500 g hladkej múky
300 ml plnotučného mlieka
60 g mäkkého masla
1/2 kocky droždia
70 g kryšťáľového cukru
2 žĺtky
štipku soli
1 vajíčko
40 g medu
15 g masla
Príprava
Kroky: 7
Judáše som piekla síce premiérovo, ale určite nie naposledy. Doma si všetci prsty oblizovali... keďže sú judáše medovo lepkavé. :-)
Začnem prípravou kvásku. Asi 100 ml mlieka trochu zohrejem (aby bolo teplé, ale nie horúce), vmiešam do neho za lyžičku cukru a rozdrobené droždie. Zamiešam, prikryjem a nechám aspoň 10 minút postáť, kým sa kvasnice neaktivujú.
Do misy od kuchynského robota pridám všetky zostávajúce suroviny na cesto (múku, zbytok mlieka, cukor, naozaj mäkké maslo, žĺtky, a štipku soli) a bublajúci kvások.
Pomocou hnetacieho háku vymiesim hladké a pružné cesto. Prikryjem ho fóliou a utierkou a nechám aspoň hodinu a pol odpočívať. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Vykysnuté cesto premiesim a na pracovnej ploche rozdelím na 24 rovnakých častí (á cca 39-40 g).
Každý kúsok cesta vyvaľkám do približne 20 - 25 cm dlhého valčeka, vytvarujem do požadovaného tvaru a poukladám na plech, ktorý som vystlala papierom na pečenie.
Vytvarované judáše (alebo judášky) potriem rozšľahaným vajíčkom a nechám ich ešte aspoň 20 minút podkysnúť. Keďže som ich potrela, ničím ich už neprikrývam.
Rúru vyhrejem na 185 stupňov. Pred vložením do rúry potriem judáše ešte raz vajíčkom a pečiem 12 - 15 minút.
Med rozohrejem v malom hrnčeku a rozpustím v ňom maslo. Takto mám pripravenú sladkú glazúru, ktorou hotové judáše potriem ihneď po vytiahnutí z rúry (musia byť ešte horúce).
Z tohto množstva cesta pripravíte presne 2 plechy koláčikov. S cestom sa výborne pracuje, je veľmi pružné, nebojte sa preto s tvarmi vyhrať.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Kváskové panettone
Mazanec
Maslové uzlíky
Vianočka
Tvarohové fánky
Makové kvety so slivkovým lekvárom
Pečené kváskové buchty
Kvásková vianočka
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Mandľovo-malinový koláč
Zebrový koláč
Broskyňová zmrzlina
Piškótová jablková torta
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Punčové rezy
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Fúkané orechové rožky
Striekané linecké pečivo
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje