Best Recipes
s droždím

Hamburgerové žemle

Nikdy nie je na škodu mať po ruke jednoduchý a rýchly recept na žemle. Špeciálne tie hamburgerové. Jemné a vo vnútri ľahké a nadýchané.

na kvások:

250 ml vlažnej vody

2 ČL kryštáľového cukru

20 g čerstvého droždia


na cesto:

450 g hladkej múky (ja som použila T 700)

2 ČL soli

3 PL (30 g) olivového oleja


na dokončenie:

1 žĺtko na potretie

sezam na posypanie



Príprava
Kroky: 6

Tento recept na žemle poteší aj tých, ktorí sa z nejakého dôvodu vyhýbajú laktóze. Neobsahuje totiž žiadne maslo, či mlieko.

1.

Začnem prípravou kvásku. Do vlažnej vody vmiešam cukor a rozdrobené droždie. Premiešam, prikryjem a nechám aspoň 15 minút odpočívať, aby sa droždie aktivovalo.

2.

Do misy od kuchynského robota odvážim múku, pridám k nej soľ a olivový olej. V neposlednom rade aj naboptnaný kvások.

3.

Pomocou hnetacieho háku vymiesim hladké a pružné cesto, ktoré prikryjem fóliou a nechám odpočívať. Cesto asi za hodinu zdvojnásobí svoj objem.

4.

Vykysnuté cesto premiestnim na pracovnú plochu a jemne premiesim. Rozdelím ho na 6 častí (á cca 125 - 130 g) a každú žemličku ešte premiesim a stočím do hladkej guličky. 

5.

Vytvarované žemličky ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjem ich čistou utierkou a nechám ešte aspoň 30 minút podkysnúť.

6.

Rúru vyhrejem na 190 stupňov. Pred pečením potriem žemle žĺtkom, ktoré som zriedila kvapkou vody. Posypem sezamom (bielym, čiernym). Pečiem približne 20 minút.

 

Žemle môžete posypať napríklad aj celým makom, či rascou alebo hrubozrnnou soľou. Alebo aj ničím, ak vaši stravníci nemajú radi žiadne semienka a zrniečka (ako náš najmladší člen).

Ja som chcela žemle väčšie, tak som ich urobila z tohto množstva 6 kusov. Mali sme ich ako obed. Ak by som ich však pripravovala ako súčasť party pohostenia, urobila by som ich určite menšie. Možno 8 - 10 kusov.

Aj v prípade pečiva z droždia platí, že ak po zaklopaní na ich dno budú znieť duto, viete, že sú už hotové.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty