Best Recipes
so šľahačkovou smotanou

Kváskové makovky

Tento recept nemusíte použiť iba na makovky. Pripravíte z neho aj super vianočku, či sladký sendvičový chlebík. S cestom sa naozaj super pracuje.

na rozkvas:

cca 50 g tuhého kvásku lievito madre

150 ml vody

200 g múky manitoba


na cesto:

150 ml plnotučného mlieka

50 g masla

200 ml 40 % šľahačkovej smotany

2 žĺtka

štipku soli

700 g hladkej pšeničnej múky

100 - 150 g cukru


na dokončenie:

1 žĺtko na potretie

celý mak na posypanie



Príprava
Kroky: 10

1.

Z rozkvasu odoberiem 350 g a zbytok dokŕmim a odložím do chladničky na ďalšie pečenie.

2.

V malom hrnčeku rozohrejem maslo a mlieko. Mlieko by malo byť iba vlažné, nie horúce.

3.

Pomocou ponorného tyčového mixéra rozmiešam rozkvas s roztopeným maslom a mliekom na hladkú kašu.

4.

Pridám šľahačkovú smotanu a už pomocou hnetacieho háku vmiešam do rozkvasu. Smotanu môžete pridať aj spolu s mliekom a maslom. Mixovať však musíte naozaj rýchlo a opatrne, lebo ponorným mixérom veľmi ľahko vyrobíte šľahačku.

5.

Nakoniec pridám žĺtka, múku, štipku soli a cukor a vymiesim hladké a pružné cesto.

6.

Vymiesené cesto prikryjem fóliou a dám ho na noc do chladu (v zime na zasklený balkón alebo do chladničky).

7.

Na druhý deň ráno nechám cesto aspoň hodinu odpočívať pri izbovej teplote, premiesim ho a rozdelím na jednotlivé časti. Moje makovky mali každá cca 100 g, je len na vás, akú veľkosť alebo tvar zvolíte.

8.

Každú časť vytvarujem do valčeka a urobím z neho uzol. Poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjem čistou utierkou a nechám približne hodinu až hodinu a pol podkysnúť.

9.

Rúru rozhohrejem na 180 stupňov, podkysnuté makovky potriem žĺtkom, ktoré som zriedila s troškou vody a posypem celým makom.

10.

Pečiem asi 20 - 25 minút do zlatista. Čas závisí od veľkosti pečiva, ja ho pre istotu kontrolujem aj špáradlom. 

Ja svoj tuhý kvások kŕmim múkou manitoba. Ak tomu vášmu chutí iná, tak pripravte rozkvas podľa toho ako ste zvyknutí.

Rovnako to je aj s kysnutím. Skúsené pekárky už majú svoj osvedčený postup. Mne teraz v zime vyhovuje kysnutie cez noc v chlade.

Nám stačí do cesta pridať iba 100 g cukru, lebo deti si makovky najradšej vychutnávajú potreté džemom. Ak nie ste zvyknutí menej sladiť, tak použite radšej 150 g cukru.

Ak by vám povrch makoviek počas pečenia rýchlo tmavol, prekryte ich ďalším papierom na pečenie.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

so želé a broskyňami

Tvarohová torta

chlebová placka

Extra rýchly Naan

bez strúhanky

Pečená fašírka

indická klasika

Kura Tikka Masala

v slanej verzii

Mrkvová roláda

s červenými pomarančami

Citrusová bábovka

s čokoládovým krémom

Kakaové makrónky