Best Recipes
vynovená klasika

Čokoládové úliky

Úliky sú klasickou nepečenou sviatočnou sladkosťou. Musím sa však priznať, že ja som ich nepripravovala ešte ani raz. Až do chvíle, kedy som narazila na tento skvelý recept. Ide o verziu bez piškót a pridaného cukru.

na čokoládovú hmotu:

500 ml šľahačkovej smotany

300 g horkej čokolády (aspoň 70%)

100 g masla

350 g orechov (kešu, mandle, ...)

rum podľa chuti (nemusí byť)

kokosový olej na vymazanie formičiek

kokosová múka na vysypanie formičiek


na dokončenie:

vaječný likér

linecké kolieska



Príprava
Kroky: 6

Príprava čokoládových úlikov sa môže zdať trochu pracnejšia, ale je to len tým, že všetky "zložky" receptu si radšej pripravujem sama. Ak nemáte toľko času, či trpezlivosti, použite likér kupovaný a ako spodnú vrstvu úlikov dajte pokojne aj tie piškóty.

1.

Najskôr si pripravím čokoládovú hmotu. Do hrnca dám šľahačkovú smotanu spolu s nakrájaným maslom a nechám pomaličky všetko rozohriať. Smotana by mala byť horúca, nemusí však variť. Do horúcej (a zo sporáka odstavenej) smotany s maslom nalámem čokoládu, nechám minútku postáť a potom metličkou dobre vymiešam, aby vznikol hladký čokoládový krém.

2.

Do čokoládového krému vareškou vmiešam na jemno pomleté orechy a na ochutenie aj trochu rumu alebo iného alkoholu (likéru). Nechám dobre vychladiť, čím celá hmota stuhne, najlepšie do druhého dňa.

3.

Kým hmota tuhne, upečiem si kolieska, ktoré použijem namiesto piškót.

4.

Keď mám všetko pripravené a dostatočne vychladené, začnem tvarovať jednotlivé úliky. 

5.

Pred každým tvarovaním potriem vnútro formičky kokosovým olejom a vysypem troškou kokosovej múky. Utľapkám dostatočné množstvo čokoládovej hmoty a buď opakom varešky, alebo dielikom, ktorý býva pribalený k úlikovým formičkám, urobím do úlika dierku. Do nej kvapnem trošku likéru a uzatvorím kolieskom (alebo piškótou).

6.

Opatrne vyberiem úlik z formičky a takto pokračujem až kým mám trpezlivosť alebo kým nespotrebujem všetky suroviny. 😊

Z tohto množstva pripravíte tých úlikov relatívne veľa (v závislosti od veľkosti formičky, ktorú použijete). Nie je však problém pripraviť iba polovičnú dávku čokoládovej hmoty. Ja ju ale pripravujem vo väčšom množstve a približne z polovice robím čokoládové guličky, ktoré obaľujem buď v kokose alebo v kakau. A mám tak pripravené hneď dva nepečené dezerty alebo jedlé darčeky.

Najradšej a najčastejšie používam mix orechov - kešu s ošúpanými mandľami. Do tohto receptu sa však podľa mňa hodia akékoľvek, aké vám chutia. Namiesto piškóty, ktorá sa používa na spodnú vrstvu úlikov, som si pripravila kolieska z receptu na zlepované kešu hviezdičky. Použiť ale môžete napríklad aj klasické linecké kolieska.
Ak podávate úliky aj deťom, alkohol samozrejme vynechajte. Nemusíte ich ani plniť. Alebo si pripravte domáci vaječný likér bez alkoholu. 

Úliky skladujte v chladničke a podávajte vychladené. Ak budú mať izbovú teplotu, tak budú mäkkšie. Čo však možno niektorí z vás privítajú. Mne však aj guličky pripravené z tejto čokoládovej hmoty chutia viac stuhnuté.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Mandľové guličky

Ak zbožňujete všetko mandľové a marcipánové tak ako my, tak tento recpet je pre vás ako stvorený! A ešte je aj straaašne rýchly a jednoduchý.

Kokosové guličky

Na tieto kokosové guličky mi môj deväť ročný, prieberčivý syn povedal, že chutia ako tie kupované. A toto hodnotenie beriem ako veľký kompliment. :-) A aké veľké bolo jeho prekvapenie, keď som mu povedala, že sú bez cukru..

Kokosové tyčinky

Nepečené kokosové tyčinky, alebo guličky, pripomínajú tie známe z obchodu. Na výrobu týchto mojich však potrebujete len 5 surovín. Hotové sú raz dva.

Plnené medovníky

Predstavujem vám moju zjednodušenú verziu plnených medovníkov. Keď ich polejete roztopenou čokoládou, budú chutiť možno aj lepšie ako tie z obchodu.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Čokoládové pralinky

Keď vyskúšate tieto čokoládové pralinky, uvedomíte si, že kupovať čokoládovú bonboniéru je úplne zbytočné. Ich príprava nie je vôbec náročná a postačia vám v podstate len dve základné suroviny - čokoláda a smotana.

Nepečené mandľové košíčky

Nepečené mandľové košíčky sú jednoduchá sladká maškta bez cukru, ktorú pripravíte doslova za pár minút. Hodia sa napríklad aj ako zdravšia alternatíva vianočného pečiva.

Plnené čokoládové košíčky

Ak patríte k pravidelným návštevníkom mojej stránk,y, určite ste už narazili na môj recept na šuhajdy. Tieto plnené čokoládové košíčky sú akousi ich ďalšou verziou, kedy som ich doplnila ešte o maliny. Ide o naozaj rýchly a jednoduchý dezert, ktorý urobí veľkú parádu (nielen na Valentína).

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta