Best Recipes
alebo domáca "výživa"

Jablkové pyré

Nepoznám jednoduchší a chutnejší recept ako je tento. Jablkovú výživu (alebo pyré) pripravujem z domácich jabĺk, bez pridaného akéhokoľvek sladidla. Hodí sa nielen na priamu konzumáciu, ale i na pečenie. Do školy na desiatu, či ako jedlý darček.

potrebujeme:

cca 2 kg jabĺk

1 citrón (šťavu)

cca 2 dcl vody



Príprava
Kroky: 5

Ja pripravujem domácu výživu len takto jednoducho, pretože ju často používam aj do ďalších receptov ako sladidlo. Ale fantázii sa medze nekladú. Ochutiť ju môžete štipkou škorice, či pikantnejšieho perníkového korenia, pravou vanilkou... k jablkám pridať aj zopár hrušiek, či iného ovocia.

1.

Jablká dobre umyjem, nešúpem. Vykrojím z nich len jadrovník a nakrájam na kocky.

2.

Nakrájané jablká dám do hrnca, pridám citrónovú šťavu a podlejem ich trochou vody (len aby bola na dne hrnca a jablká sa nezačali pripaľovať kým pustia svoju šťavu).

3.

Hrniec prikryjem pokrievkou a na miernom ohni dusím minimálne 20 minút alebo do zmäkknutia (závisí to od druhu jabĺk, ktoré som použila).

4.

Uvarené a zmäkknuté jablká rozmixujem na hladkú kašu alebo ich môžete len tak na hrubo popučíť vareškou, či lisom na zemiaky (ak vám nevadia šupky).

5.

Plním do čistých pohárikov, dobre uzatvorím, otočím hore dnom, prikryjem utierkou a nechám vychladnúť.

Ak by ste použili kyslejšie jablká a chcete výživu len na priame jedenie, doslaďťe ju trochou medu, či iného sladidla. A to buď ešte počas varenia alebo až pri servírovaní.

Rovnako ako pri zaváraní akéhokoľvek ovocia, či zeleniny platí, že poháriky a vrchnáčiky musia byť naozaj čisté, najlepšie ešte vypláchnuté vriacou vodou. Ak ste zvyknutí, po uzatvorení môžete poháriky sterilizovať. Ja to robím len v prípade, že som navarila výživy veľa (pre istotu). Ale aj keď som výživu nesterilizovala, ešte ani raz sa mi nestalo, že by bol nejaký pohárik pokazený (klop, klop).

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s medovou glazúrou

Veľkonočné judáše

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

indická klasika

Kura Tikka Masala

so želé a broskyňami

Tvarohová torta

bez strúhanky

Pečená fašírka

v slanej verzii

Mrkvová roláda