Best Recipes
s mascarpone

Kokosovo-čokoládová tortička

Táto tortička vznikla vlastne úplne náhodou... v chladničke som mala parížsku šľahačku a mascarpone. No a keď som sa zamýšľala nad nedeľným dezertom, hneď som dostala chuť na niečo kokosové s čokoládou.

na korpus:

3 vajíčka

100 g práškového cukru

150 g polohrubej múky

50 g strúhaného kokosu

6 g (1/2 balíčka) prášku do pečiva

100 ml tekutého kokosového oleja

100 ml vlažnej vody


na krém:

250 ml parížskej šľahačkovej smotany

250 g mascarpone

cukor podľa chuti

cca 2 - 3 PL kakaového prášku


na dokončenie a ozdobu:

jahodový džem

guličky z odrezkov



Príprava
Kroky: 8

Kokosovú tortičku som piekla v malej forme, s priemerom 15 cm. Pre nás, štvorčlennú rodinu to bol zákusok na dva dni. :-)

1.

Začnem prípravou korpusu. Bielka vyšľahám s polovicou cukru (50 g) do krémového snehu.

2.

Žĺtka šľahám so zostávajúcimi 50 g cukru do svetlej peny. Postupne do nich zašľahám aj tekutý kokosový olej a vodu.

3.

Do žĺtkovej hmoty na striedačku vmiešam (už vareškou) múku zmiešanú s kokosom a práškom do pečiva a sneh z bielkov.

4.

Cesto vylejem do formy na pečenie s odnímateľným dnom, ktoré som si vystlala papierom na pečenie.

5.

Rúru vyhrejem na 180 stupňov a po vložení formy teplotu stiahnem na 160 stupňov a pečiem 30 - 35 minút, alebo kým zapichnutá špajdľa nie je čistá a suchá.

6.

Kým korpus chladne, pripravím krém. Parižsku šľahačku vyšľahám do tuha (ja som použila značku Kunín). 

Ak nemáte práve po ruke parížsku šľahačkovú smotanu alebo nemáte dosť času na prípravu domácej parížškej šľahačky, tak vymiešajte mascarpone s cukrom a trochou roztopenej (a už vychladnutej) horkej čokolády a vmiešajte k nim vyšľahanú "obyčajnú" šľahačku.

7.

Mascarpone izbovej teploty vymiešam s cukrom (začnem cca s 2 lyžicami) a kakaovým práškom. Postupne do neho vmiešam vyšľahanú parížšku šľahačku. Ochutnám a ak treba, tak ešte dosladím.

8.

Vychladnutý korpus rozrežem na tri časti. Spodnú a strednú časť natriem najskôr domácim jahodovým džemom a naň rozotriem časť krému. Zarovnám a krémom potriem aj boky a povrch torty. Nechám dobre vychladiť.

Z každého tortového korpusu obyčajne zrežem kúsok z jeho hornej časti, aby bol rovnejší. Tieto odrezky som tento raz použila na guličky, ktorými som tortu ozdobila. Takže odrezky z korpusu rozmrvím v miske a vymiešam s trochou krému. Vytvarujem malé guličky, ktoré obalím v kokose a dám do chladničky vychladiť. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Ovsené lievance s jablkom

Raz do týždňa si naše deti vypýtajú sladký obed. A obyčajne by to mali byť palacinky. Tento raz som im ale pripravila tieto skvelé ovsené lievance. Jablko im dodá sladkosť, preto pridávať do nich cukor je úplne zbytočné.

Pišingerove rezy

Predstavujem vám moju "modernejšiu" a veľmi nenáročnú verziu slávnej Pischingerovej torty.

Šľahačková torta

Veľmi jednoduchá, ale o to efektnejšia torta, ktorá je ako stvorená na letnú párty, či oslavu. Kombinácii čerstvého ovocia a šľahačky neodolá nikto. :-)

Piškótová roláda

Roláda môže byť pre niekoho výzvou (alebo strašiakom?), ale nemajte obavy. Ak budete postupovať podľa môjho receptu, určite sa vám podarí.

Parené buchty

Parené buchty sú u nás sladkou "klasikou" už od môjho detstva. I keď ich príprava chvíľu trvá, nie je to nič zložité. Každá gazdinka má zrejme svoj overený recept... a toto je ten môj :-).

Power koláčiky

Tieto power koláčiky patria k sladkostiam, ktoré ma nabijú energiou a vyčaria úsmev na tvári, lebo mi veeeľmi chutia. Ich názov bol však inšpirovaný aj tým, že na ich výrobu som použila samé dobré power "vecičky", ako kešu krém, kokosový olej a kolagén.

Tvarohová torta

Ďalšia z mnohých variácií na nepečené tvarohové dezerty. I keď v tomto prípade som nahradila klasické piškóty pečeným korpusom.

Kakaové makrónky

Poviem vám, že upiecť makrónky bola pre mňa asi tá najväčšia kuchárska výzva. Vyžiadalo si to niekoľko nevydarených pokusov, ale nakoniec sa mi predsa len podarili!

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.