Best Recipes
z chlebového cesta

Cesnakové slimáky

Pôvodne to mali byť žemličky alebo bagetky. V chladničke som však našla ešte medvedí cesnak, tak z toho nakoniec boli takéto slimáčiky.

na cesto:

250 g rozkvasu z lievito madre

250 g vody

350 g pšeničnej chlebovej múky

150 g hladkej múky

20 g soli

50 g masti alebo masla


na náplň:

cca 70 g masla

hrsť medvedieho cesnaku

tvrdý syr

soľ podľa chuti



Príprava
Kroky: 4

Skvelé na tomto recepte je to, že naň môžete použiť akékoľvek "chleboidné" cesto alebo proste hocijaké kysnuté, nemusí byť ani kváskové. Ja si sem odkladám to, ktoré som tentoraz použila ja. 

Ak nie je práve sezóna medvedieho cesnaku, použite obyčajný cesnak, prípadne iné bylinky podľa svojej chuti.

1.

Zo všetkých surovín vymiesim hladké a pružné cesto a nechám ho aspoň dve hodiny podkysnúť. Medzitým ho aspoň dvakrát preložím.

A použijete nekváskové cesto, urobte ho ako ste zvyknutí, aj čo sa časov kysnutia týka.

2.

Vykysnuté cesto rozvaľkám do tvaru obdĺžnika a potriem ho pripravenou nátierkou. Tú som pripravila veľmi jednoducho - zmäkknuté maslo som vymiešala s menšou hrsťou postrúhaného tvrdého syra a nasekaným medvedím cesnakom. Podľa chuti dosolím.

3.

Ochutené cesto zaviniem ako roládu a nakrájam na 12 slimáčikov. Ja som pri pečení použila formu na muffiny, preto som ich nakrájala na 12 častí. Piecť ich však môžete aj klasicky na plechu, ako osie hniezda. Formu som len veľmi zľahka vymazala olejom.

4.

Kým sa rozohreje rúra, tak nechám slimáčiky ešte podkysnúť. Pečiem na 200 stupňoch asi 25 minút alebo do zlatista. Čas pečenia je len orientačný, závisí od cesta, ktoré ste použili, či pečiete vo forme na muffiny alebo na plechu, ...

Počítačový škriatok zaúradoval v tej najmenej vhodnej dobe... všetky fotky so slimáčikmi, ktoré som pre vás nafotila, sa proste z počítača vyparili. Našla som však pár v telefóne, tak zatiaľ budú musieť stačiť.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie... Teraz ho budete vedieť upiecť aj bez týchto momentálne nedostatkových ingrediencií.

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

Ľanový chlieb bez múky

I keď samozrejme nič nenahradí vôňu a chuť čerstvo upečeného poctivého kváskového bochníka chleba, nie je na škodu mať vo svojom repertoári recept na chlebík bez múky. Tento je z ľanových a slnečnicových semienok.

Celozrnné tortilly

Čítali ste si už niekedy zloženie na obale tortíl, ktoré viete bežne kúpiť v obchodoch? Mne sa viac ako nepozdávalo a tak som sa pustila do výroby zdravších, domácich.

Tekvicové pagáčiky

Tekvicové pagáčiky (alebo štvorčeky) som prvýkrát piekla na synovu narodeninovú oslavu. Deti sa ich nevedeli dojesť a zo stola zmizli ako prvé :-P Ďalši z výborných receptov, ako ich naučiť jesť možno menej obľúbenú zeleninu.

Oopsie bread

Oopsie bread nie je žiadna novinka. Poznajú ho najmä tí, ktorí sa z nejakého dôvodu snažia obmedziť alebo úplne vylúčiť konzumáciu klasického chlebíka. Ale tú nátierku si predsa len treba na niečo namazať, že?

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

s vločkami a tvarohom

Šťavnatý ríbezľový koláč

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel