Best Recipes
s droždím

Hamburgerové žemle

Nikdy nie je na škodu mať po ruke jednoduchý a rýchly recept na žemle. Špeciálne tie hamburgerové. Jemné a vo vnútri ľahké a nadýchané.

na kvások:

250 ml vlažnej vody

2 ČL kryštáľového cukru

20 g čerstvého droždia


na cesto:

450 g hladkej múky (ja som použila T 700)

2 ČL soli

3 PL (30 g) olivového oleja


na dokončenie:

1 žĺtok na potretie

sezam na posypanie



Príprava
Kroky: 6

Tento recept na žemle poteší aj tých, ktorí sa z nejakého dôvodu vyhýbajú laktóze. Neobsahuje totiž žiadne maslo, či mlieko.

1.

Začnem prípravou kvásku. Do vlažnej vody vmiešam cukor a rozdrobené droždie. Premiešam, prikryjem a nechám aspoň 15 minút odpočívať, aby sa droždie aktivovalo.

2.

Do misy od kuchynského robota odvážim múku, pridám k nej soľ a olivový olej. V neposlednom rade aj naboptnaný kvások.

3.

Pomocou hnetacieho háku vymiesim hladké a pružné cesto, ktoré prikryjem fóliou a nechám odpočívať. Cesto asi za hodinu zdvojnásobí svoj objem.

4.

Vykysnuté cesto premiestnim na pracovnú plochu a jemne premiesim. Rozdelím ho na 6 častí (á cca 125 - 130 g) a každú žemličku ešte premiesim a stočím do hladkej guličky. 

5.

Vytvarované žemličky ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjem ich čistou utierkou a nechám ešte aspoň 30 minút podkysnúť.

6.

Rúru vyhrejem na 190 stupňov. Pred pečením potriem žemle žĺtkom, ktoré som zriedila kvapkou vody. Posypem sezamom (bielym, čiernym). Pečiem približne 20 minút.

 

Žemle môžete posypať napríklad aj celým makom, či rascou alebo hrubozrnnou soľou. Alebo aj ničím, ak vaši stravníci nemajú radi žiadne semienka a zrniečka (ako náš najmladší člen).

Ja som chcela žemle väčšie, tak som ich urobila z tohto množstva 6 kusov. Mali sme ich ako obed. Ak by som ich však pripravovala ako súčasť party pohostenia, urobila by som ich určite menšie. Možno 8 - 10 kusov.

Aj v prípade pečiva z droždia platí, že ak po zaklopaní na ich dno budú znieť duto, viete, že sú už hotové.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie...

Kysnuté cesnakové pagáče

Voňavá chuťovka ku ktorej už nič viac nepotrebujete. Ale keby ste veľmi chceli, nejaká zeleninka, či nátierka sa k nej tiež veľmi hodia.

Syrové praclíky

Rovnováha musí byť vo všetkom. Aj vo vianočnom pečení. Preto je dobré mať v zálohe recept napríklad na takúto chrumkavú syrovú chuťovku.

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Veľkonočné judáše

Judáše patria k tradičnému veľkonočnému pečivu, ktoré má symbolizovať povraz, na ktorom sa Judáš obesil. Podávať by sa vraj mali na Zelený štvrtok, kedy Judáš zradil Ježiša.

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

s tvarohovým krémom

Medová torta

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky