Best Recipes
bez lepku a cukru

Kefírové lievance

Toto je úžasný recept na zdravšiu verziu aj u nás veľmi obľúbených lievancov. Ja som ich tento raz pripravovala v bezlepkovej verzii bez cukru. Robíme si ich nielen ako víkendové neskoršie raňajky, ale občas aj ako sladký obed.

na lievance:

400 ml kefíru (neochuteného)

2 vajíčka

2 PL čerstvo pomletých ľanových semienok

1 ČL vanilkového extraktu

100 g pohánkovej múky

120 g ryžovej múky

2 PL tapiokového škrobu

štipku soli

1 1/2 ČL prášku do pečiva

1 ČL jedlej sódy

kokosový olej na vyprážanie


na podávanie:

džem

kyslú smotanu alebo jogurt

rôzne drobné čerstvé ovocie



Príprava
Kroky: 4

Ak by ste predsa len chceli použiť nejaké sladidlo, tak odporúčam vmiešať do cesta 1 - 2 PL tekutého medu. Ale keďže my podávame lievance buď s džemom alebo ovocím, tak cesto nijako nedosladzujem. Lievance sú pre nás takto sladké dosť.

1.

V jednej miske vymiešam spolu kefír, vajíčka, pomleté semienka, štipku soli a vanilkový extrakt.

2.

V druhej miske zmiešam pohánkovú a ryžovú múku so škrobom, práškom do pečiva a jedlou sódou.

3.

Tekuté suroviny vmiešam do tých suchých. Pozor však, aby ste cesto nepremiešali. Miešajte ho naozaj len nevyhnutnú dobu na to, aby sa všetky suroviny spojili. 

4.

Rozohriatu panvicu potriem troškou kokosového oleja a smažím jednotlivé lievance. Ja používam ako odmerku jednu polievkovú lyžicu. Ak chcete lievance väčšie, použite cesta viac.

Toto je síce recept na bezlepkové lievance, ale ak zameníte prirodzene bezlepkové múky napríklad za špaldovú (hladkú a aj celozrnnú), tak máte lievance "klasické".
Ľanové semienka používajte vždy iba čerstvo namleté. Veľmi rýchlo podliehajú oxidácii, preto v žiadnom prípade neodporúčam kupovať ich už pomleté.
Ja si vyrábam kefír doma, pomocou kefírových húb. Tento recept je výborným spôsobom ako zásobu domáceho kefíru zužitkovať k spokojnosti celej rodiny.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Fúkané orechové rožky

Krehké vianočné pečivo vo verzii s vlašskými orechami a čokoládou.

Jemná tvarohová torta

Lahodný tvarohový koláč zapečený so snehom je oviežujúcou maškrtou predovšetkým počas teplejších mesiacov. Musí byť však dobre vychladený!

Mandľovo-jahodový koláč

Stačí rozmixovať zopár surovín a výborný koláč máte pripravený doslova za pár minút. Ani rúru nemusíte zapínať.

Bodkovaná bábovka

Či už si bábovku radi vychutnávate na raňajky alebo ako sladký olovrant, receptov nie je nikdy dosť. Tento raz vám predstavujem jej bodkovanú verziu.

Mandľová torta

Domáca verzia známeho mandľového koláčika na ktorom si môžete pochutiť v jednom nemenovam švédskom obchodnom dome s nábytkom.

Vanilkové tortičky

Malé, rozkvitnuté koláčiky, ktoré urobia radosť každému. Je len na vás akú formu zdobenia zvolíte.

Krtkova torta

Doslova kultová torta už niekoľkých generácií v mojej verzii so slaným karamelom.

Tiramisu torta

Známy taliansky nepečený dezert v slávnostnejšej verzii. Doplnený kakaovým tortovým korpusom a piškótami s čokoládou.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky