Best Recipes
alebo domáca "výživa"

Jablkové pyré

Nepoznám jednoduchší a chutnejší recept ako je tento. Jablkovú výživu (alebo pyré) pripravujem z domácich jabĺk, bez pridaného akéhokoľvek sladidla. Hodí sa nielen na priamu konzumáciu, ale i na pečenie. Do školy na desiatu, či ako jedlý darček.

potrebujeme:

cca 2 kg jabĺk

1 citrón (šťavu)

cca 2 dcl vody



Príprava
Kroky: 5

Ja pripravujem domácu výživu len takto jednoducho, pretože ju často používam aj do ďalších receptov ako sladidlo. Ale fantázii sa medze nekladú. Ochutiť ju môžete štipkou škorice, či pikantnejšieho perníkového korenia, pravou vanilkou... k jablkám pridať aj zopár hrušiek, či iného ovocia.

1.

Jablká dobre umyjem, nešúpem. Vykrojím z nich len jadrovník a nakrájam na kocky.

2.

Nakrájané jablká dám do hrnca, pridám citrónovú šťavu a podlejem ich trochou vody (len aby bola na dne hrnca a jablká sa nezačali pripaľovať kým pustia svoju šťavu).

3.

Hrniec prikryjem pokrievkou a na miernom ohni dusím minimálne 20 minút alebo do zmäkknutia (závisí to od druhu jabĺk, ktoré som použila).

4.

Uvarené a zmäkknuté jablká rozmixujem na hladkú kašu alebo ich môžete len tak na hrubo popučíť vareškou, či lisom na zemiaky (ak vám nevadia šupky).

5.

Plním do čistých pohárikov, dobre uzatvorím, otočím hore dnom, prikryjem utierkou a nechám vychladnúť.

Ak by ste použili kyslejšie jablká a chcete výživu len na priame jedenie, doslaďťe ju trochou medu, či iného sladidla. A to buď ešte počas varenia alebo až pri servírovaní.

Rovnako ako pri zaváraní akéhokoľvek ovocia, či zeleniny platí, že poháriky a vrchnáčiky musia byť naozaj čisté, najlepšie ešte vypláchnuté vriacou vodou. Ak ste zvyknutí, po uzatvorení môžete poháriky sterilizovať. Ja to robím len v prípade, že som navarila výživy veľa (pre istotu). Ale aj keď som výživu nesterilizovala, ešte ani raz sa mi nestalo, že by bol nejaký pohárik pokazený (klop, klop).

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Jogurtová panna cotta

Panna Cotta je osviežujúci chladený dezert, podávaný obyčajne s ovocím. Ja som túto obľúbenú letnú pochúťku doplnila malinovou omáčkou a bielym jogurtom. Mňamka! :-)

Pišingerove rezy

Predstavujem vám moju "modernejšiu" a veľmi nenáročnú verziu slávnej Pischingerovej torty.

Jahodové nanuky

Leto bez zmrzliny, či nanukov si vie predstaviť asi iba málokto. Mať preto zásobu domácej mrazenej pochúťky je u nás doslova nevyhnutnosť. Ich príprava je veľmi jednoduchú a najmä oveľa rýchlejšia, ako ísť pre ne do obchodu..

Domáci pribináčik

Nepoznám človeka, ktorý by aspoň raz v živote neochutnal legendárnu tvarohovú maškrtu. Pripraviť si ju doma je také jednoduché a naozaj rýchle, že sa vám ani do obchodu neoplatí chodiť.

Tvarohová torta

Ďalšia z mnohých variácií na nepečené tvarohové dezerty. I keď v tomto prípade som nahradila klasické piškóty pečeným korpusom.

Ovsené guličky

Tieto nepečené ovsené guličky robievajú radi aj deti. Niet predsa nad to, keď majú dovolené ušpiniť si ruky :-) a o to viac im potom aj chutia. Výborné sú ako sladkosť do školy, ale osvedčili sa nám aj ako vianočné "pečivo".

Tiramisu s jahodami

Máte chuť na niečo sladké, ale nechce sa vám piecť? Alebo máte neplánovanú návštevu a potrebujete pripraviť rýchly dezert? Odporúčam toto tiramisu s jahodami - moju extra rýchlu verziu známej talianskej pochúťky.

Mandľové guličky

Ak zbožňujete všetko mandľové a marcipánové tak ako my, tak tento recpet je pre vás ako stvorený! A ešte je aj straaašne rýchly a jednoduchý.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

s kešu krémom

Power koláčiky