Best Recipes
s pivom

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie...

potrebujeme:

500 g hladkej múky

1 PL kryštáľového cukru

2 ČL soli

1 ČL jedlej sódy

1 PL prášku do pečiva

50 g masla

180 ml acidka alebo kefíru

150 ml svetlého piva

2 vajíčka

2 ČL celej rasce



Príprava
Kroky: 6

Skvelé na tomto recepte je aj to, že pri jeho príprave nepotrebujete žiaden mixér, či kuchynský robot. Cesto ľahko a rýchlo vymiešate vareškou.

1.

V mise, v ktorej budem pripravovať cesto najskôr zmiešam všetky suché suroviny, čiže múku, cukor, soľ, prášok do pečiva a sódu.

2.

K suchým surovinám postrúham na hrubom strúhadle studené maslo a opäť jemne premiešam.

3.

V druhej miske vymiešam mokré suroviny, acidko (alebo kefír), vajíčka a pivo.

4.

Mokré suroviny vlejem k suchým a vareškou vymiešam cesto. Ak by sa vám zdalo byť suchšie, prilejte ešte trochu piva. Závisí to od toho, akú múku nakoniec použijete. 

5.

Cesto bude trochu lepivé, netreba sa toho báť. Pracovnú plochu pomúčim, cesto na ňu vyklopím a rukami jemne prehnetiem. Podľa potreby ešte podsýpam múkou. Vytvarujem bochník.

     

6.

Bochník preložím do väčšej formy na biskupský chlebík a pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi hodinu. Pred pečením ho môžete ešte na povrchu narezať ostrým nožom. Či je chlebík prepečení skontrolujem špáradlom. 

Hladkú múku môžete skombinovať napríklad aj s chlebovou, či nejakou celozrnnou. Nielen rasca, ale i rôzne semienka chlebík príjemne dochutia.

Keďže je cesto trochu redšie a lepivejšie, pečiem ho vo forme na biskupský chlebík (tú iba jemne poprášim múkou, ničím nevymazávam). Bude mať tak po upečení krajší tvar. Ak máte odvahu a nemáte formu na biskupský chlebík, skúste ho upiecť rovno na plechu (ale nezaručujem, že nebude viac širší ako vyšší). 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kysnuté cesnakové pagáče

Voňavá chuťovka ku ktorej už nič viac nepotrebujete. Ale keby ste veľmi chceli, nejaká zeleninka, či nátierka sa k nej tiež veľmi hodia.

Syrové praclíky

Rovnováha musí byť vo všetkom. Aj vo vianočnom pečení. Preto je dobré mať v zálohe recept napríklad na takúto chrumkavú syrovú chuťovku.

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Hamburgerové žemle

Nikdy nie je na škodu mať po ruke jednoduchý a rýchly recept na žemle. Špeciálne tie hamburgerové. Jemné a vo vnútri ľahké a nadýchané.

Veľkonočné judáše

Judáše patria k tradičnému veľkonočnému pečivu, ktoré má symbolizovať povraz, na ktorom sa Judáš obesil. Podávať by sa vraj mali na Zelený štvrtok, kedy Judáš zradil Ježiša.

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

s tvarohovým krémom

Medová torta

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky

s kuracím mäsom

Cézar šalát

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy