Best Recipes
s čokoládovým krémom

Kakaové makrónky

Poviem vám, že upiecť makrónky bola pre mňa asi tá najväčšia kuchárska výzva. Vyžiadalo si to niekoľko nevydarených pokusov, ale nakoniec sa mi predsa len podarili!

na makrónky:

100 g mletých mandlí

10 g kakaa

200 g práškového cukru

100 g bielkov (cca z 3 vajíčok)

50 g kryšťáľového cukru


na čokoládový krém:

cca 200 g masla

cca 3 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)

30 - 50 g roztopenej horkej čokolády



Príprava
Kroky: 10

Ak by sa vám makrónky nedarili rovnako ako mne, odporúčam dať si pár dní, týždňov (alebo mesiacov? 😁) pauzu a potom sa pokúsiť znova.
Výhodou tohto receptu je, že "nepodarky" nemusíte vyhadzovať. Naše deti si veľmi pochvaľovali nezvyčajné piškóty, či keksíky.  

A tie vydarené a zlepované sú ešte lepšie, keď ich necháte najskôr aspoň jeden deň odležať.

1.

Mleté mandle zomeliem spolu s práškovým cukrom a kakaom v mlynčeku na kávu.

Chvíľu to síce trvá, lebo mlynček nie je veľmi veľký, ale mandle s cukrom zomelie naozaj na jemno. Skúšala som použiť aj kuchynský robot so sekacím nožom, výsledok nebol zlý, ale nebolo to úplne ono.

2.

Zomletú zmes ešte preosejem cez jemné sitko do misky.

3.

Do misy od kuchynského robota odvážim bielka (u mňa to boli bielka z troch stredných vajíčok) a začnem šľahať sneh.

4.

Keď je sneh jemne napenený, pridám k nemu kryštáľový cukor. Zvýšim otáčky a šľahám aj niekoľko minút, kým nevznikne pevný biely sneh.

5.

K vyšľahanému snehu vmiešam na 3x mandľovú zmes. 

Sypkú zmes som vmiešala stierkou, nie vareškou. Výsledné "cesto" musí mať konzistenciu tečúcej lávy (čiže nie veľmi husté, ale ani veľmi riedke). Nebojte sa byť pri miešaní trošku dôraznejší, v tomto prípade nejde o to, aby sme "nerozbili" vyšľahaný sneh.

6.

Hotovým cestom naplním cukrárske vrecko, odstrihnem špičku (alebo môžete použiť hladký nadstavec) a vytvarujem makrónky.

Ja som použila cukrársku silikónovú podložku, na ktorej sú už predpripravené kolieska. Všetky makrónky som tak mala približne rovnaké. Použiť však môžete aj papier na pečenie, na ktorý si z opačnej strany nakreslíte ceruzkou kolieska.

Teraz príde tá zaujímavá časť: plechom s makrónkami buchneme napríklad o kuchynskú linku. Ja ním "plieskam" z cca pol metrovej výšky na gauč alebo koberec. Povrch makróniek by sa mal uhladiť a zbavíme sa tak aj prípadných vzduchových bubliniek.

7.

Makrónky nechám aspoň pol hodinu na kuchynskej linke schnúť. Keď po ich povrchu prejdete jemne prstom a cesto sa vám naň neprilepí, sú pripravené do rúry.

8.

Ja som si odsledovala svoju rúru a zistila som, že keď som piekla makrónky na "3D horúci vzduch" na 160, či 140 stupňoch, boli na povrchu tmavé, čo nevyzeralo pekne.
Piekla som ich teda na 3D horúcom vzduchu na 120 stupňoch najskôr 10 minút, potom som plech otočila a piekla ešte ďalších 10 minút.
Základom pečenia je skôr sušenie pri ventilátore, určite nepoužívajte horný/dolný ohrev.

9.

Ďalším dôležitým krokom je, nechať upečené makrónky vychladnúť priamo na plechu. Po vychladnutí by sa mali pekne odlepiť z podložky, či papiera na pečenie.

10.

Makrónky som zlepovala čokoládovým maslovým krémom. Krémom som urobila po obvode makrónky koliesko a do stredu som dala trošku marhuľového džemu.

Krém: zmäkknuté maslo vyšľahám s cukrom do peny a postupne pridám roztopenú, ale už trochu vychladnutú čokoládu.

Toto je recept a postup, ktorý zafungoval mne. Podľa niekoľkých zdrojov na internete je to tzv. francúzska metóda.
Pokusy s cukrovým sirupom, tzv. talianska metóda prípravy makróniek mi nešla vôbec. Vám sa bude možno pozdávať viac. Treba skúsiť. 😉

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

so želé a broskyňami

Tvarohová torta

chlebová placka

Extra rýchly Naan

bez strúhanky

Pečená fašírka

indická klasika

Kura Tikka Masala

v slanej verzii

Mrkvová roláda

s červenými pomarančami

Citrusová bábovka