Hlavný obrázok

Mazanec

Tak ako je u nás zvykom piecť na Vianoce vianočku, pečieme na Veľkú noc mazanec. Je to veľmi podobné pečivo, akurát že jeho príprava je jednoduchšia. Nemusíte sa trápiť so zapletaním copov. Z cesta proste vytvarujete bochník a hotovo.

Potrebujeme:

200 g hladkej špaldovej múky

200 g celozrnnej špaldovej múky

1/2 ČL soli

150 ml plnotučného mlieka

1/2 kocky droždia

1 PL cukru

3 žĺtka

2 ČL vanilkového extraktu

100 g masla

70 g tekutého medu

za hrsť hrozienok

1 žĺtko na potretie

za hrsť plátkov mandlí na posypanie


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Mlieko zohrejem (ale len aby bolo teplé, nie horúce!), pridám lyžičku cukru a rozdrobené droždie. Premiešam, prikryjem a nechám 10 - 15 minút postáť, kým nevznikne kvások.

  2. Medzitým zmiešam v kuchynskom robote s hnetacím hákom obe múky a soľ.
  3. Maslo rozpustím na miernom ohni a nechám ho trochu vychladnúť. Nesmie sa do cesta pridávať horúce, lebo by zabilo kvások a cesto by nevykyslo.
  4. Keď je kvások hotový, pridám ho do cesta spolu so žĺtkami, medom a vanilkovým extraktom. Maslo pridám ako posledné.
  5. Cesto miesim tak dlho, kým sa neprestane lepiť na steny misy. Keďže je v ňom aj maslo, nebude to trvať dlho. 
  6. Vymiesené cesto potriem troškou oleja, aby nevysychalo, prikryjem potravinovou fóliou a čistou utierkou a nechám aspoň hodinu a pol kysnúť.
  7. Po vykysnutí vmiesim do cesta hrozienka. Tie môžete vopred namočiť do rumu alebo teplej vody.
  8. Vytvarujem bochník, ktorý položím na plech vystlaný papierom na pečenie. Potriem ho rozmiešaným žĺtkom a posypem plátkami mandlí. Prikryjem veľkou misou a nechám ešte raz kysnúť približne 30 minút. 
  9. Medzitým vyhrejem rúru na 190 stupňov. Mazanec v nej pečiem 10 minút. Potom teplotu znížim na 150 stupňov a pečiem ďalších 30 - 40 minút. Aby nebol mazanec veľmi tmavý, prikryjem ho počas pečenia alobalom.



Mazanec si vychutnávame predovšetkým na raňajky. Buď potretý maslom alebo s trochou dobrého džemu. Ale mne chutí aj len tak, bez ničoho.

Pre zmenu môžete ešte k hrozienkam pridať aj zopár plátkov mandlí, nemusíte nimi mazanec len posypať. Cesto tak bude o niečo zaujímavejšie. Raz zahryznete do šťavnatého hrozienka a inokedy do chrumkavej mandle.

pic13

Každá rodina má určite svoj recept na vianočku, či mazanec. Ja som za tie roky, čo som mamou, piekla už niekoľko verzií. Táto sa mi osvedčila najviac.
Naše deti zbožnújú sladké pečivo a tak som sa snažila nájsť spôsob, aby bolo o niečo zdravšie, ako to kupované. Preto na našom stole nenájdete biely mazanec, ale "fľakatý", ako hovorili deti, keď boli menšie :-) Je to vďaka pridanej celozrnnej múke. V recepte nenájdete biely cukor, med ho však zastúpi dokonale. Rovanko hrozienka mu dodajú ďalšiu sladkosť. 
A práve vďaka týmto "vychytávkam" je mazanec nielen o niečo zdravší, ale aj sýtejší. Nemusíte zjesť polovicu bochníka, aby ste mali pocit, že ste sa najedli :-)