Best Recipes
talianske sladké pečivo

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledok stojí naozaj za to.

na rozkvas:

cca 2 PL materského kvásku (napr. špaldového)

2 x 80 g hladkej špaldovej múky

1 x 100 g hladkej špaldovej múky

cca 3 dcl vody


na prvé miesenie cesta:

250 g rozkvasu

250 g múky manitoba

550 g hladkej špaldovej múky

5 žĺtkov

2 celé vajíčka

150 g práškového cukru

160 ml vlažnej vody

250 g masla


na druhé miesenie cesta:

50 g hladkej špaldovej múky

2 žĺtka

30 g hrozienok

60 g sušených brusníc

50 g kandizovanej citrusovej kôry

1 ČL mletého zázvoru

maslo na dokončenie



Príprava
Kroky: 12

1.

Pri kváskovom pečení je dôležité aj správne načasovanie. Ja som začala s prikrmovaním kvásku ráno. Materský, špaldový kvások (cca 2 lyžice) som dala do veľkého pohára a zmiešala s 80 g hladkej špaldovej múky a cca 1 dcl vody. Pohár som dobre uzatvorila a nechala 3 hodiny odpočívať na kuchynskej linke. 

2.

Po troch hodinách vmiešam do kvásku ďalších 80 g hladkej špaldovej múky a cca 1 dcl vody. Uzatvorím a opäť nechám 3 hodiny odpočívať. Tento raz však na trošku teplejšom mieste. Ja si zvyknem vyhriať rúru na cca 30 stupňov (kvások dám do nej až po vyhriatí a vypnutí).

3.

A nasleduje ešte tretie kŕmenie, kedy pridám do rozkvasu posledných 100 g hladkej špaldovej múky a cca 1 dcl vody. Opäť nechám pracovať a keď začne (cca po 2 - 3 hodinách) rozkvas klesať, nadišiel ten správny čas na miesenie cesta (z časového hľadiska už máme podvečer).

4.

Na miesenie cesta musíte použiť kuchynského pomocníka s hnetacím hákom. Ručným miesením sa vám (podľa mňa) nepodarí cesto dostatočne vypracovať. 
Takže do misy kuchynského robota dám pripravený rozkavas, múky, práškový cukor,  vodu a začnem miesiť na najnižšej rýchlosti.

5.

Postupne pridám žĺtky a celé vajíčka a nakoniec naozaj veľmi mäkké maslo. Cesto miesim až kým nie je krásne vláčne (minimálne 20 - 25 minút). 

6.

Po vymiesení cesto prekryjem potravinovou fóliou a nechám ho v rúre kysnúť 12 - 14 hodín (čiže cez noc).

7.

Ráno ho nájdem krásne vykysnuté (svoj objem zväčší aspoň dvoj - trojnásobne). Nasleduje druhé miesenie, kedy do vykysnutého cesta (už ručne) vmiesim poslednú múku, hrozienka, brusnice, citrusovú kôru, zázvor a žĺtky. 

8.

Dobre premiesené cesto rozdelím do papierových foriem, ktoré sú určené na pečenie Panettone. Dávam do nich cesto len tak do tretiny, maximálne polovice ich výšky.

9.

Opäť nechám cca 5 hodín kysnúť v teplej rúre (alebo kým nenarastú skoro až po okraj, už neprikrývam). 

10.

Vykysnuté Panettone vyberiem z rúry a nechám ho asi hodinku na kuchynskej linke, aby povrch bochíkov trochu preschol. Ostrým nožom alebo žiletkou určenou na narezávanie kváskového chleba nakreslím na povrch každého bochníka krížik a ozdobím kúskom masla.

11.

Pečiem v rúre vyhriatej na 190 stupňov 10 minút, potom na 170 stupňoch cca 30 - 35 minút (v závislosti od veľkosti bochníkov).

12.

Chladnutie hotového Panettone je veľmi zaujímavé. Nemusíte to však tak robiť, ale vraj sa potom v Panettone lepšie a rovnomerne rozleží všetko to maslo a pečivo nie je suché.  Aj Marta Stewart to tak robieva. 😁
Takže jednotlivé bochníky prepichnem ihlicami na ražniči (alebo špajdľami, ak ste piekli menšie bochníčky) a otočím dole hlavou, "vešiam" ich napríklad do hrnca. Nechám takto až do druhého dňa.

Príprava nielen tohto Panettone, ale i ďalších koláčov z kvásku nie je vôbec zložitá. Je potrebné však mať aspoň základné skúsenosti s kváskovaním. Ako som už spomínala, dôležité je najmä správne načasovanie, aby malo cesto dostatok času kysnúť. Ďalším dôležitým faktom je, že všetky suroviny musia mať izbovú teplotu. Preto ich nezabudnite vybrať s dostatočným časovým predstihom (najmä maslo a vajíčka).

Ja som sa pri príprave tohto receptu použila len 250 g manitoba múky, lebo som viac nemala. Silvia Horecká použila v recepte, ktorým som sa nechala inšpirovať, (http://horecka.sk/2018/01/panettone-kvaskove/) tejto múky viac. Tak predpokladám, že to jej Panettone je predsa len o niečo vláčnejšie a nadýchanejšie ako to moje. Rovnako som použila oproti jej receptu len 150 g práškového cukru, lebo som do cesta vmiešala naviac kandizovanú citrusovú kôru.  

Kváskové Panettone je trvanlivé pečivo, takže vám nejaký čas vydrží. Ak pripravíte Panettone do menších papierových košíčkov, stane sa z nich (podľa mňa) nádherný jedlý darček. Ak by vám však nejaké Panettone predsa len zostalo, možete z neho pripraviť napríklad žemlovku, či sladké francúzske toasty... alebo ho môžete dať zapiecť do rúry preliate redším vanilkovým, či žĺtkovým krémom.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kvásková vianočka

Vianočka patrí na náš sviatočný stôl už od môjho detstva. Ja ju teraz síce zvyknem pripravovať deťom aj niekoľkokrát do roka, ale tá "Vianočná" je predsa len vždy špeciálna.

Vianočka

Vianočka je v našej rodine typické vianočné pečivo. V detstve to bol dokonca jeden z chodov Štedrej večere, V súčasnosti patrí predovšetkým k sviatočným raňajkovým stáliciam.

Škoricová vločka

Hlasovanie na facebooku rozhodlo, že to bude škoricová vločka. V mimo zimnom období to však môže byť aj kvet, či hviezda... :-) Nech je názov tohto úžasného kváskového pečiva akýkoľvek, stojí za to, vyskúšať ho.

Vianočný koláč

Vo Veľkej Británii majú svoj Christmas Pudding, my doma máme svoj "pivový koláč".

Linecké pečivo bez múky

Tento recept je výborným príkladom toho, že aj také vianočné maškrtenie môže byť o niečo zdravšie. A možno aj o niečo chutnejšie, napriek tomu, že pri pečení nepoužijete žiadnu múku a cukor.

Opité medovníky

Medovníky patria bez debaty k najtradičnejším vianočným koláčikom. Ja vám tento raz ponúkam ich menej tradičnú, ale nemenej chutnú (ak nie chutnejšiu) "opitú" verziu.

Zázvorové rožky

Predpokladám, že vo väčšine domácnosti nájdete na sviatočnom stole vanilkové rožky. U nás ich nahradili rožky zázvorové, ktoré sú vďaka kandizovanému zázvoru trošku pikantné, ale pridaním mletých mandlí zároveň veľmi krehké a jemné.

Zlepované kešu hviezdičky

Zlepované kešu sušienky sú zdravšou verziou klasického lineckého pečiva. Preto ak nechcete pri pečení použiť klasickú múku, či cukor, ste na správnej adrese.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta