Best Recipes
bez kysnutia

Jogurtové žemličky

Chutné a čerstvé domáce pečivo môžete mať na stole doslova za pár minút. Tieto expresné jogurtové žemličky sú vynikajúce aj v tom, že sa nemusíte báť žiadneho kysnutia.

potrebujeme:

1 šálku hladkej špaldovej múky

2 ČL prášku do pečiva

3/4 ČL soli

140 g nízkotučného gréckeho jogurtu (0,5%)

1 bielko na potretie

semienka na posypanie



Príprava
Kroky: 5

Ja som povrch žemličiek posypala sezamovými a ľanovými semienkami. Pridala som aj trochu hrubozrnnej morskej soli. Použite však kombináciu semienok akú máte radi. 

1.

Do misky dám múku, prášok do pečiva, soľ a jogurt. Najskôr všetko premiešam vareškou, kým sa suroviny nespoja.

2.

Potom presuniem cesto na pracovnú plochu, ktorú trochu pomúčim. Párkrát zľahka premiesim a rozdelím na 4 časti.

3.

Každú časť cesta vyvaľkám do valčeka, ktorého konce spolu spojím. Vznikne mi niečo ako koliesko s dierkou uprostred (v zahraniční sa tento druh pečiva nazýva aj bagel). 

4.

Každú žemličku dám na plech, ktorý som si vystlala papierom na pečenie. Potriem bielkom a bohato posypem rôznymi semienkami. 

5.

Pečiem v rúre vyhriatej na 220 stupňov približne 15 minút.

V tomto prípade použite nízkotučný, ale hustý grécky jogurt. Ak by ste použili tučnejší jogurt, cesto by mohlo byť príliš vlhké.

Keďže sa tieto žemličky pripravujú bez kysnutia, síce trochu narastú, ale počítajte s tým, že po upečení budú hutnejšie. Nebudú veľmi nadýchané. Ale mne táto konzistencia vyhovuje. Výborne sa hodia napríklad k vajíčkovému šalátu. Ten je trochu "mokrejší", ale tým, že nie sú žemličky také nadýchané, nepremočia sa hneď. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

koláč lenivej gazdinky

Sypaný tvarohový koláč

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s jablkovým pyré

Kakaová bábovka

s džemom a čokoládou

Linecké kokosky

dezert nielen na nedeľu

Medový krémeš

s malinovou omáčkou

Tvarohové šišky

so slivkovým lekvárom

Perníková roláda