Best Recipes
Veľkonočná klasika

Kváskový mazanec

Keď raz prepadnete kváskovaniu, tak je to láska na celý život. Aspoň v mojom prípade to tak je. :-) I keď sa aj mne zdalo byť kváskovanie zo začiatku hotová veda, je to vlastne veľmi jednoduché. Treba si len nájsť svoj systém a s láskou sa o svoj kvások statať. Potom už úplne hravo zvládnete aj taký Veľkonočný mazanec v kváskovej verzii.

na rozkvas:

1 - 2 PL materského kvásku

100 g celozrnnej špaldovej múky

100 ml vody


na cesto:

200 g rozkvasu

150 g manitoba múky

150 g hladkej špaldovej múky

štipku soli

70 g prírodného trstinového cukru

60 ml plnotučného mlieka

90 g masla

1 menšie vajíčko

1 žĺtko

hrozienka namočnené v rume (nemusia byť

žĺtko na potretie

mandľové plátky na posypanie



Príprava
Kroky: 10

Na sladké pečenie obyčajne používam špaldový kvások, ktorý dokrmujem celozrnnou špaldovou múkou. Ak nemáte špaldový dá sa použiť aj ražný, treba však rátať s tým, že ak ho kŕmite iba celozrnnou ražnou múkou, mazanec môže mať viac "chlebovejšiu" chuť. Dá sa to "obísť" aj tak, že ražný kvások dokŕmite špadovou múkou.

1.

Ráno si zamiešam v pohári suroviny na rozkvas, čiže materský kvások, celozrnnú špaldovú múku a vodu. Pohár zatvorím a nechám 10 - 12 hodín na kuchynskej linke (v závislosti od sily vášho kvásku). 

2.

Večer, po vykvasení rozkvasu, vymiesim cesto. V malom hrnčeku zohrejem mlieko spolu s maslom a nechám vychladnúť.

3.

V mise kuchynského robota odvážim všetky ostatné suroviny na cesto, pridám už vlažné mlieko s maslom a vymiesim cesto. Miesim aspoň 5 minút.

4.

Keď mi vznikne hladké cesto, tak ho prikryjem potravinovou fóliou a dám do chladničky (alebo ak je vonku ešte chladno, tak na balkón). Pokračujem na druhý deň.

5.

Ráno premiestnim cesto z misy na pracovnú plochu a rukami prehnetiem. 

6.

Vytvarujem guľatý bochníček, ktorý preložím na plech vystlaný papierom na pečenie.

7.

Prikryjem misou, v ktorej cesto do rána kyslo a nechám podkysnúť aspoň 2 hodiny.

8.

Medzitým rozohrejem rúru na 230 stupňov. Pred pečením potriem mazanec žĺtkom, posypem mandľovými plátkami a žiletkou narežem do kríža. 

9.

Po vložení do rúry stiahnem teplotu na 200 stupňov a pečiem 10 minút. Cca po 8 minútach som mazanec prikryla ďalším papierom na pečenie, aby nebol veľmi tmavý.

10.

Potom znížim teplotu na 160 stupňov a pečiem približne 40 - 45 minút. Odporúčam skontrolovať prepečenie mazanca pomocou špajle. 

Maslo zvyknem rozpustiť v mlieku, lebo obyčajne ho zabudnem vybrať z chladničky skôr. Môžete však do cesta pridať mlieko a maslo izbovej teploty, nemusíte ich zohrievať.

Neľakajte sa možno neznámej manitoba múky. Ja ju rada používam kvôli jej výživovým vlastnostiam. Ak ju nemáte, alebo ju proste nechcete použiť, nahraďte ju buď ďalšou hladkou špaldovou, či pšeničnou múkou. Alebo časť múky použite celozrnnú. Tento raz som chcela mať mazanec "biely", tak celozrnnú múku som použila iba do rozkvasu, nie priamo do cesta.

Keďže je toto cesto maslovejšie, nepodkysne tak, ako keď pripravujem chlebík. O to viac však narastie v rúre počas pečenia, tak s tým treba rátať. I keď vás to bude lákať, nevynechajte narezanie bochníka. Počas pečenia by vám popraskal na miestach, ktoré by sa vám nemuseli pozdávať. Narezaním máte jeho rast pod kontrolou. :-) 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Veľkonočné judáše

Judáše patria k tradičnému veľkonočnému pečivu, ktoré má symbolizovať povraz, na ktorom sa Judáš obesil. Podávať by sa vraj mali na Zelený štvrtok, kedy Judáš zradil Ježiša.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Mazanec

Tak ako je u nás zvykom piecť na Vianoce vianočku, pečieme na Veľkú noc mazanec. Je to veľmi podobné pečivo, akurát že jeho príprava je jednoduchšia. Nemusíte sa trápiť so zapletaním copov. Z cesta proste vytvarujete bochník a hotovo.

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Vianočka

Vianočka je v našej rodine typické vianočné pečivo. V detstve to bol dokonca jeden z chodov Štedrej večere, V súčasnosti patrí predovšetkým k sviatočným raňajkovým stáliciam.

Škoricová vločka

Hlasovanie na facebooku rozhodlo, že to bude škoricová vločka. V mimo zimnom období to však môže byť aj kvet, či hviezda... :-) Nech je názov tohto úžasného kváskového pečiva akýkoľvek, stojí za to, vyskúšať ho.

Tvarohové fánky

Tradičná fašiangová dobrota v nekysnutej verzii, s tvarohom.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie...

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta