Best Recipes
bez kysnutia

Jogurtové žemličky

Chutné a čerstvé domáce pečivo môžete mať na stole doslova za pár minút. Tieto expresné jogurtové žemličky sú vynikajúce aj v tom, že sa nemusíte báť žiadneho kysnutia.

potrebujeme:

1 šálku hladkej špaldovej múky

2 ČL prášku do pečiva

3/4 ČL soli

140 g nízkotučného gréckeho jogurtu (0,5%)

1 bielko na potretie

semienka na posypanie



Príprava
Kroky: 5

Ja som povrch žemličiek posypala sezamovými a ľanovými semienkami. Pridala som aj trochu hrubozrnnej morskej soli. Použite však kombináciu semienok akú máte radi. 

1.

Do misky dám múku, prášok do pečiva, soľ a jogurt. Najskôr všetko premiešam vareškou, kým sa suroviny nespoja.

2.

Potom presuniem cesto na pracovnú plochu, ktorú trochu pomúčim. Párkrát zľahka premiesim a rozdelím na 4 časti.

3.

Každú časť cesta vyvaľkám do valčeka, ktorého konce spolu spojím. Vznikne mi niečo ako koliesko s dierkou uprostred (v zahraniční sa tento druh pečiva nazýva aj bagel). 

4.

Každú žemličku dám na plech, ktorý som si vystlala papierom na pečenie. Potriem bielkom a bohato posypem rôznymi semienkami. 

5.

Pečiem v rúre vyhriatej na 220 stupňov približne 15 minút.

V tomto prípade použite nízkotučný, ale hustý grécky jogurt. Ak by ste použili tučnejší jogurt, cesto by mohlo byť príliš vlhké.

Keďže sa tieto žemličky pripravujú bez kysnutia, síce trochu narastú, ale počítajte s tým, že po upečení budú hutnejšie. Nebudú veľmi nadýchané. Ale mne táto konzistencia vyhovuje. Výborne sa hodia napríklad k vajíčkovému šalátu. Ten je trochu "mokrejší", ale tým, že nie sú žemličky také nadýchané, nepremočia sa hneď. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie...

Kysnuté cesnakové pagáče

Voňavá chuťovka ku ktorej už nič viac nepotrebujete. Ale keby ste veľmi chceli, nejaká zeleninka, či nátierka sa k nej tiež veľmi hodia.

Syrové praclíky

Rovnováha musí byť vo všetkom. Aj vo vianočnom pečení. Preto je dobré mať v zálohe recept napríklad na takúto chrumkavú syrovú chuťovku.

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Hamburgerové žemle

Nikdy nie je na škodu mať po ruke jednoduchý a rýchly recept na žemle. Špeciálne tie hamburgerové. Jemné a vo vnútri ľahké a nadýchané.

Veľkonočné judáše

Judáše patria k tradičnému veľkonočnému pečivu, ktoré má symbolizovať povraz, na ktorom sa Judáš obesil. Podávať by sa vraj mali na Zelený štvrtok, kedy Judáš zradil Ježiša.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta