Počas tejto doby odporúčam veľmi často miešať metličkou.

4.

Ochutím muškátovým orieškom a škoricou. Podľa chuti dosladím medom.

5.

No a ak nerobíte likér aj pre deti, tak záverečnou, neodmysliteľnou bodkou je vmiešanie nejakého dobrého rumu, koňaku alebo pokojne aj whiskey. Množstvo nechám na vás. 😊

Pre bohatšiu smotanovú chuť môžete nahradiť plnotučné mlieko šľahačkovou smotanou, prípadne bezlaktózový aj mandľovým mliekom. Ja sa snažím používať kokosové mlieko s čo najvyšším podielom kokosovej dužiny (60 - 70%). Muškátovým orieškom a mletou škoricou nešetrite. Ich vôňa k Vianociam proste patrí a k likéru zvlášť. 

Skúšala som už aj verziu úplne bez cukru, musím však priznať, že to nebolo ono (aj keď netvrdím, že to bolo zlé, pri tom likéri nejakú sladkú chuť predsa len očakávate). 

Ak by ste chceli likér o niečo hustejší, použite z kokosového mlieka len jeho tuhú časť, nie vodu. Hustý ale neznamená tuhý, bude proste taký krémovejší, ale stále dosť tekutý na to, aby ste ho vedeli nalievať a prelievať. 

Med odporúčam pridávať až po odstavení likéru zo sporáku, aby si zachoval čo najviac zdraviu prospešných látok. Ak použijete nejaký sladší rum, medu zrejme nebudete musieť pridávať veľa.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

koláč lenivej gazdinky

Sypaný tvarohový koláč

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s jablkovým pyré

Kakaová bábovka

s džemom a čokoládou

Linecké kokosky

dezert nielen na nedeľu

Medový krémeš

s malinovou omáčkou

Tvarohové šišky

so slivkovým lekvárom

Perníková roláda