Best Recipes
z kvásku poliš

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

na kvások poliš:

300 g hladkej múky

300 ml vody

2 g čerstvého droždia


na bagety:

600 g hladkej múky

cca 20 g soli

350 ml vody

5 g čerstvého droždia



Príprava
Kroky: 6

Kvások poliš sa pripravuje z čerstvého droždia. Napriek tomu, že na takéto množstvo múky použijem iba trošku droždia, cesto rastie rýchlosťou blesku. Radosť sledovať tie bubliny. A tá striedka! Ako obláčik. :-)

1.

Večer pred pečením pripravím kvások. Droždie najskôr rozmiešam v troške vody (musí sa úplne rozpustiť, aby sa ľahšie zapracovalo do múky). Vareškou alebo lyžicou zmiešam vodu, múku a rozpustené droždie. Vzniknuté cestíčko prikryjem fóliou a nechám na kuchynskej linke oddychovať do druhého dňa (t.j. aspoň 10 - 12 hodín).

Kvások pripravujem v mise kuchynského robota, v ktorej budem miesiť cesto. 

2.

Na druhý deň pridám k nabublinkovanému cestíčku ďalšiu múku, soľ a vodu. Ďalšie droždie rovnako najskôr rozmiešam v troške vody a pridám k ostatným surovinám.

Vymiesim hladké cesto.

3.

Vymiesené cesto prikryjem fóliou a nechám na kuchynskej linke kysnúť dve hodiny. Počas tejto doby cesto aspoň 3 x preložím, t.j. buď mokrou rukou alebo plastovou špachtľou povyťahujem okraje cesta smerom do stredu.

4.

Po dvoch hodinách presuniem cesto na pomúčenú pracovnú plochu a rozdelím na jednotlivé časti. Ak robím veľké bagety, rozdelím ho na 4 časti, menších bagetiek mi vyjde aj 12 - 16 kusov.

5.

Každú časť cesta premiesim a vytvarujem do guličky, ktorú nechám aspoň 10 minút podkysnúť. Nakoniec vytvarujem bagety, ktoré ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjem vlhkou utierkou a nechám ešte hodinu až hodinu a pol kysnúť.

6.

Bagety som už skúšala piecť dvoma spôsobmi:

V rúre vyhriatej na 220 stupňov približne 20 - 25 minút alebo do zlatista. Týmto spôsobom budú mať vaše bagety tenšiu a mäkkšiu kôrku. 

Druhou možnosťou je pečenie ako pri kváskovom chlebe. Čiže najskôr som vyhriala prázdny plech na 250 stupňoch. Opatrne som naň preložila vykysnuté bagety (spolu s papierom na pečenie to bude jednoduchšie a bezpečnejšie). Použila som aj záparu. Prvých 10 minút som piekla na 250 stuňoch, potom som záparu vybrala a teplotu som na ďalších 10 minút znížila na 200 stuňov. Kôrka tak bola o niečo chrumkavejšia.

Prekladanie cesta je dôležité kvôli podpore aktivity lepku v múke. Pri každom prekladaní zistíte, že je cesto pružnejšie a krásne sa samé odlepuje od stien misy. Preto odporúčam tento krok určite nevynechať.

K hladkej múke môžete použiť aj rôzne semienka, či časť z nej nahradiť múkou celozrnnou. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

Cesnakové slimáky

Pôvodne to mali byť žemličky alebo bagetky. V chladničke som však našla ešte medvedí cesnak, tak z toho nakoniec boli takéto slimáčiky.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie... Teraz ho budete vedieť upiecť aj bez týchto momentálne nedostatkových ingrediencií.

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

Ľanový chlieb bez múky

I keď samozrejme nič nenahradí vôňu a chuť čerstvo upečeného poctivého kváskového bochníka chleba, nie je na škodu mať vo svojom repertoári recept na chlebík bez múky. Tento je z ľanových a slnečnicových semienok.

Celozrnné tortilly

Čítali ste si už niekedy zloženie na obale tortíl, ktoré viete bežne kúpiť v obchodoch? Mne sa viac ako nepozdávalo a tak som sa pustila do výroby zdravších, domácich.

Tekvicové pagáčiky

Tekvicové pagáčiky (alebo štvorčeky) som prvýkrát piekla na synovu narodeninovú oslavu. Deti sa ich nevedeli dojesť a zo stola zmizli ako prvé :-P Ďalši z výborných receptov, ako ich naučiť jesť možno menej obľúbenú zeleninu.

Oopsie bread

Oopsie bread nie je žiadna novinka. Poznajú ho najmä tí, ktorí sa z nejakého dôvodu snažia obmedziť alebo úplne vylúčiť konzumáciu klasického chlebíka. Ale tú nátierku si predsa len treba na niečo namazať, že?

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

s kešu krémom

Power koláčiky