Best Recipes
chlebová placka

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

na cesto:

70 g celozrnnej špaldovej múky

160 g hladkej špaldovej múky

1/2 ČL soli

1/2 ČL cukru

1/2 ČL prášku do pečiva

130 ml plnotučného mlieka

2 PL olivového oleja


na potretie:

cca 15 g masla

petržlenovú vňať

cesnak



Príprava
Kroky: 7

Táto chlebová placka sa výborne hodí nielen k indickým jedlám, ale k akýmkoľvek jedlám s omáčkou. Alebo ju nakrájajte na menšie trojuholníčky a podávajte s nejakou dobrou nátierkou, či dipom.

1.

Obe múky zmiešam so soľou, cukrom a práškom do pečiva.

2.

K suchým ingredienciám pridám mlieko a olej a najskôr vidličkou alebo vareškou premiešam, kým sa všetko nespojí. 

3.

Vymiešané cesto ešte prepracujem rukou na pracovnej ploche. Cesto musí byť hladké a pružné. Ak by sa ešte lepilo, pridajte trošku múky.

4.

Cesto rozdelím na 5 častí a každú z nich vyvaľkám do oválneho tvaru.

5.

Rúru zapnem na funkciu gril a dám do nej rozpáliť plech. Plech musí byť naozaj horúci.

6.

Na rozpálený plech opatrne poukladám vyvaľkané chlebové placky a dám do rúry na vyššiu priečku. Grilujem maximálne 2 minúty, určite nie viac. Po 1,5 minúte odporúčam radšej skontrolovať, aby sa vám nespálili. 

7.

Ihneď po vytiahnutí z rúry potriem každú placku zmäkknutým maslom, ktoré som ochutila cesnakom a petržlenovou vňaťou. Množstvo cesnaku a vňate nechám na vás. Ak nemáte po ruke čerstvú, dá sa použiť aj sušená. Ja používam aj sušený cesnak.

S tvarovaním Naan-u sa nemusíte veľmi trápiť. Je len na vás, aký tvar si zvolíte. Ide o rustikálnu záležitosť. :-)

Ak nemáte alebo nechcete použiť celozrnnú múku, naan môžete pripraviť čisto len z hladkej múky.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

Cesnakové slimáky

Pôvodne to mali byť žemličky alebo bagetky. V chladničke som však našla ešte medvedí cesnak, tak z toho nakoniec boli takéto slimáčiky.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie... Teraz ho budete vedieť upiecť aj bez týchto momentálne nedostatkových ingrediencií.

Ľanový chlieb bez múky

I keď samozrejme nič nenahradí vôňu a chuť čerstvo upečeného poctivého kváskového bochníka chleba, nie je na škodu mať vo svojom repertoári recept na chlebík bez múky. Tento je z ľanových a slnečnicových semienok.

Celozrnné tortilly

Čítali ste si už niekedy zloženie na obale tortíl, ktoré viete bežne kúpiť v obchodoch? Mne sa viac ako nepozdávalo a tak som sa pustila do výroby zdravších, domácich.

Tekvicové pagáčiky

Tekvicové pagáčiky (alebo štvorčeky) som prvýkrát piekla na synovu narodeninovú oslavu. Deti sa ich nevedeli dojesť a zo stola zmizli ako prvé :-P Ďalši z výborných receptov, ako ich naučiť jesť možno menej obľúbenú zeleninu.

Oopsie bread

Oopsie bread nie je žiadna novinka. Poznajú ho najmä tí, ktorí sa z nejakého dôvodu snažia obmedziť alebo úplne vylúčiť konzumáciu klasického chlebíka. Ale tú nátierku si predsa len treba na niečo namazať, že?

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

s vločkami a tvarohom

Šťavnatý ríbezľový koláč

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel