Best Recipes
bez kysnutia

Jogurtové žemličky

Chutné a čerstvé domáce pečivo môžete mať na stole doslova za pár minút. Tieto expresné jogurtové žemličky sú vynikajúce aj v tom, že sa nemusíte báť žiadneho kysnutia.

potrebujeme:

1 šálku hladkej špaldovej múky

2 ČL prášku do pečiva

3/4 ČL soli

140 g nízkotučného gréckeho jogurtu (0,5%)

1 bielko na potretie

semienka na posypanie



Príprava
Kroky: 5

Ja som povrch žemličiek posypala sezamovými a ľanovými semienkami. Pridala som aj trochu hrubozrnnej morskej soli. Použite však kombináciu semienok akú máte radi. 

1.

Do misky dám múku, prášok do pečiva, soľ a jogurt. Najskôr všetko premiešam vareškou, kým sa suroviny nespoja.

2.

Potom presuniem cesto na pracovnú plochu, ktorú trochu pomúčim. Párkrát zľahka premiesim a rozdelím na 4 časti.

3.

Každú časť cesta vyvaľkám do valčeka, ktorého konce spolu spojím. Vznikne mi niečo ako koliesko s dierkou uprostred (v zahraniční sa tento druh pečiva nazýva aj bagel). 

4.

Každú žemličku dám na plech, ktorý som si vystlala papierom na pečenie. Potriem bielkom a bohato posypem rôznymi semienkami. 

5.

Pečiem v rúre vyhriatej na 220 stupňov približne 15 minút.

V tomto prípade použite nízkotučný, ale hustý grécky jogurt. Ak by ste použili tučnejší jogurt, cesto by mohlo byť príliš vlhké.

Keďže sa tieto žemličky pripravujú bez kysnutia, síce trochu narastú, ale počítajte s tým, že po upečení budú hutnejšie. Nebudú veľmi nadýchané. Ale mne táto konzistencia vyhovuje. Výborne sa hodia napríklad k vajíčkovému šalátu. Ten je trochu "mokrejší", ale tým, že nie sú žemličky také nadýchané, nepremočia sa hneď. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie... Teraz ho budete vedieť upiecť aj bez týchto momentálne nedostatkových ingrediencií.

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Kvásková vianočka

Vianočka patrí na náš sviatočný stôl už od môjho detstva. Ja ju teraz síce zvyknem pripravovať deťom aj niekoľkokrát do roka, ale tá "Vianočná" je predsa len vždy špeciálna.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Vianočka

Vianočka je v našej rodine typické vianočné pečivo. V detstve to bol dokonca jeden z chodov Štedrej večere, V súčasnosti patrí predovšetkým k sviatočným raňajkovým stáliciam.

Mazanec

Tak ako je u nás zvykom piecť na Vianoce vianočku, pečieme na Veľkú noc mazanec. Je to veľmi podobné pečivo, akurát že jeho príprava je jednoduchšia. Nemusíte sa trápiť so zapletaním copov. Z cesta proste vytvarujete bochník a hotovo.

Tekvicové pagáčiky

Tekvicové pagáčiky (alebo štvorčeky) som prvýkrát piekla na synovu narodeninovú oslavu. Deti sa ich nevedeli dojesť a zo stola zmizli ako prvé :-P Ďalši z výborných receptov, ako ich naučiť jesť možno menej obľúbenú zeleninu.

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

s vločkami a tvarohom

Šťavnatý ríbezľový koláč

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel