Best Recipes
chlebová placka

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

na cesto:

70 g celozrnnej špaldovej múky

160 g hladkej špaldovej múky

1/2 ČL soli

1/2 ČL cukru

1/2 ČL prášku do pečiva

130 ml plnotučného mlieka

2 PL olivového oleja


na potretie:

cca 15 g masla

petržlenovú vňať

cesnak



Príprava
Kroky: 7

Táto chlebová placka sa výborne hodí nielen k indickým jedlám, ale k akýmkoľvek jedlám s omáčkou. Alebo ju nakrájajte na menšie trojuholníčky a podávajte s nejakou dobrou nátierkou, či dipom.

1.

Obe múky zmiešam so soľou, cukrom a práškom do pečiva.

2.

K suchým ingredienciám pridám mlieko a olej a najskôr vidličkou alebo vareškou premiešam, kým sa všetko nespojí. 

3.

Vymiešané cesto ešte prepracujem rukou na pracovnej ploche. Cesto musí byť hladké a pružné. Ak by sa ešte lepilo, pridajte trošku múky.

4.

Cesto rozdelím na 5 častí a každú z nich vyvaľkám do oválneho tvaru.

5.

Rúru zapnem na funkciu gril a dám do nej rozpáliť plech. Plech musí byť naozaj horúci.

6.

Na rozpálený plech opatrne poukladám vyvaľkané chlebové placky a dám do rúry na vyššiu priečku. Grilujem maximálne 2 minúty, určite nie viac. Po 1,5 minúte odporúčam radšej skontrolovať, aby sa vám nespálili. 

7.

Ihneď po vytiahnutí z rúry potriem každú placku zmäkknutým maslom, ktoré som ochutila cesnakom a petržlenovou vňaťou. Množstvo cesnaku a vňate nechám na vás. Ak nemáte po ruke čerstvú, dá sa použiť aj sušená. Ja používam aj sušený cesnak.

S tvarovaním Naan-u sa nemusíte veľmi trápiť. Je len na vás, aký tvar si zvolíte. Ide o rustikálnu záležitosť. :-)

Ak nemáte alebo nechcete použiť celozrnnú múku, naan môžete pripraviť čisto len z hladkej múky.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

Cesnakové slimáky

Pôvodne to mali byť žemličky alebo bagetky. V chladničke som však našla ešte medvedí cesnak, tak z toho nakoniec boli takéto slimáčiky.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie... Teraz ho budete vedieť upiecť aj bez týchto momentálne nedostatkových ingrediencií.

Ľanový chlieb bez múky

I keď samozrejme nič nenahradí vôňu a chuť čerstvo upečeného poctivého kváskového bochníka chleba, nie je na škodu mať vo svojom repertoári recept na chlebík bez múky. Tento je z ľanových a slnečnicových semienok.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

poliate čokoládou

Plnené medovníky

s voňavým korením

Perníková granola

s ovocím a pivom

Vianočný koláč

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s tvarohom a ovocím

Filo košíčky

s gaštanovou múkou

Mandľové biscotti

s farebnou posýpkou

Kakaové stromčeky

s karamelovým krémom

Kokosové laskonky

zdravá chuťovka

Pečený cícer

bábovka trochu inak

Zebrový koláč

s krevetami

Polievka Tom Yum

s citrónovou polevou

Citrónovo-makový chlebíček

plnené marcipánom

Slivkové gule

s granátovým jablkom

Brokolicový šalát