Best Recipes
z ražnej, špaldovej a ovsenej múky

Celozrnné tortilly

Čítali ste si už niekedy zloženie na obale tortíl, ktoré viete bežne kúpiť v obchodoch? Mne sa viac ako nepozdávalo a tak som sa pustila do výroby zdravších, domácich.

potrebujeme:

100 g celozrnnej ražnej múky

100 g celozrnnej špaldovej múky

150 g ovsenej múky

180 g hladkej špaldovej múky

2 PL olivového oleja

1 ČL soli

cca 3 dcl vlažnej vody



Príprava
Kroky: 5

Tortilly máme radi buď klasicky plnené rôznymi náplňami (väčšinou čo chladnička dala: mäso z vývaru, zbytok pečeného kuraťa, guacamole, salsa, pečená, či čerstvá zelenina, smotanový dressing, kečup, ...) alebo ich zapekáme na panvici spolu so syrom. Ak ich nakrájate na menšie trojuholníčky a dáte ich zapiecť do rúry, po vychladnutí budú chrumkavé. To už k nim stačí len nejaká dobrá omáčka alebo salsa a zdravšia verzia "niečoho malého" je na svete.

1.

Všetky múky, olej a soľ dám do kuchynského robota so sekacím nožom a pomocou pulzného tlačidla trošku premiešam.

2.

Vodu pridávam postupne, lebo možno nebudete potrebovať všetku (v závislosti od druhov múk, ktoré ste použili). Takže vody pridajte toľko, aby vzniklo pevné a pružné cesto.

3.

Vypracované cesto vytvarujem do valčeka (dlhý cca 24 cm, s priemerom cca 6 cm) a nechám ho prikryté aspoň 30 min. odpočívať.

4.

Valček postupne rozkrájam na 12 približne rovnakých kusov a z nich vyvaľkám tenké placky. Každá placka mala v priemere asi 17 cm.

5.

Každú placku opekám na suchej panvici asi 2 minúty z oboch strán. Hotové prikryjem čistou utierkou, aby zostali mäkké.

Po vychladnutí tortilly trošku ztvrdnú, možno sa vám nebudú dať dobre rolovať. Stačí ich len trochu zohriať na panvici a budú opäť mäkké. Ja som ich už dávala aj do mrazničky. Po vytiahnutí som ich nechala voľne rozmraziť v igelitovom sáčku, minútku zohriala na panvici a boli ako čerstvé.

Pri príprave týchto tortíl som sa nechala inšpirovať mojou obľúbenou Silviou Horeckou. Ak sa vám recept na tieto úžasné celozrnné tortilly zapáčil, tak na jej blogu horecka.sk nájdete ešte ďalší recept a to na kysnutú verziu týchto skvelých placiek.

Placky môžete pripraviť z rôznych druhov múk. Pokojne skúste iba čisto "bielu" verziu napríklad z hladkej špaldovej múky, ak máte doma iba tú. Ale aj v tomto prípade samozrejme platí, že použitie rôznych druhov a ešte aj celozrnných múk dodá plackám vyššiu výživovú hodnotu.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

plnené marcipánom

Opité medovníky

vydrží celú večnosť

Domáci vanilkový extrakt

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka