Best Recipes
rozplývajúce sa na jazyku

Extra čokoládové sušienky

Všetci čokoholici pozor! Toto je recept na extra čokoládové sušienky. Extra preto, lebo len na cesto potrebujeme štvrť kila čokolády a ešte to zdupľujeme čokoládovými kúskami, ktoré vmiešame do už hotového cesta. Nádherne sa rozplývajú na jazyku.

potrebujeme:

250 g horkej čokolády (70%)

50 g masla

2/3 šálky celozrnnej špaldovej múky

1/2 ČL prášku do pečiva

2 vajíčka

3/4 šálky prírodného trstinového cukru

štipku soli

1 ČL vanilkového extraktu

100 g čokoládových kúskov (kvapiek)



Príprava
Kroky: 6

Po tomto recepte siaham najmä vtedy, keď potrebujem upiecť nejakú sladkú dobrotu naozaj extra rýchlo. Alebo keď zabudnem vybrať maslo z chladničky dostatočne vopred, aby zmäkklo.

1.

Čokoládu nalámem na menšie kúsky a spolu s maslom ju roztopím vo vodnom kúpeli. Ako na to, si prečítajte v kategórii Tipy a triky.

2.

Medzitým vyšľahám vajíčka s cukrom do svetlej peny. 

3.

Pridám k nim roztopenú čokoládu s maslom, vanilkový extrakt a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nezabudnem ani na štipku soli. Tá je nevyhnutnosťou vo všetkých čokoládových koláčoch.

4.

Nakoniec do hotového cesta vmiešam vareškou čokoládové kúsky.

5.

Plech vysteliem papierom na pečenie. Polievkovou lyžicou alebo inou naberačkou robím z cesta kôpky. Sušienky sa pri pečení trochu nafúknu, tak im treba dopriať trochu priestoru a nedávať ich blízko seba. Ak chcete, môžete ich trochu sploštiť.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov 10 - 12 minút (v závislosti od ich veľkosti).

Keďže ide do cesta toľko čokolády odporúčam vybrať si naozaj nejakú kvalitnú, minimálne 70%. Čokoládových kúskov môžete pridať aj viac, respektíve ich pre zmenu môžete nahradiť napríklad lentilkami, či nasekanou bielou čokoládou, orieškami, ... 

Tieto sušienky by mali byť vo vnútri trochu ako keby nedopečené, mäkké. Budú sa nádherne rozplývať na jazyku. Preto ich určite neprepečte, pečte ich naozaj maximálne 12 minút, aby neboli suché a tvrdé ako kameň. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

zo sušeného droždia

Sendvičový chlieb

talianska klasika trochu inak

Tiramisu s jahodami

výživná zimná klasika

Domáca huspenina

s mandľovým maslom a malinami

Plnené čokoládové košíčky

so šľahačkovou smotanou

Kváskové makovky