Hlavný obrázok

Pesto zo sušených paradajok

Pesto zo sušených paradajok, alebo ako doma hovoríme, červené pesto, je výbornou alternatívou klasického pesta. Na jeho prípravu vám postačí len pár surovín, ktoré sú aj cenovo prístupnejšie ako ingrediencie, ktoré by ste potrebovali na klasické, originálne pesto.

Potrebujeme:

cca 100 g sušených paradajok naložených v olivovom oleji

50 g nepražených, ošúpaných mandlí

50 g parmezánu

petržlenovú vňať

olivový olej


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Sušené paradajky (bez oleja) rozmixujem spolu s mandľami a postrúhaným parmezánom.

  2. Potom prilievam olej, v ktorom boli paradajky naložené. Dám ho tam toľko, aké husté (či riedke) pesto chcem. Ak mám oleja málo, pridám aj olivový olej.
  3. Nakoniec pridám nasekanú petržlenovú vňať a niekoľkými stlačeniami pulzného tlačidla vmiešam do pesta.
  4. Ak pesto nespotrebujem všetko, skladujem ho v uzatváracích pohárikoch v chladničke a povrch zalejem olivovým olejom (aby sa pesto hneď neskazilo).



Pesto zo sušených paradajok môžete pripraviť aj s vlašskými orechami. Pre výraznejšiu chuť by som ich však najskôr opražila na suchej panvici. Petržlenová vňať sa dá zase nahradiť inými bylinkami. A pikantnejšiu chuť zase docielim pridaním strúčiku cesnaku, či chilli papričky.

Nebojte sa suroviny kombinovať a vymýšľať ďalšie kombinácie. Presne toto je jeden z tých receptov, vďaka ktorým ma varenie tak baví. Každé jedlo sa dá len jednoduchou obmenou surovín pripraviť na niekoľko spôsobov :-)



Pesto sa dá v kuchyni využiť na množstvo spôsobov. Klasikou je pridať ich k uvareným cestovinám. Ja ho však používam aj ako základ na pizzu, ako "ochucovadlo" lístkového cesta, z ktorého pripravujem malé chuťovky, či ako omáčku ku grilovanému mäsu, či syru. Pesto sa hodí aj ako príloha hustých krémových polievok ("klasické" pesto je skvelé ku krémovej hráškovej polievke a pod.). 
A v neposlednom rade poteší aj ako jedlý darček.

Ja si vždy pripravujem pesta viac, keďže v chladničke pár dní vydrží. Preto ho nedochucujem žiadnou soľou, ani inými koreninami. Dochutím ho radšej aj počas prípravy konkrétneho jedla.

pic13

Ochutnajte aj ďalšie moje verzie pesta:

Hráškové pesto
Pesto z medvedieho cesnaku
Špenátové pesto