Hlavný obrázok

Medovníky

V našej rodine patria medovníky k neodmysliteľnému symbolu Vianoc. A kým tie Vianoce prídu, pečiem ich aj tri - štyri krát. Deti si ich dávajú kľudne aj na raňajky :-) 

Potrebujeme:

400 g hladkej špaldovej múky

100 g celozrnnej špaldovej múky

150 g práškového cukru

125 g masla

125 g tekutého medu

2 vajíčka

2 ČL perníkového korenia (alebo Mixed Spice)

2 ČL mletej škorice

1 ČL sódy bikarbóny

1 vajíčko na potretie


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Ja spracovávam cesto v kuchynskom robote so sekacími nožmi. Môžete ho však pripraviť aj ručne-stručne. Vďaka kuchynskému robotu je však cesto pripravené rýchlo a ruky zostanu čisté :-)
    Takže všetky suroviny dáme do robota a niekoľkými stlačeniami pulzného tlačidla vypracujeme cesto. 

  2. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na pol hodinku do chladničky. Pokojne si ho môžete pripraviť aj deň - dva vopred. V chladničke na vás počká.
  3. Vychladené cesto vyvaľkáme na pracovnej doske do požadovanej hrúbky. Podľa potreby jemne poprášime múkou. Múky sa snažím použiť čo najmenej, aby nebolo cesto veľmi tuhé.
    Ak pečiem medovníky väčšie, ako ozdoby na stromček, vyvaľkám cesto aj na pol centimetra. Ak pečiem menšie tvary medovníkov, na jedenie, vyvaľkám cesto asi na tri milimetre.
  4. Vykrojené medovníky poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Počas pečenia sa trošku nafúknu, tak im treba nechať priestor.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 7 - 10 minút (v závislosti od ich veľkosti). Určite nie dlhšie, lebo keď medovníky prepečieme, budú tvrdé.
  6. A teraz nasleduje veľmi dôležitý krok, ktorý vám zaručí, že budete mať medovníky krásne mäkké.
    IHNEĎ po upečení potrieme medovníky rozšľahaným vajíčkom. Nemusíte sa báť, že by ste jedli surové vajíčko. Zostatkové teplo z medovníkov zabezpečí, že vajíčko nebude  po vychladnutí surové. A naviac sa budú krásne lesknúť.
  7. Ozdobujeme podľa chuti a fantázie. 

My ozdobujeme len tie medovníky, ktoré dáme na vianočný stromček a medovníky, ktoré sú súčasťou vianočnej výzdoby. 
Môžete použiť kupované farebné polevy, poťahovacie hmoty, dekoračné cukrové guličky, hviezdičky, ... Ako ozdoba poslúžia aj kúsky orechov.

pic13

Dobrá správa pre všetkých, ktorí si strážia svoju líniu! :-) Tieto medovníky som piekla už aj tak, že som práškový cukor nahradila cukrom brezovým. Funguje rovnako dobre, len odporúčam pridať trošku viac perníkového korenia.  A nabudúce plánujem vyskúšať aj kokosový cukor :-)