Best Recipes
so sušenými paradajkami

Focaccia

Focaccia obľúbené talianske pečivo sa už udomácnilo aj u nás. Keď ho ochutíte napríklad sušenými paradajkami, olivami, či rôznymi bylinkami, stane sa vyhľadávanou pochúťkou aj vo vašej kuchyni.

Ingredients:

250 g hladkej špaldovej múky

250 g celozrnnej špaldovej múky

2 ČL soli

1 sáčok sušeného droždia

250 ml vlažnej vody

80 ml oleja

sušené paradajky



Príprava
Kroky: 5

Focacciu podávame buď ako prílohu k hustým polievkam alebo k rôznym nátierkam, či len tak, ako niečo malé na zahryznutie keď príde návšteva.

1.

Príprava cesta je skutočne veľmi jednoduchá. O to skôr, ak máte k dispozícii kuchynského robota s hnetacím hákom.
Takže do mixéra vložím všetky ingrediencie a vymiesim cesto. Ak by sa vám zdalo byť trochu suchšie (každá múka saje inak), pridajte ešte trošku vlažnej vody. Miesim aspoň 4 minúty.

2.

Cesto preložím na olejom vymazaný plech a roztiahnem do požadovaného tvaru.

3.

Nechám aspoň 30 minút kysnúť na teplom mieste.

4.

Po vykysnutí môžete povrch cesta ochutiť buď sušenými paradajkami, olivami alebo rôznymi bylinkami. Prstami urobím po celej ploche malé jamky.

5.

Pečiem v rúre vyhriatej na 200 stuňov 15 - 18 minút.

Kto chce, môže pridať na drobno pokrájané sušené paradajky už aj do cesta (v závere miesenia).

Po upečení zvyknem niekedy potrieť povrch pečiva olivovým olejom zmiešaným s rozlačeným strúčikom cesnaku. A kto má rád pikantnejšie, stačí pridať trošku chilli papričky.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie...

Kysnuté cesnakové pagáče

Voňavá chuťovka ku ktorej už nič viac nepotrebujete. Ale keby ste veľmi chceli, nejaká zeleninka, či nátierka sa k nej tiež veľmi hodia.

Syrové praclíky

Rovnováha musí byť vo všetkom. Aj vo vianočnom pečení. Preto je dobré mať v zálohe recept napríklad na takúto chrumkavú syrovú chuťovku.

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Veľkonočné judáše

Judáše patria k tradičnému veľkonočnému pečivu, ktoré má symbolizovať povraz, na ktorom sa Judáš obesil. Podávať by sa vraj mali na Zelený štvrtok, kedy Judáš zradil Ježiša.

Kvásková vianočka

Vianočka patrí na náš sviatočný stôl už od môjho detstva. Ja ju teraz síce zvyknem pripravovať deťom aj niekoľkokrát do roka, ale tá "Vianočná" je predsa len vždy špeciálna.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta