Best Recipes
z ražnej, špaldovej a ovsenej múky

Celozrnné tortilly

Čítali ste si už niekedy zloženie na obale tortíl, ktoré viete bežne kúpiť v obchodoch? Mne sa viac ako nepozdávalo a tak som sa pustila do výroby zdravších, domácich.

potrebujeme:

100 g celozrnnej ražnej múky

100 g celozrnnej špaldovej múky

150 g ovsenej múky

180 g hladkej špaldovej múky

2 PL olivového oleja

1 ČL soli

cca 3 dcl vlažnej vody



Príprava
Kroky: 5

Tortilly máme radi buď klasicky plnené rôznymi náplňami (väčšinou čo chladnička dala: mäso z vývaru, zbytok pečeného kuraťa, guacamole, salsa, pečená, či čerstvá zelenina, smotanový dressing, kečup, ...) alebo ich zapekáme na panvici spolu so syrom. Ak ich nakrájate na menšie trojuholníčky a dáte ich zapiecť do rúry, po vychladnutí budú chrumkavé. To už k nim stačí len nejaká dobrá omáčka alebo salsa a zdravšia verzia "niečoho malého" je na svete.

1.

Všetky múky, olej a soľ dám do kuchynského robota so sekacím nožom a pomocou pulzného tlačidla trošku premiešam.

2.

Vodu pridávam postupne, lebo možno nebudete potrebovať všetku (v závislosti od druhov múk, ktoré ste použili). Takže vody pridajte toľko, aby vzniklo pevné a pružné cesto.

3.

Vypracované cesto vytvarujem do valčeka (dlhý cca 24 cm, s priemerom cca 6 cm) a nechám ho prikryté aspoň 30 min. odpočívať.

4.

Valček postupne rozkrájam na 12 približne rovnakých kusov a z nich vyvaľkám tenké placky. Každá placka mala v priemere asi 17 cm.

5.

Každú placku opekám na suchej panvici asi 2 minúty z oboch strán. Hotové prikryjem čistou utierkou, aby zostali mäkké.

Po vychladnutí tortilly trošku ztvrdnú, možno sa vám nebudú dať dobre rolovať. Stačí ich len trochu zohriať na panvici a budú opäť mäkké. Ja som ich už dávala aj do mrazničky. Po vytiahnutí som ich nechala voľne rozmraziť v igelitovom sáčku, minútku zohriala na panvici a boli ako čerstvé.

Pri príprave týchto tortíl som sa nechala inšpirovať mojou obľúbenou Silviou Horeckou. Ak sa vám recept na tieto úžasné celozrnné tortilly zapáčil, tak na jej blogu horecka.sk nájdete ešte ďalší recept a to na kysnutú verziu týchto skvelých placiek.

Placky môžete pripraviť z rôznych druhov múk. Pokojne skúste iba čisto "bielu" verziu napríklad z hladkej špaldovej múky, ak máte doma iba tú. Ale aj v tomto prípade samozrejme platí, že použitie rôznych druhov a ešte aj celozrnných múk dodá plackám vyššiu výživovú hodnotu.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kysnuté cesnakové pagáče

Voňavá chuťovka ku ktorej už nič viac nepotrebujete. Ale keby ste veľmi chceli, nejaká zeleninka, či nátierka sa k nej tiež veľmi hodia.

Syrové praclíky

Rovnováha musí byť vo všetkom. Aj vo vianočnom pečení. Preto je dobré mať v zálohe recept napríklad na takúto chrumkavú syrovú chuťovku.

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

Cesnakové slimáky

Pôvodne to mali byť žemličky alebo bagetky. V chladničke som však našla ešte medvedí cesnak, tak z toho nakoniec boli takéto slimáčiky.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta