Best Recipes
do zásoby

Bylinkové pesto

V čase, kedy máme k dispozícii množstvo čerstvých a voňavých byliniek, pripravujem bylinkové pesto do zásoby, do mrazničky.

potrebujeme:

veľkú hrsť petržlenovej vňate

hrsť nakrájaných listov perily

olivový olej

soľ, čerstvo mleté čierne korenie

parmezán

strúčik cesnaku



Príprava
Kroky: 3

Toto je "recept" na pesto, ktoré vidíte na fotke. Berte ho skôr iba ako inšpiráciu, ako využiť prebytok byliniek v kuchyni a uschovať si ich skvelú chuť aj na neskôr. Pomer jednotlivých surovín je len tak "od oka", koľko mám, toľko dám. :-)

1.

Bylinky, strúčik cesnaku, soľ, korenie, hrsť strúhaného parmenzánu a olivový olej dám do mixéra a rozmixujem. 

2.

Množstvo olivového oleja pridávam podľa toho, aké krémové chcem pesto mať.

3.

Rozmixované pesto nalejem do formičiek na ľad a dám do mrazničky. Po zmrazení vyberiem kocky z nádobky a presuniem ich do uzatvárateľného sáčku. Opäť schovám do mrazničky.

 

Do pesta patria síce aj oriešky, ja som ich ale nepridala. Chcela som mať "jednoduchšie" pesto. Ak nemáte parmezán, tak nemusíte použiť ani ten. Rozmixujte rôzne bylinky s kvalitným olivovým olejom a cesnakom. 

Na mrazenie používam rôzne silikónové formičky, ktoré kúpite v domácich potrebách. Buď sú to nádobky na väčšie kocky ľadu alebo formičky na maslo. 

Takto zmrazené pesto je vynikajúcim pomocníkom pri rýchlom varení. Úplne najjednoduchšie je uvariť cestoviny a k ešte horúcim pridať kocku - dve pesta. Ja ním dochucujem aj rôzne omáčky, grilované mäso, či pečenú zeleninu.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Majonézový dresing

Žiadny dobrý šalát sa nezaobíde bez dobrej zálievky, či dresingu. Tento jednoduchý, majonézový dokáže pozdvihnúť aj tú najobyčajnejšiu zeleninu na vyššiu úroveň. A nielen tú...

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

Kukuričné placky

Jednoduchý a rýchly bezmäsitý obed, či olovrant. Ale môže to byť pokojne aj desiata do školy.. A navyše aj chutná! Čo potvrdzujú obe naše deti.

Rýchle nátierky

Mať v talóne niekoľko rýchlych nátierkových receptov sa vždy vyplatí. Najmä ak máte doma deti, ktorým pripravujete každý deň desiatu do školy. Lebo tie šunkové, či salámové rožky sa nedajú jesť večne...

Cuketové placky

Cuketové placky sú ľahšou alternatívou placiek zo zemiakov. Spolu so zeleninovým šalátom a jogurtovým dressingom patria k mojim obľúbeným jedlám.

Bryndzové tyčinky

Veľmi jednoduchý a najmä vďačný recept na niečo malé, chrumkavé na maškrtenie.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

zjednodušená verzia

Parížske rožky

so slivkovým lekvárom

Perníková roláda

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

plnené marcipánom

Opité medovníky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky