Best Recipes
bez cukru a múky

Kokosová torta

Táto kokosová torta je síce úplne bez cukru a múky, ale na chuti tým nijakým spôsobom "neutrpela", skôr naopak. A keďže sme všetci doma "kokosovo pozitívny", určite som ju nerobila naposledy.

na korpus:

150 g mandlí

75 g strúhaného kokosu

2 PL kakaa

30 g kokosového oleja

2 vajíčka


na kokosovú vrstvu:

200 g strúhaného kokosu

250 g šľahačkovej smotany

50 g masla


na čokoládovú polevu:

100 g horkej čokolády (aspoň 70%)

1 PL kokosového oleja alebo masla (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 8

Ak ste zvyknutí napríklad na klasické kupované zákusky tipu krémeš, či veterník, táto torta vám chutiť zrejme nebude. Myslím tým túto verziu bez cukru. Navrhujem vám preto na prvýkrát ju trochu dosladiť. A to tak, že napríklad do korpusu vmiešate aspoň za lyžicu - dve cukru a dosladíte aj kokosový krém. Množstvo cukru (či iného sladidla) nechám na vás, prispôsobte si ho podľa svojej chuti. 

1.

Začnem korpusom. Mandle rozmixujem spolu s kokosom a kakaovým práškom v kuchynskom robote so sekacím nožom. 

2.

Rozmixovanú mandľovo-kokosovú zmes premiestnim do misky a už iba vareškou k nej primiešam tekutý kokosový olej a vajíčka.

3.

Hotové cesto rovnomerne rozprestriem a utľapkám do tortovej formy, ktorej dno som vystlala papierom na pečenie. Použila som menšiu formu s priemerom 20 cm.

4.

Pečiem v rúre vyhriatej na 150 stupňov približne 20 minút. 

5.

Kým upečený korpus chladne, pripravím kokosovú vrstvu. Do hrnčeka so silnejším dnom dám šľahačkovú smotanu a maslo. Zohrievam na miernom ohni, kým sa maslo nerozpustí. Potom vmiešam strúhaný kokos a ešte chvíľku prehrejem. 

6.

Kokosovú plnku rovnomerne rozotriem na vychladnutý korpus a dám aspoň na hodinu - dve do chladničky.

7.

Nakoniec polejem čokoládovou polevou. Čokoládu rozpustím vo vodnom kúpeli a primiešam k nej buď kokosový olej alebo maslo. Alebo roztopím iba čokoládu.

8.

Pred podávaním nechám tortu dobre vychladiť.

Keď však nepatríte k veľkým milovníkom sladkého, môže byť táto torta pre vás to pravé. Ide len o to, ako máte vytrénované svoje chuťové poháriky. My sme si už na menej sladké veci časom zvykli. 
No a čím menej sladidla použijete, o to viac viete oceniť ozajstnú chuť mandlí a kokosu. 

Ak by ste chceli pripraviť tortu ešte kokosovejšiu, použite pri príprave kokosového krému namiesto šľahačky kokosovú smotanu a namiesto masla kokosový olej.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky