Best Recipes
s celým makom

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

potrebujeme:

250 ml vlažnej vody

1 ČL kryštáľového cukru

1 kocku (42 g) čerstvého droždia

1 kg polohrubej múky

2 - 3 PL soli

cca 500 g postrúhanej surovej repy

4 PL celého maku

250 ml oleja

cca 150 ml vody (alebo podľa potreby)

vajíčko na potretie



Príprava
Kroky: 8

1.

Začnem prípravou kvásku. V teplej vode rozmiešam cukor spolu s rozdrobeným droždím. Prykryjem a nechám aspoň 15-20 minút naboptnať.

2.

Cukrovú repu umyjem, ošúpem a nastrúham. Ja som strúhala na hrubšie, môžete však aj na jemno. 

3.

V mise, v ktorej budem miesiť cesto, zmiešam múku, soľ a celý, nemletý mak.

4.

K suchým ingredienciám pridám vypracovaný kvások, olej a burgyňu. Podľa potreby ešte prilejem vodu (závisí to od múky, akú ste použili). Niekedy stačí 100 ml, niekedy "znesie" cesto aj 200 ml, tak prilievajte postupne.

5.

Vymiesim hladké a pružné cesto, ktoré nechám prikryté hodinu kysnúť.

6.

Po vykysnutí presuniem cesto na pomúčenú pracovnú plochu a rukami ho ponaťahujem do tvaru obdĺžnika, nie je potrebné používať valček.

7.

Vykrojím jednotlivé pagáče, ktoré ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Opäť nechám aspoň 20 minút prikryté podkysnúť.

8.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20 minút, v závislosti od veľkosti. Pred pečením potriem pagáče rozšľahaným vajíčkom.

Veľkosť pagáčov nechám na vás, nám chutia trošku väčšie. Pred pečením môžete na ich povrchu urobiť tupou stranou noža mriežku, ale nemusíte. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kysnuté cesnakové pagáče

Voňavá chuťovka ku ktorej už nič viac nepotrebujete. Ale keby ste veľmi chceli, nejaká zeleninka, či nátierka sa k nej tiež veľmi hodia.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

Cesnakové slimáky

Pôvodne to mali byť žemličky alebo bagetky. V chladničke som však našla ešte medvedí cesnak, tak z toho nakoniec boli takéto slimáčiky.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie...

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s tvarohovým krémom

Medová torta

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky

s kuracím mäsom

Cézar šalát

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy

ako využiť zásobu bielkov

Bezé roláda

alebo džemové kvapky

Jam drops

chrumkavá chuťovka

Syrové praclíky

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

iba tri ingrediencie

Expresné mandľové sušienky

zjednodušená verzia

Parížske rožky