Best Recipes
chlebová placka

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

na cesto:

70 g celozrnnej špaldovej múky

160 g hladkej špaldovej múky

1/2 ČL soli

1/2 ČL cukru

1/2 ČL prášku do pečiva

130 ml plnotučného mlieka

2 PL olivového oleja


na potretie:

cca 15 g masla

petržlenovú vňať

cesnak



Príprava
Kroky: 7

Táto chlebová placka sa výborne hodí nielen k indickým jedlám, ale k akýmkoľvek jedlám s omáčkou. Alebo ju nakrájajte na menšie trojuholníčky a podávajte s nejakou dobrou nátierkou, či dipom.

1.

Obe múky zmiešam so soľou, cukrom a práškom do pečiva.

2.

K suchým ingredienciám pridám mlieko a olej a najskôr vidličkou alebo vareškou premiešam, kým sa všetko nespojí. 

3.

Vymiešané cesto ešte prepracujem rukou na pracovnej ploche. Cesto musí byť hladké a pružné. Ak by sa ešte lepilo, pridajte trošku múky.

4.

Cesto rozdelím na 5 častí a každú z nich vyvaľkám do oválneho tvaru.

5.

Rúru zapnem na funkciu gril a dám do nej rozpáliť plech. Plech musí byť naozaj horúci.

6.

Na rozpálený plech opatrne poukladám vyvaľkané chlebové placky a dám do rúry na vyššiu priečku. Grilujem maximálne 2 minúty, určite nie viac. Po 1,5 minúte odporúčam radšej skontrolovať, aby sa vám nespálili. 

7.

Ihneď po vytiahnutí z rúry potriem každú placku zmäkknutým maslom, ktoré som ochutila cesnakom a petržlenovou vňaťou. Množstvo cesnaku a vňate nechám na vás. Ak nemáte po ruke čerstvú, dá sa použiť aj sušená. Ja používam aj sušený cesnak.

S tvarovaním Naan-u sa nemusíte veľmi trápiť. Je len na vás, aký tvar si zvolíte. Ide o rustikálnu záležitosť. :-)

Ak nemáte alebo nechcete použiť celozrnnú múku, naan môžete pripraviť čisto len z hladkej múky.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie...

Kysnuté cesnakové pagáče

Voňavá chuťovka ku ktorej už nič viac nepotrebujete. Ale keby ste veľmi chceli, nejaká zeleninka, či nátierka sa k nej tiež veľmi hodia.

Syrové praclíky

Rovnováha musí byť vo všetkom. Aj vo vianočnom pečení. Preto je dobré mať v zálohe recept napríklad na takúto chrumkavú syrovú chuťovku.

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Bylinkové pesto

V čase, kedy máme k dispozícii množstvo čerstvých a voňavých byliniek, pripravujem bylinkové pesto do zásoby, do mrazničky.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

s tvarohovým krémom

Medová torta

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky

s kuracím mäsom

Cézar šalát

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy